Hoppa till huvudinnehåll

Profil: Carola Wessman-May

nyhetsproducent och utrikesredaktör
carola wessman-may
Bild: Yle

Artiklar av Carola Wessman-May

Inte längre Rysslands rikaste man

Michail Chodorkovskij var i början av 1990-talet Rysslands rikaste man och mycket inflytelserik i rysk politik. Nu, drygt 10 år senare, återstår inget av det, men han är fri och kan igen träffa sin sjuka mor.

Avrättning har lett till våldsamheter i Bangladesh

I Bangladesh har avrättningen av islamistledaren Abdul Quader Mollah lett till blodiga våldsamheter. Enligt myndigheterna har två aktivister i Awami-förbundet och två demonstranter dödats i sammandrabbningarna.

Kalabalik vid Mandelas stoft

Rusningen att se stoftet av Sydafrikas förre president Nelson Mandela blev i fredags så stor att flera mänskor skadades i tumultet. Idag är sista dagen som Mandela ligger på lit de parade i Pretoria.

Irans kärnenergiprogram

Ryssland stöder Irans beslut att lämna Wien-förhandlingar

Ryssland stöder Iran beslut att avbryta samtalen i Wien om landets kontroversiella kärnprogram. Ryssland vidhåller att USA:s svartlistning strider mot andan i det avtal som slöts i november.

Flyktingläger i Qushtapa Park i Irak

Amnesty: EU tar för få Syrienflyktingar

EU-ledarna borde skämmas över det hur lite de är beredda att lägga ut på flyktingarna från Syrien, anser människorättsorganisationen Amnesty International. Amnesty kritiserar i kraftiga ordalag EU-länderna för att ta in för få flyktingar från Syrien.

Janukovitj skäller på oppositionen

Ukrainas president Viktor Janukovitj försvarar sin vändning till en mer Rysslandsvänlig politik. Enligt honom är oppositionens protester ett hot mot den nationella säkerheten.

Minus 92 grader Celsius - nytt rekord på Sydpolen

Ett nytt köldrekord har uppmätts på Sydpolen. Den nya rekordnoteringen ligger nu på ett helt nytt tiotal; minus 92 grader Celsius. Det förra rekordet från 1983 var minus 89,2 grader, också det på Sydpolen.

Fängelse för farliga bröstimplantat

Chefen för ett franskt företag som har tillverkat defekta PIP-bröstimplantat har dömts till fyra års fängelse. Han måste också betala 75 000 euro i böter.

Frilansfotograf avrättades i Syrien

En jihadistgruppering i Syrien med nära band till al-Qaida har avrättat en irakisk frilansfotograf. Yasser Faysal al-Joumaili är den första utländska journalist som har dödats av rebellerna i de så kallade befriade delarna av norra Syrien.

Påven vill lösa pedofiliproblemen

Påven Franciskus grundar en kommitté för att bekämpa pedofiliproblemen inom den katolska kyrkan. Kommittén ska stöda offer som har utnyttjats sexuellt. Den ska också skapa handlingsregler för präster och utreda blivande prästers bakgrund.

Storm piskar nordvästra Europa

Minst fyra personer har dött eller saknas i den våldsamma storm som dragit in över norra Europa. I Storbritannien har man uppmätt rekordhöga vindhastigheter på över 63 m/s. Trafiken har påverkats - Öresundsbron är stängd och vid Kastrup i Köpenhamn är flygen inställda. Nordenkorrespondenten Bengt Östling ger en lägesrapport!

Bombattentat och eldstrid vid ministerium i Sanaa

Försvarsministeriets byggnad i Jemens huvudstad Sanaa skakades i morse av en bilbomb och en eldstrid inne i byggnaden. Över 50 människor dödades och närmare 170 skadades i det blodigaste attentatet i Jemen på kring 20 år.

Berlusconis öde avgörs i kväll

Den italienska senaten röstar i kväll om huruvida den tidigare premiärminister Silvio Berlusconi ska få sitta kvar i senaten eller inte. Mycket tyder på att han de facto blir av med sin plats.

Demonstrationerna i Thailand sprider sig

En federal polismyndighet är den senaste i raden av regeringsbyggnader som tvingats stänga i Thailand. Orsaken är massiva demonstrationer.

Storbritannien: Spanien öppnade diplomatpost

Storbritannien hävdar att spansk polis öppnat diplomatpost på gränsen mellan Spanien och Gibraltar, som hör till Storbritannien.

Resultat i tyska regeringsförhandlingar

Tyskland ser ut att äntligen få en ny regering, två månader efter förbundsdagsvalet. CDU och socialdemokraterna har kommit överens om ett regeringsprogram.

Turkiet oroar Europarådet

Europarådet fördömer de turkiska myndigheternas brott mot mänskliga rättigheter i somras. Övergreppen skedde i samband med demonstrationer.

Irans kärnenergiprogram

Amerikanerna stöder avtal med Iran

Nästan hälften av USA:s befolkning anser att landet bör sluta ett avtal med Iran om landets kärnprogram.

Tom plats där en av tavlorna som stals från Kunsthal i Rotterdam 16 oktober 2012 hängde

Rumänsk taveltjuv fick fängelse

En rumänsk domstol har dömt ledaren för ett gäng taveltjuvar till fängelse. Taveltjuvarna blev kända efter att de stal värdefulla målningar från ett holländskt museum år 2012. Ökända blev de för att en del av tavlorna kan ha bränts upp.

Påven Franciskus tillträdde sitt ämbete 19.03.2013

Påven vill reformera den katolska kyrkan

Påven Franciskus yrkar på en omfattande reform av den katolska kyrkan. I en så kallad apostolisk uppmaning säger han att han är mottaglig för förslag om en decentralisering av makten inom kyrkan.

Mycket brittiskt skulle kvarstå i Skottland

Ett självständigt Skottland skulle hålla kvar det brittiska pundet, drottningen och förbli en del av Europeiska unionen. Bland annat det framgår ur den skotska försteministern Alex Salmonds vitbok som publicerades i dag.

Franska soldater i Tchad 2013

Frankrike skickar soldater till Centralafrikanska republiken

Frankrike skickar ytterligare tusen soldater till Centralafrikanska republiken för att stötta upp armén och afrikanska fredsbevarare i landet. Frankrike föreslår att styrkan ombildas till en regelrätt FN-styrka.

USA fick spionera på britter

Färskt Snowden-avslöjande: NSA analyserade britters telefon-, telefax- och e-postmeddelanden med hjälp av ett hemligt avtal. Det rapporterar brittiska The Guardian.

Stamledare besluter om USA-styrkor

Upp till 15 000 utländska soldater kan få bli kvar i Afghanistan efter år 2014 om säkerhetsavtalet mellan USA och Afghanistan undertecknas. Nu ska det nationella rådslaget - loya jirga - ta ställning till uppgörelsen.

Maoister backar i nepalesiskt parlamentsval

Nepals maoistledare ser ut att ha förlorat sin plats i den grundlagsstiftande nationalförsamlingen, det vill säga det nepalesiska parlamentsvalet. Det har fått maoisterna att kräva att rösträkningen stoppas.

Parisskytten känd för polisen sedan tidigare

Mannen som de senaste dagarna har skrämt upp Paris är känd för polisen sedan tidigare. Han greps på onsdag kväll på en parkeringsplats i västra Paris. Han ska ha försökt begå självmord inne i sin bil.

Malala Yousafzai fick EU-parlamentets människorättspris Sacharov-priset

Malala Yousafzai tog emot Sacharov-priset

Den pakistanska 16-åriga flickan Malala Yousafzai har tagit emot EU-parlamentets människorättspris Sacharov-priset. I prisutdelningen beskrevs hon som "en överlevare och en exceptionell ung kvinna".

Räddningsarbetet i Sydafrika avbröts

Försöken att hitta fler överlevande efter att ett köpcenter kollapsade i Tongaat i Sydafrika har avbrutits. Det är oklart om det ännu finns människor under rasmassorna eftersom det är vanligt med illegala arbetare från grannländerna vid byggen i Sydafrika.

Bild från mobilfabrik i Peking

Demonstrationer i Kina efter Nokia-Microsoft-affären

Tidigare Nokia-anställda i Kina har demonstrerat mot sämre arbetsvillkor efter utförsäljningen av mobiltelefonverksamheten till amerikanska Microsoft. Arbetare vid fabriken i Dongguan hävdar att de tvingats skriva under nya avtal efter att man kom överens om affären.

Saarela kan släppas på torsdag

En rysk domstol i S:t Petersburg har fortsatt att släppa häktade Greenpeace-aktivister mot borgen. I dag har aktivister från USA, Nederländerna och Storbritannien släppts fria i väntan på att rättegången mot dem inleds.

Två syriska flyktingbarn.

Stor flyktingström från Syrien till Libanon

Flyktingvågen från det krigsdrabbade Syrien till grannlandet Libanon har ökat kraftigt, säger Lisa Abou Khaled vid FN:s flyktingorganisation UNHCR. De senaste fem dagarna har 2 200 syriska familjer flytt över gränsen till Libanon.

Ljusstark komet kan ses med blotta ögat

Den ovanligt ljusstarka kometen Ison kan enligt astronomer nu ses med blotta ögat. Om några veckor kan kometen rent av lysa starkare än månen.

Polonium – Marie Curies dödliga upptäckt

Polonium-210 som har hittats i palestinierpresidenten Yasser Arafats kvarlevor är ett ytterst dödligt gift, men bara i kroppen. Grundämnet finns omkring oss i atmosfären och i jordskorpan utan att alls vara skadligt.

Sanningar ur gravens gömmor - förgiftades Arafat?

Ett schweiziskt forskarteam har åtta år efter palestinierpresidenten Yasser Arafats död påvisat att han kan ha förgiftats med radioaktivt polonium-210. Obduktionsrapporten talar om synnerligen höga halter av ämnet, utan att ta ställning till om han mördades.

Räddningsarbetare bär en skadad turist.

Flera drunknade i båtolycka i Thailand - finländare med på färjan

Sex personer har drunknat i en färjeolycka i östra Thailand, tre av dem utlänningar, uppger den lokala polisen. Det ska ha funnits flera svenskar och åtminstone en finländare ombord på färjan. Enligt Utrikesministeriet borde det inte finnas några finländare bland de döda eller de allvarligt skadade.

Omfattande kedjekrock i Storbritannien

Över hundra bilar har varit inblandade i en kedjekrock i tät dimma i Storbritannien. Uppskattningsvis 200 människor fick vård av ambulanspersonal. Åtta människor skadades allvarligt.

Nordkorea färdigt att öppna Kaesong igen

Nordkorea uppger att sydkoreanska affärsmän igen kan besöka den samägda industriparken Kaesong. Industriparken i Nordkorea ägs både av Nord- och Sydkorea och har varit stängd sedan april när spänningen mellan länderna tillspetsades.

KU ordnar insamling för skolbygge i Kongo

Rapport: Näringsbrist kan kraftigt försämra inlärning

En fjärdedel av världens barn riskerar att underprestera i skolan på grund av undernäring, uppger välgörenhetsorganisationen Rädda barnen. Bristen på närande mat kan kraftigt försvåra ett barn förmåga att läsa och skriva.

Klaratunneln var avspärrad efter att en biogasbuss körde fast

Stockholm: Gasbuss fast i tunnel, orsakade explosionsfara

En buss med gastuber på taket fastnade i Klarabergstunneln i Stockholm natten till tisdag. En av tuberna började läcka och orsakade explosionsfara. Den läckande tuben bärgades under förmiddagen.

Lavrov: Syrienmöte fortfarande möjligt

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anser fortfarande att det är möjligt att ett internationellt möte kan ordnas om inbördeskriget i Syrien. Uppgiften är visserligen inte lätt, sade Lavrov efter att ha träffat sin amerikanska kollega John Kerry i Paris.

Evakueringar inför vulkanutbrott i Chile

Vulkanen Copahue vid gränsen mellan Chile och Argentina hotar att få ett utbrott. Myndigheterna har beordrat omkring 3 000 människor i Chile och i Argentina att lämna sina hem.

Frankrike utreder: kemiska vapen i Syrien?

Frankrike undersöker om det finns spår av kemiska vapen i de prover som franska journalister har hämtat från Syrien. Enligt en anonym tjänsteman har tidningen Le Mondes journalister smugglat ut prover från Syrien.

Japansk toppolitiker ber USA om ursäkt för sexkommentarer

En frispråkig japansk politiker har sett sig tvungen att be om ursäkt för att han hoppades att de amerikanska trupperna i landet skulle främja sexindustrin för att minska antalet våldtäkter.

Storbritanniens inrikesminister Theresa May

Britter inför åtgärder mot radikalisering

Den brittiska regeringen har inrättat en ny insatsgrupp för att tackla radikalisering. Inrikesminister Theresa May säger till BBC att det finns flera tusen människor i landet som riskerar att radikaliseras. Insatsgruppen ska bland annat övervaka islamistiska predikanter och andra som kan tänkas uppvigla till våld.

Tiotusentals samlades till antihomodemonstration i Paris

Motståndare till homoäktenskap samlades på söndag kväll till en stordemonstration i Paris. Frankrike blev för en vecka sedan det 14:e landet som tillåter samkönade äktenskap.

Libaneser markerar tvåårsdagen av det syriska upproret.

Syrien redo för fredsförhandlingar

Den syriska regeringen är i princip redo att delta i internationella fredsförhandlingar om Syrien. Det sa Syriens utrikesminister Walid Muallem som är på besök i Irak. Det finns planer att ordna multilaterala förhandlingar om Syrien i juni i Genève.

Stora områden är avstängda i Boston

Sista milen löptes i Boston

Den sista milen av maratonloppet i Boston i mitten av april har löpts. Omkring 3 000 människor ville visa att de inte räds terrorister utan att loppet kan slutföras.

Eiffeltornet i Paris

Knivhuggna soldatens tillstånd är stabilt

Frankrikes president François Hollande anser inte att det "ännu i det här skedet" finns ett samband mellan att en patrullerande soldat knivhöggs i går i Paris och att en civilklädd soldat mördades i London i onsdags.

Afrikanska unionen står inför nya utmaningar

De 54 stats- och regeringscheferna i Afrikanska unionen (AU) har samlats i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att fira 50 år av samarbete.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida