Hoppa till huvudinnehåll

Artiklar av Anne-Sofie Pesola

Vapenlagen ska skärpas

Vapenlagen ska bli klarare och i framtiden ska alla skjutvapen förvaras låsta, föreslår en arbetsgrupp som bereder den nya vapenlagen. Skjutbanorna ska övervakas bättre och läkarnas anmälningsskyldighet preciseras.

Folk på stan i Helsingfors centrum.

Finland fortfarande konkurrenskraftigt

Finland är det tredje mest konkurrenskraftiga landet i världen. Det visar en global jämförelse som världsekonomiska forumet WEF har gjort. WEF beräknar konkurrenskraften utgående från tolv olika delområden, bland annat institutioner, infrastruktur, hälsa och utbildning, teknologi, marknadsstorlek och innovationer.

En person som kör bil

Vägavgifter ett förslag bland många

En vägavgift kan i framtiden ersätta bil- och fordonsskatterna. Det här innebär att bilister i framtiden skulle betala enligt hur mycket de kör, istället för att betala skatt för själva bilen. Kommunikationsministeriet understryker ändå att förslaget om vägavgifter bara är ett förslag bland många, och att arbetsgruppen som jobbar utreder bilbeskattningen inte är färdig med sitt arbete.

En flicka som lutar huvudet i handen

"Omhändertagna barn har rätt till normalt liv"

Antalet omhändertagna barn ökar trots att studier visar att familjerna mår ännu sämre efter ingripandet. Gruppen Selviytyjät vill vara en förebild för omhändertagna barn som ofta har svårt att anpassa sig till vuxenlivet.

Dags att återförenas med Wilma

De flesta skolor inleder läsåret den här veckan och skolstarten aktualiserar igen frågor kring kommunikationen mellan skolan och hemmen. Läsårets början innebär nämligen att meddelandena i kommunikationsverktyget Wilma igen börjar slungas fram och tillbaka.

Patienter som får musikterapi

Vivaldi och Beatles kittlar hjärnan på olika sätt

Musik aktiverar stora delar av hjärnan, men olika slags musik aktiverar olika delar av hjärnan, visar ny forskning. De nya rönen kan hjälpa utveckla mer effektiv musikterapi för olika patientgrupper.

Kurrande mage två dagar i veckan ger resultat

Lev längre! Gå ner i vikt! Bli piggare! Och det här genom att fasta två dagar i veckan, medan du de resterande fem kan äta ja, egentligen vad du vill. Det här utlovar den populära 5-2-dieten. Och dieten ger goda resultat, säger professor Kerstin Brismar som i höst inleder en studie om den nya dieten.

Opera intresserar rekordmånga

Operafestspelen i Nyslott lockade rekordmånga besökare. Festivalen har pågått i Nyslott i en månad och har under den här tiden lockat kring 70 000 besökare. Biljetterna till nästa års festival säljer också bra.

Lönsamt att vara aktiv konsument

Den aktiva och medvetna konsumenten kan spara en vacker slant på så gott som alla varor och tjänster. Därför lönar det sig att med jämna mellanrum se över bland annat internetabonnemanget, säger man på Konkurrens- och konsumentverket.

Möss i ett laboratorium

Ny lag främjar alternativ till djurförsök

Den nya lagen om djurförsök träder i kraft i augusti. Lagen bygger på att EU:s medlemsländer ska delta i att utveckla alternativa metoder till djurförsök.

sjukhuskorridor

Överläkare: Vård på psykiatriskt mammutsjukhus inte bättre

HNS planer på att koncentrera den psykiatriska sjukhusvården till ett nytt jättesjukhus får skarp kritik. Kaj Palmgren, som är pensionerad överläkare vid Ekåsens sjukhus, ställer sig skeptisk till HNS planer.

invandrarbarn får stöd i skolan

Privata handelsutbildningar populära

Intresset för att studera ekonomi växer stadigt. Den stora efterfrågan på ekonomiutbildningar har också fått privata aktörer att grunda utbildningar på området.

Var tredje lärare funderar på att byta yrke

Närmare en tredjedel av lärarna överväger allvarligt att byta bransch. En dryg sjättedel av lärarna uppger däremot att de skulle byta jobb direkt om det fanns möjlighet till det. Över hälften av lärarna uppger att nya lärare inte får tillräckligt med stöd då de sätter sig in i lärarjobbet.

Grå ekonomi nu också inom körundervisningen

Den gråa ekonomin sprider sig till körundervisningen när körlektioner allt oftare erbjuds svart. Det här rapporterar Kauppalehti.

Stora skillnader i bilskolornas resultat – högt pris ingen garanti

Som sämst kan över hälften av eleverna misslyckas på första

nattclub

Svårt att tygla sexköp på restaurangerna

Polisen ingriper då man får bevis på att sex köps eller säljs på allmän plats men restaurangerna har också själva ett ansvar för att dylik verksamhet inte förekommer i deras utrymmen.

När får jag sätta mig vid ratten?

Marknaden bestämmer bilskolepriserna

Priserna på körkort har ökat med hundratals euro jämfört med ifjol. Enligt Trafiksäkerhetsverket beror prishöjningen mest på att antalet obligatoriska körlektioner blivit fler, men det är också värt att minnas att priserna sätts på marknadsgrunder.

Rätt bilskola sparar hundralappar

Över lag är priserna dyrast i Västnyland.

körkort på väg

Allt färre unga stadsbor tar körkort

Allt färre ungdomar i städer skaffar körkort. Ifjol tog bara drygt hälften av 18-åringarna i städerna körkort, visar uppgifter från Trafiksäkerhetsverket Trafi.

Billigare att surfa på semestern

Det blir billigare att ringa och surfa för den som reser i Europa när priset på samtrafik, eller roaming, inom unionen sjunker från och med månadsskiftet. Enligt Kommunikationsverket gäller den största prissäkningen mobildatatjänster.

portmonnä

E-fakturor allt vanligare

Pappersfakturan kommer inte att försvinna helt trots att allt fler företag övergår till e-fakturor. En räkning till pappers blir däremot mer sällsynt i framtiden i takt med att allt fler redan nu väljer att betala räkningarna elektroniskt på nätet.

Långtradare med hjälpsändningar

Humanitär logistik framtidens bransch

Logistiken slukar upp till 80 procent av all nödhjälp som skickas till katastrofområden. Därför ligger det i alla parters intresse att effektivera biståndet, säger Gyöngyi Kovacs som är ny professor i humanitär logistik vid Svenska handelshögskolan.

Älgjakt förebygger olyckor

Försommaren är högsäsong för älgkrockar och det gäller för bilisterna att vara extra uppmärksamma i trafiken. De flesta olyckorna sker efter solnedgången.

En tömningsstation för septiktankar flyter på vattnet. Bredvid syns en segelbåt.

Vem bokför hur båtfolket sköter sitt toalettavfall?

I allt fler hamnar finns det särskilda stationer för att tömma båtarnas septiktankar. Men hur flitigt stationerna används av båtfolket är oklart.

Kalktabletter

AL: Många lurar åt sig ADHD-diagnos

En stor del av dem som har ADHD-mediciner lider inte av störningen, utan har fått mediciner genom att visa upp låtsassymtom, skriver tidningen Aamulehti. Diagnoserna och medicinanvändningen har fördubblats på fem år.

Den dödade kvinnan lät bli att anmäla maken till polisen

Dödsskjutningen i Västra Hamnen i Helsingfors är till stora delar uppklarad. Enligt kriminalöverkomissarie Juha Rautaheimo har polisen fått en klar bild av händelseförloppet och händelsernas bakgrund genom att tala med ögonvittnen och personer som stått paret nära.

En ensam kvinna går på en mörk gata

Viktigt att polisanmäla förföljare

Den kvinna som sköts av sin man i Västra Hamnen i Helsingfors hade blivit både hotad och förföljd av sin make. Enligt polisen hade kvinnan ändå inte polisanmält sin partner.

Familjen är värst för många åldringar

Våld mot äldre är ett dolt problem som förekommer i både fysisk och psykisk form. Många äldre hamnar ut för våld inom den egna familjen.

Tom Gullberg (SFP) kandiderar i Vasa valkrets.

"Jakobstad helig plats för svenskheten i Finland"

SFP får hård kritik för sin utbildningspolitik i Österbotten. Enligt Vasapolitikern, Åbo akademilektor Tom Gullberg får vissa saker inte alls diskuteras i SFP.

Hälsa och politik går hand i hand

Temat för Världshälsoorganisationen WHO:s konferens är hälsofrämjande i allt politiskt beslutsfattande. Hälsan byggs upp i vardagen, framhåller THL-direktören Pekka Puska.

Irja Askola

Religiöst hat och hot mot biskop

Helsingforsbiskopen Irja Askola har fått ta emot hundratals hat- och hotbrev för att hon välsignar det missionsarbete som ett homosexuellt par ska utföra. Det rapporterar tidningen Ilta-Sanomat.

Avloppsreningen diskuteras

Ringdansen kring avloppen fortsätter

Arbetet med att sätta avloppsvattensystemen i skick i glesbygden framskrider mycket långsamt. Miljöministeriet hoppas ändå på att den beviljade tilläggstiden används effektivt.

Två vargar i en skog

Inavel hotar vargstammen

Det finns genetiskt sett allt för få vargar i Finland, och den kontakt till de ryska vargarna som tidigare gynnat arvsmassan äventyras i allt högre grad av jakt. Det visar en ny doktorsavhandling från Uleåborgs universitet.

Läraren Antti Korhonen på väg kandidera för Sannf

Den omtalade läraren Antti Korhonen överväger att kandidera för Sannfinländarna i EU-valet. Korhonen blev känd för att han föste ut en elev från matsalen i Alphyddans högstadium i Helsingfors.

Våldsam natt i Stockholm

Flera skolor och bilar antändes under nattens upplopp i Stockholms förorter. Åtminstone tre skolor sattes i brand, och en av dem totalförstördes. Upploppen fortsatte nu för femte natten i rad.

Vaccin orsakar narkolepsi också hos vuxna

Även vuxna löper en större risk att insjukna i narkolepsi under månaderna efter vaccineringen med Pandemrix. Största delen av de vuxna i Finland som insjuknade i narkolepsi under åren 2009-2011 var under 40 år gamla.

Mamma läser en saga för sitt barn

Kraven på småbarnsföräldrar styrs allt oftare utifrån

Småbarnsföräldrar lever ofta i det mest hektiska livsskedet när man samtidigt ska sköta familjen och hitta sin plats i arbetslivet. Förväntningarna på föräldraskapet styrs allt mer utifrån och mängden information på nätet får många föräldrar att känna sig otillräckliga. Många gånger står orken på prov och därför är det viktigt att tröskeln för att söka hjälp är låg.

Faruk Abu-Chakra, och Atte Kaleva som syns i bakgrunden till höger

"Atte Kaleva hade en alltför positiv inställning"

Atte Kalevas lärare i arabiska avrådde honom vid flera olika tillfällen från att åka till Jemen. Faruk Abu-Chakra säger att han flera gånger frågade Kaleva hur han vågar åka till Jemen och underströk att han själv aldrig skulle åka till ett så farligt land.

Den osynliga draken. Jakob Jakobsson och Lina Ekblad.

Barnkultur och tidskrifter prioriteras när tipspengar delas ut

Enligt kulturminister Paavo Arhinmäki riktar sig inbesparingarna främst till kulturexport och framtida kulturprojekt. De fält som däremot inte drabbas av inbesparingar är barnkultur, yrkesgrupper inom det fria fältet, stipendier och kulturtidskrifter.

Folktinget satsar på unga finskspråkiga politiker

Folktinget vill nu satsa på att nå ut till unga finskspråkiga politiker för att öka intresset för det svenska språket och för Norden. Antti Kurvinen som är ordförande för Centerunga, ser det som ytterst positivt att Folktinget tar tag i saken. KD-ungas ordförande Lauri Kangasniemi säger att en del unga inte ser svenskan som värdefull.

Dagisgrupperna är för stora

Daghemspersonal vill ha mindre daghemsgrupper, det visar en utredning som Vårdarfacket Super gjort. Problemen med allt för stora grupper är att barnen inte kan uppmärksammas individuellt.

Extremism

Judar på högerextrem lista

En lista på judar i Finland har hittats hos en av männen bakom knivhuggningen på stadsbiblioteket i Jyväskylä i januari. Polisen har skickat brev till personerna på listan. De är kring 300. Extremistgruppen klassar dem som fiender.

Regeringen vill konkurrensutsätta fordonsbesiktningen

Enligt ett nytt lagförslag ska också bilverkstäder, och inte bara besiktningsstationer, framöver kunna sköta fordonsbesiktningen. Konkurrensen kommer ändå att ske under noggrann övervakning. Lagen väntas träda i kraft nästa år.

Återbetalningen av tv-avgifter kostar en miljon

Trots att Yles finansiering sköts från och med årsskiftet med skattemedel är det fortsättningsvis bråttom vid Kommunikationsverket. Som bäst återbetalar man nämligen de kunder som betalat för mycket i tv-avgift i fjol.

Alma Medias vd dömd för diskriminering

Alma Medias vd Kai Telanne har av Helsingfors hovrätt dömts till böter för arbetsdiskriminering. Fallet gäller utnämningen av redaktör Johanna Korhonen till chefredaktör för Lapin Kansa år 2008.

Torka aldrig tårar utan handskar (12)

Hentilä: En slags aidshysteri bröt ut

Serien Torka aldrig tårar utan handskar berättar om hur det var att vara homosexuell i Stockholm på 80-talet när aidsepidemin bröt ut. Jorma Hentilä var ordförande för Seta när den första fallet av aids uppdagades i Finland. Han säger att situationen var lugnare i Finland medan en slags hysteri bröt ut i Sverige. Se första avsnittet kl. 21 i Yle Fem.

"Armstrong ville lätta sitt samvete"

Tävlingscyklisten Kjell Carlström tror att det finns flera orsaker till att Lance Armstrong nu erkände dopning. En av orsakerna är förmodligen den att Armstrong helt enkelt bara ville lätta sitt samvete och inte längre bedra sig själv eller dem som står honom nära, säger Carlström.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida