Profil: Ann-Lis Fredriksson
Artiklar av Ann-Lis Fredriksson
Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag
Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.
Nato skickar brittiska soldater till Kosovo
Militäralliansen Nato stationerar cirka 600 brittiska soldater i Kosovo för att stärka sin närvaro i regionen, som skakats av väpnade sammandrabbningar på sistone. Beslutet fattades efter att en polis dödades i strider nyligen.
Soldaterna är en del av reservens styrka som det redan tidigare avtalats om att Kosovo Force-krisberedskapsstyrkan (KFOR) ska förstärkas med.
Läget i Kosovo är spändare än på många år och det har förekommit väpnade strider. Det finns en serbisk minoritet i norra Kosovo som är missnöjd med representationen inom den huvudsakligen albanskdominerade administrationen och de får stöd av Serbien.
Kosovo förklarade sig självständigt år 2008 mn Serbien har inte erkänt självständigheten.
Källa: AFP
Två poliser skadades i terrordåd i Ankara nära turkiska parlamentet
En explosion inträffade nära parlamentets och inrikesministeriets byggnader i Turkiets huvudstad Ankara i dag. Inrikesministeriet betecknar sprängdådet som ett terrordåd.
Två poliser skadades i explosionen. Enligt inrikesminister Ali Yerlikaya skadades poliserna inte allvarligt.
Enligt uppgifter i turkiska medier var det två personer som utförde attacken. Den ena av dem ska ha skjutits till döds av polisen och den andra sprängde ihjäl sig.
En stor polisoperation pågår i regeringskvarteren efter explosionen. Ögonvittnen säger till nyhetsbyråerna att poliser bland annat genomsöker delar av ett bilvrak i området.
Parlamentet ska återuppta arbetet i dag efter sin sommarpaus.
Källa: AP, Reuters
Samlingspartiet testade presidentvalskandidater och utsåg sedan Stubb
Samlingspartiet testade i tysthet fem olika presidentkandidater innan partiet till slut utnämnde Alexander Stubb. Det här gjordes genom en enkät beställd av partiordförande, statsminister Petteri Orpo.
Enligt Yle uutisets uppgifter klarade sig Stubb bäst mot presumtiva motkandidater från andra partier. Därefter meddelade Orpo att Stubb är hans favorit.
Enkäten som gjordes i juli besvarades av ungefär tusen finländare. Resultaten har inte publicerats.
De möjliga kandidater som nämndes i enkäten var förutom Stubb försvarsminister Antti Häkkänen, utrikesminister Elina Valtonen, EU-parlamentariker Petri Sarvamaa och konsultföretagsvd:n Risto E.J. Penttilä.
Höstvädret är här efter en ovanligt varm septembermånad
Första oktober kommer med en ny höstlig väderfas.
Sex män emellan hindrar inte längre blodgivning
Reglerna för blodgivning ändras så att sexuella relationer män emellan inte per automatik längre betyder tillfälligt förbud mot donation.
Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimeas beslut om en ändring av lämplighetskriterierna träder i kraft i dag, den första oktober.
Fortsättningsvis innebär sex med en ny partner eller med flera partner ett tillfälligt blodgivningsstopp på fyra månader, oberoende av kön.
Tidigare ledde sex män emellan alltid till fyra månaders paus oberoende av om partnern var ny eller stadigvarande.
Ändringarna måste börja tillämpas inom tre månader från det att de träder i kraft. Röda korsets Blodtjänst uppger till STT att de meddelar senare vilken dag de nya reglerna tas i bruk.
STT
Det rysksinnade populistpartiet tog hem segern i parlamentsvalet i Slovakien
SMER vill stoppa den militära hjälpen till Ukraina.
Fyra av tio finländare vill att regeringen Orpo faller så fort som möjligt
29 procent rankar regeringens förmåga som bra.
Finländarnas växande konsumtionskrediter oroar experter
Konsumentförbundet oroas av att allt fler finländska hushåll tar till så kallade snabblån eller konsumtionskrediter i sitt ekonomiska trångmål.
Konsumentförbundets generalsekreterare Juha Beurling-Pomoell säger att många försöker klara sig in i det sista genom att ta lån på lån så att slutresultatet blir riktigt ledsamt.
Beurling-Pomoell säger till nyhetsbyrån STT att budskapen om det stöd som finns i samhället för överskuldsatta personer drunknar i den aggressiva reklamen för snabblån och konsumtionskrediter.
– Det trugas privata pengar till människor, men det är sällan lika stora kampanjer för finans- eller skuldrådgivning. Folk vet inte varför det lönar sig att söka sig till skuldrådgivning och vidare till skuldsanering.
Siffror från Finlands bank visar att hushållens totala konsumtionskreditstock uppgick till 25,6 miljarder euro i slutet av juni, och den växer.
Uppskattningsvis drygt hälften av krediterna hade beviljats utan garantier.
Källa: STT
Elektronisk fotboja kan nu sättas på den som bryter mot besöksförbud
Nya metoder i bruk mot dem som bryter mot besöksförbud.
Stoltenberg: Nato redo att skicka fler fredsbevarare till Kosovo
Nato är redo att förstärka sin fredsbevarande styrka i Kosovo efter den senaste tidens våldsamheter, säger försvarsalliansens ordförande Jens Stoltenberg.
Stoltenberg uppger att han beslutat om att godkänna ytterligare styrkor för att bemöta den uppkomna situationen, dock utan att ge mer exakta uppgifter.
USA uppger för sin del att Serbien förstärkt sina styrkor vid gränsen mot Kosovo och uppmanar landet att dra dem tillbaka. Enligt USA ökar Serbien på instabiliteten i regionen med sin verksamhet.
Läget i regionen är spändare än på många år. Förra veckoslutet dödades en lokal polis i ett bakhåll, vilket ledde till strider mellan beväpnade grupperingar och Kosovopolisen. Tre beväpnade serbiska män dödades i striderna i en by nära gränsen.
Kosovo utropade självständighet 2008, men Serbien har inte accepterat utbrytningen. I den serbdominerade norra delen av Kosovo är motståndet mot centralstyret stort.
Källa: AFP
Mera: USA oroas av serbiska militärstyrkor vid gränsen mot Kosovo

Uutissuomalainen: Varannan finländare mot att strejkrätten begränsas
Hälften (50 procent) av finländarna motsätter sig de begränsningar i strejkrätten som regeringen Orpo planerar, visar en enkät av tidningsgruppen Uutissuomalainen (kräver inloggning).
Enligt enkäten godkänner 35 procent de planerade begränsningarna och 15 procent tar inte ställning till saken.
Synen på strejkrättsbegränsningar skiljer åt könen: 45 procen av männen och 26 procent av kvinnorna godtar begränsningar.
Regeringen planerar att begränsa arbetstagarnas strejkrätt så att en politisk strejk får pågå i högst ett dygn.
Tusen finländare svarade på enkäten gjord av marknadsundersökningsföretaget Tietoykkönen, som är en del av koncernen Keskisuomalainen, i medlet av september. Felmarginalen är 3,1 procentenheter åt vardera hållet.
Finlands miljöcentral: Om inget görs kan Lappland bli sju grader varmare
Uppvärmningen riskerar skena iväg kommande 50 år.
Skogscentralen varslar om uppsägningar – oklart vilka enheter som påverkas
Som ett resultat av omställningsförhandlingarna kan 80 personer sägas upp eller bli deltidsanställda.
Finländarna och företagen ser mer dystert på den egna och statens ekonomi
Konsumenter låter bli att köpa dyrare varor.
Många har långa och dyra elavtal – i de här fallen kan avtalet sägas upp
Då elen är klart dyrare än snittet får avtalet sägas upp.
Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag
Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.
Regeringsprogrammet oroar högutbildade invandrare – många redo att flytta bort och en del kommer aldrig hit
Mest motstånd mot bestämmelser om arbetslöshet.
Nordea: Snart är det slut på prisrean på bostadsmarknaden
Priserna börjar ändå stiga först nästa år.
Stockmann-koncernen funderar på att byta namn
Börsbolaget Stockmann Group överväger namnbyte till Lindex Group. Styrelsen ska inleda en strategisk utvärdering i syfte att förtydliga aktieägarvärdet genom att omfokusera koncernens affärsverksamhet på Lindex.
Koncernen motiverar ett eventuellt namnbyte med att över två tredjedelar av omsättningen kommer från butikskedjan Lindex.
Fjolårets resultat på 90 miljoner euro berodde främst på att Lindex gjorde ett bra resultat.
Ett eventuellt namnbyte skulle inte påverka Stockmann-varuhusen, utan de skulle fortsätta sin verksamhet under varumärket Stockmann.
Stockmanns aktie steg rejält på börsen efter nyheten om namnbytet.
Tonåring som sköts utanför Stockholm har avlidit
En pojke i övre tonåren har avlidit på sjukhus av de skador han ådrog sig då han blev skjuten i Västertorp i Stockholms kommun i går kväll.
Polisens presstalesperson Daniel Wikdahl uppger att pojken hittades vid en gångbana i närheten av ett radhusområde. Det är oklart om brottet skedde där eller om den skjutna hade förflyttats dit.
Strax innan klockan 20 på torsdag kväll hade polisen larmats om höga smällar och om att en skottskadad person påträffats.
En förundersökning gällande mord är inledd. Ingen är gripen i nuläget.
Källa: SVT Nyheter
Mera: Våldsvåg i Stockholm – men brottsligheten ökar inte i Sverige menar kriminolog: ”Den har ändrat karaktär”
Mera: Sverige brottas med allt dödligare våld – unga i förorten vill stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng: "Stockholm är en väldigt segregerad stad"

Finlands Röda kors hjälper hemlösa i Libyen
Finlands Röda kors skickar 150 000 euro från sin katastroffond för att hjälpa översvämningsoffer i Libyen via internationella Röda korset.
Pengarna används för att hjälpa personer som har förlorat sina hem, uppger FRK.
Hjälpen utgörs av rent vatten, livsmedel och mediciner. Men människor behöver också hjälp med att hitta anhöriga.
Röda halvmånen uppger att minst 11 000 personer omkom i de förödande översvämningarna. Dödssiffran befaras stiga ytterligare.
Mera: Tre orsaker till att översvämningarna i Libyen blev så katastrofala – FN: Dödsfallen kunde ha undvikits

Sitra testar ny webbplattform för öppen diskussion
I dag på den internationella demokratidagen startar tankesmedjan Sitra ett försök med en ny form av nätdiskussion inom kampanjen Vad tycker du, Finland?
Plattformen Polis möjliggör konstruktivt utbyte av tankar omkring ett utvalt tema under fyra veckor. Där samlas det in åsikter av finländare om vilken riktning Finland borde ta.
Enligt Sitra kan plattformen med öppen källkod erbjuda en lösning i ett läge där många låter bli att uttrycka sin åsikt på grund av den destruktiva debattkulturen på de sociala medierna.
"De särdrag som ger näring åt motsatsförhållanden på de nuvarande sociala medierna har i stor omfattning identifierats, men man har sällan pratat om hur debattapplikationer utarbetade för demokratins behov skulle kunna se ut. Polis är ett internationellt testat och bevisligen bra exempel", säger Veera Heinonen, chef för Sitras tema Demokrati och delaktighet.
Källa: STT
ECB höjer styrräntor än en gång – nytt rekord för räntan på bankinsättningar
Det är den tionde räntehöjningen på ett drygt år.
Etla: Finlands ekonomi krymper i år men hushållen får det snart bättre
Näringslivets forskningsinstitut Etla beräknar att Finlands ekonomi krymper med 0,3 procent i år. Recessionen blir ändå kortvarig och hushållens situation blir snart bättre.
Mackägare ville bryta med Teboil – att byta kedja blev dyrt enligt tingsrättens beslut
Lätteersättningar krävs av företagare som vill lämna Teboil.
Vad vill du att presidentkandidaterna tar ställning till i Yles valkompass?
Berätta vad du tycker att borde finnas med i valkompassen.
ECB: Ingen recession i euroområdet men prognosen skrivs ner
Europeiska kommissionen skriver ner sin prognos med 0,3 procentenheter för i år men utlovar ändå ingen recession för euroområdet.
Enligt Europeiska kommissionens prognos växer ekonomin i euroområdet endast med 0,8 procent år 2023 och 1,3 procent år 2024. I fjol ökade bnp med 3,3 procent.
De höjda priserna på varor och tjänster har minskat på efterfrågan i euroländerna vilket enligt kommissionen belastar ekonomin mer än väntat.
En orsak till nedskrivningen i hela euroområdet är Tysklands dåliga siffror. Tysklands ekonomi förutspås krympa med 0,4 procent i år. I våras räknade kommissionen ännu med en tillväxt på 0,2 procent.
Det är en dålig nyhet för Finland för vilken Tyskland är den viktigaste handelspartnern.
Inflationen i hela euroområdet beräknas bli 5,6 procent i år, mot 5,8 procent som man räknade med i senaste prognos. År 2024 beräknas inflationen avta till 2,9 procent.
Finländarna är Europas ivrigaste konsumenter av värmepumpar
Finländska hushåll är mer intresserade av värmepumpar än någon annastans i Europa, visar siffror från Europeiska värmepumpsföreningen EHPA.
Över 2 100 döda i kraftigt jordskalv i Marocko – seismolog: Dödssiffran kan stiga till 10 000
Marocko har drabbats av det kraftigaste jordskalvet på 120 år.
Hundratals döda i ovanligt kraftigt jordskalv i Marocko – stora skador i turisttäta Marrakech
UM: Inga uppgifter om skadade finländare.
Uutissuomalainen: Alla välfärdsområden på minus i år
Samtliga välfärdsområden uppskattar att deras resultat landar rejält på minus i år, visar en enkät som nyhetstjänsten Uutissuomalainen låtit göra.
Enligt de nyaste prognoserna blir välfärdsområdenas sammanslagna underskott nästan 1,2 miljarder euro i år.
Mest på minus ser Egentliga Finlands välfärdsområde ut att gå med 106 miljoner euro.
Mellersta Österbottens välfärdsområde är den som tror sig klara sig med det minsta underskottet, det beräknas bli fyra miljoner euro.
Så gott som alla välfärdsområden anger att den främsta orsaken till underskottet är den redan vid starten underdimensionerade statliga finansieringen och kostnadsökningen.
Det blir en somrig septemberlördag
Varmt och soligt väder utlovas särskilt i landets västra delar under lördagen. På sina håll kan det bli närmare 25 grader varmt i dag: i Åbo och Vasa utlovas 22 grader och i huvudstadsregionen cirka 20 grader.
Också söndagen blir somrigt varm i väster.
I Lappland kan temperaturen lokalt stiga till över 20 grader i dag, vilket inte är vanligt i september.
I öster är det något mer mulet och regnskurar är möjliga, uppger Meteorologiska institutet.
I mitten av nästa vecka drar en kall luftmassa in norrifrån och det blir betydligt kyligare i hela landet.
Källa: Meterorologiska institutet
Minst 300 döda i ovanligt kraftigt jordskalv i Marocko
Minst 296 personer har omkommit i det kraftigaste jordskalvet i av Marocko på 120 år, uppger lokala myndigheter. Värst drabbades landets mellersta delar.
Skalvet i Afrikas nordvästra del sent på fredag kväll hade styrkan 6,8 enligt USA:s geologiska forskningsinstitut USGS. Det inträffade på 18,5 kilometers djup.
Skalvets epicentrum låg i Atlasbergen cirka 70 kilometer sydväst om miljonstaden Marrakech där skalvet skadade många byggnader. Skalvet bröt av också eltillförseln och mobiltrafiken för en stund.
Många dödsoffer har rapporterats från Marrakech och provinsen Ouarzazate längre söderut. Människor uppges ha flytt i panik ut från sina hem efter att byggnaderna började röra på sig.
Sjukhusen i Marrakech uppges ha fått in många skadade personer.
Källor: AP, AFP
Texten uppdaterad kl 6.45 med nya uppgifter om skador.
Efter nyår finns det inte längre någon djurskyddsombudsman
Regeringen har beslutat att lägga ner tjänsten som djurskyddsombudsman i slutet av 2023.
Myndighetens uppdrag har varit tidsbundet och orsaken till att det inte förlängs är ekonomiska, uppger regeringen.
Det var Jyrki Katainens (Saml) regering som installerade ett djurskyddsombud år 2013. Två år senare pausade Juha Sipiläs (C) regering uppdraget och tjänsten återinrättades av Sanna Marins (SDP) regering år 2020.
Livsmedelsverkets djurskyddsombudsman har till uppgift att främja och förbättra djurens välbefinnande genom uppföljning, initiativ, förslag, utlåtanden och annan påverkan.
Tjänsten innehas för närvarande av Saara Kupsala, doktor i samhällsvetenskaper.
Afrikansk svinpest nu också i Sverige – förbjudet att jogga, jaga eller plocka bär i stängda skogar
All fritidsaktivitet i skogen har stoppats kring Fagersta.
Ovanligt hårda regn piskar Skandinavien – också sydkusten i Finland har det blött
SMHI: Det har regnat lika mycket som normalt på en månad.
Tågtrafiken avbruten mellan Kyrkslätt och Karis
Ett systemfel orsakar störningar i tågtrafiken på kustbanan och all tågtrafik mellan Karis och Kyrkslätt har avbrutits, uppger trafikstyrningsbolaget Fintraffic.
Lokaltågen mellan Helsingfors och Kyrkslätt vänder om vid Jorvas och fjärrtågen mellan Helsingfors och Kuppis ersätts med bussar mellan Esbo och Karis.
Enligt Fintraffic är det oklart hur länge de tekniska problemen pågår.
Mera: Besviken pendlare efter tågstrulet på kustbanan: ”VR glömde bort oss som skulle till Hangö”
Amerikanskt militärflyg kraschade i Australien
Ett amerikanskt militärflygplan har kraschat under en militärövning i närheten av staden Darwin vid Australiens nordkust.
Minst 20 amerikanska marinsoldater uppges ha befunnit sig ombord på planet som är ett mellanting mellan ett flygplan och en helikopter.
Flera personer uppges ha räddats, det finns ännu inga uppgifter om eventuella skadade eller omkomna.
Personal från Australien, USA, Indonesien, Filippinerna och Östtimor deltog i militärövningen.
Källor: Reuters, AFP
Gasstation exploderade i Rumänien – en död och tiotals skadade
En person omkom och 46 personer skadades i explosioner på en station för flytande gas i Crevedia i Rumänien, cirka 30 kilometer från huvudstaden Bukarest.
Den första explosionen spred branden till två gasbehållare och ett hus i närheten och flera brandkårsenheter tillkallades.
En till explosion inträffade under släckningsarbetet varpå 26 brandmän skadades. För en av dem uppges tillståndet vara livshotande.
Alla som bor inom en radie på 750 meter evakuerades och trafiken spärrades av eftersom det fanns en risk för att en tredje gasbehållare skulle explodera. Flera byggnader och bilar uppges ha förstörts.
Flera andra personer har allvarliga skador och dödstalet befaras stiga, säger hälsominister Alexandru Rafila.
Källa: AP, AFP
Finländsk kvinna omkom i stenras i Alperna
En 25-årig finländsk kvinna som befann sig på bergsbestigningsresa i de franska Alperna omkom i ett stenras i fredags, uppger France 3 och France Bleu.
Kvinnan har enligt franska medier befunnit sig vid Goûterpassagen på 3 500 meters höjd på berget Mont Blanc tillsammans med sin far då stenraset inträffade. Fadern skadade sig inte.
Det drygt 4 800 meter höga Mont Blanc är Alpernas högsta berg och det är känt för sina stenras. Lokala myndigheter uppges tidigare i veckan ha varnat för extra stor rasrisk på grund av den ovanligt höga temperaturen i området.
Källa: STT, HS
Skottlossning på gata i Köpenhamn – en död och flera skadade
Polisen kände till den dödade mannen sedan tidigare.
Enkät visar att hälften av finlandssvenskarna vill att SFP sitter kvar i regeringen – frågorna i enkäten väcker kritik
Tankesmedjan Agenda håller inte med om kritiken.
Färre köper vin när maten har blivit dyrare – vinproducenter i Europa sitter på stora lager
Vinmarknaderna drar inte när köpkraften blivit sämre.
Spanare från hela världen samlas vid Loch Ness för att leta efter odjuret
Hundratals frivilliga från olika håll i världen samlas i dag vid sjön Loch Ness i Skottland för att leta efter det mytomspunna odjuret Nessie. Spaningarna organiseras av Loch Ness-centret i byn Drumnadrochit som ligger nära sjön.
Det är frågan om de mest omfattande spaningarna på 50 år, och denna gång får spanarna hjälp av bland annat drönare och ekolod. Sjön är 230 meter djup och nu försöker spanarna dragga igenom vattenmassorna för att hitta odjuret.
De första omnämnandena om odjuret som bor i Loch Ness härstammar från medeltiden. Den moderna myten uppkom på 1930-talet då en hotellägare hävdade att att hon sett monstret med egna ögon.
Det mest kända fotografiet på vad som sägs vara odjuret är från 1934 och efter det upplevde turismen ett verkligt uppsving i området.
Flaggan i topp på finska naturens dag
Finska naturens dag firas i dag, som vanligt den sista lördagens i augusti.
Inrikesministeriet rekommenderar flaggning i dag. Det är första gången invånare uppmanas hissa Finlands flagga till naturens ära sedan dagen började firas år 2013.
Dagen kommer att bli en etablerad flaggningsdag i kalendern. Finland uppges vara det första landet i världen som flaggar för sin natur.
Arrangörerna ser gärna att folk delar sin naturfest: #finskanaturensdag / #suomenluonnonpäivä och #liputanluonnolle / #flaggaförnaturen.
President Niinistö: ”Tack till alla för att stämningarna har hållits lugnare här än i Sverige”
Niinistö: Det känns som att historien går i snabbspolning.
Fler var arbetslösa eller permitterade i sommar än i fjol – sysselsättningsläget kan bli sämre under hösten
62 000 färre sysselsatta än i juli för ett år sedan.
Det blir inga lagändringar gällande riktade trakasserier
Inga ändringar görs i strafflagstiftningen för att effektivisera åtgärderna mot riktade trakasserier och lagberedningen gällande ärendet har avslutats, meddelar Justitieministeriet i ett pressmeddelande i dag.
Motiveringen är att sättet som riktade trakasserier oftast genomförs på redan är straffbara enligt strafflagen.
Enligt JM är det viktigt att säkerställa att de som blivit utsatta får tillräckligt stöd i sin arbetsmiljö och i straffprocessen, och till denna del fortsätter arbetet som en del av beredningen av det brottsofferpolitiska programmet som ingår i regeringsprogrammet.
Mera: Justitieminister Leena Meri: Riktade trakasserier kommer inte att kriminaliseras
Finländare som mist jobbet vill inte flytta till annan ort – Forskare: Förkorta tiden för inkomstrelaterad dagpenning
Finländare sämst i Europa på att flytta efter nytt jobb.