Hoppa till huvudinnehåll

Artiklar av Jenny Wikström

Polisöverdirektör Mikko Paatero

Överdirektör Paatero: Polisen tar våldtäkt på allvar

Helsingforspolisens Facebookuppdatering om fyllevåldtäkt i går har väckt kritik. Polisöverdirektör Mikko Paatero fördömer de anonyma Helsingforspolisernas uttalande om att våldtäktsutredningar stjäl resurser.

Ilkka Kanerva.

Kanerva: Inflammerat läge förhindrar utredning i Ukraina

OSSE:s ordförande Ilkka Kanerva hör till dem som just nu försöker förhandla fram ett eldupphör i östra Ukraina. Så länge strider pågår i området är det mycket svårt för internationella observatörer att undersöka platsen där passagerarplanet MH17 sköts ner i torsdags. "Parterna skyller på varandra", säger Kanerva.

Skrotbilar

Skrotningspremien belönar den som skrotar och köper ny bil

Kommunikationsministeriet föreslår att bilägare som för en gammal bil till skrotning ska få 1 500 euro - om de köper en ny bil. Ministeriet vill göra ett försök med skrotningspremien under sommaren 2015.

Hundvalpar

"Köp inte en billig hund"

Valpfabriker blir allt vanligare varnar Djurskyddsföreningarnas förbund. För hundköparen gäller det att inte låta sig luras av söta hundbilder och lågra priser, säger rådgivare Ann-Mari Bergström.

Stor skylt med texten Google utanför företagets kontor i New York.

Många vill bli glömda av Google

I dag börjar Google rensa. Hittils har mer än fyrtiotusen personer ansökt om att oönskade länkar som kommer upp då deras namn googlas ska strykas. Men det är inte så enkelt att få det förflutna att försvinna, menar Timo Karjalainen på Electronic Frontier Finland.

Barn som leker

Förslag: Förbjud rökning nära barn

Social- och hälsovårdsministeriet vill förbjuda rökning på badstränder och i nöjesparker. Tobakslagen ska förnyas år 2015 och ministeriet vill minska rökningen drastiskt med hjälp av förbud och lättillgänglig hjälp för den som vill sluta.

Smart vägteknologi utvecklas i USA. Så här kan smart vägteknologi se ut i framtiden.

Smarta vägar - fiffigt men dyrt

Svenska Yles vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund är kritisk till idén på smarta vägar som till exempel utnyttjar solpaneler för att skapa energi, framför allt blir det för dyrt. Bygg solpanelerna bredvid vägen i stället för inuti den istället, säger han.

Stor skylt med texten Google utanför företagets kontor i New York.

Google: Bara två av tio teknikjobb sköts av kvinnor

Teknologijätten Google avslöjar att den överväldigande majoriteten av företagets anställda är vita män. Nu uppger företaget att de vill slå larm om ojämställdheten i teknikbranschen.

Rinne: Jobben är viktigast just nu

Ekonomiexperter har efterlyst en klar linje av nya finansministern Antti Rinne. Till Yle Nyheter kunde han inte ännu säga hur han konkret ska göra för att lyfta ekonomin.

Hejarklack från Dickursby.

Svenska Yle rapporterar stort från Stafettkarnevalen

Stafettkarnevalen på Olympiastadion är ett säkert vårtecken. Svenska Yle sänder tävlingarna live på webben. "Med hashtaggen #stafettkarneval kan deltagarna själva skicka in bilder och kommentarer", säger karnevalreporter Nanna Stenberg.

Ryska plan kränkte luftrum utanför Borgå

Två ryska plan misstänkts ha kränkt finskt luftrum på tisdagen. Det ena kring klockan 16 på eftermiddagen, och det andra vid 18-tiden. Kränkningarna skedde ovanför Finska viken söder om Borgå.

Jan-Erik Andelin

"Politikerna har inte lyckats göra EU intressant"

I dag börjar förhandsröstningen inför Europaparlamentsvalet. Intresset för valet är lågt - men det har blivit bättre, säger Borgåbladets ledarskribent Jan-Erik Andelin. "Politikerna har inte själva prioriterat EU tillräckligt högt", säger han.

Eurosedlar i en hög.

Åbo 2011 kan tvingas betala tillbaka miljonbelopp

Stiftelsen som arrangerade kulturhuvudstadsåret i Åbo 2011 kan tvingas betala tillbaka statsbidrag, skriver Turun Sanomat.

Rajeev Suri är ny vd för Nokia från 1 maj 2014.

Nokias nya chef Rajeev Suri är en bokmal

Nokia har som väntat utnämnt Rajeev Suri till ny chef för koncernen. Suri har tidigare lett Nokias nätverksavdelning. På fritiden tycker indiern Suri om att läsa böcker och lyssna på musik.

Rajeev Suri är ny vd för Nokia från 1 maj 2014.

Rajeev Suri är Nokias nya vd

Nokia har som väntat utnämnt Rajeev Suri till ny vd för koncernen. Nokias styrelseordförande Risto Siilasmaa säger att Suri visat sig kunna skapa förutsättningar för innovationer och tillväxt. Nokias aktiekurs steg betydligt på tisdagen. Se inslag och studiodiskussion med analytikern Niklas Odenwall!

Ungdomsorganisationer: Höj genast pensionsgränsen

"Pensionssystemet ska tryggas med rättvisa beslut", skriver elva ungdoms- och studerandeorganisationer i ett gemensamt program. De kräver att också de unga beaktas i de pågående pensionsförhandlingarna.

ekomat i hagnäs hall

Därför köper vi inte ekoodlat

En färsk undersökning lägger fram att finländarna visserligen gillar ekoprodukter, men att andra värderingar än etik styr konsumenterna när det kommer till kritan. De flesta finländare tycker att det är betungande att tänka på ansvarsfull konsumtion när de handlar.

Ralf Sund.

STTK: Nya jämställdhetslagen bra men inte tillräcklig

Ralf Sund, chefsekonom vid tjänstemannaförbundet STTK, säger att regeringens nya förslag till jämställdhetslag är ett steg i rätt riktning - men ett litet steg. "En jämställd föräldraledighet skulle lösa 70-80 procent av problemen", säger han.

Stora skillnader i stadsbors hälsa

En färsk undersökning visar att högutbildade och välbärgade mår bäst och är lyckligast. Var fjärde arbetsför finländare anser att den lider av nedsatt arbetsförmåga, men varannan känner trots det att livskvaliteten är god.

Ett tvåeurosmynt på snedden.

VF efterlyser enhetlig EU-linje om arvsskatt

Björn Wahlroos val att skriva sig i Sverige tolkas som ett försök att fly arvsskatten och väcker debatt. Vänsterförbundet föreslår en gemensam arvsskattspolitik inom EU för att förhindra skatteflykt.

Barn som gömmer sig mot en vägg

Barn får inte längre ris - men luggas nog

I år är det trettio år sedan barnaga förbjöds i Finland. En färsk rapport visar att finländarna förhåller sig allt negativare till våld mot barn, men att verkligheten inte är så rosig som attityderna ger vid handen.

Lufthansas flygplan på flygfält

Inget Lufthansa-kaos på Helsingfors-Vanda

Flygbolagen Lufthansa och Germanwings strejkar och tiotals flyg från Helsingfors-Vanda flygplats är inhiberade. Resenärerna har fått information om strejken och på flygplatsen är läget lugnt.

Dan Johansson

Lärarförbundet: Flera utbildningar löser inte lärarbristen

FSL:s Dan Johansson menar att Pedagogiska fakulteten vid Åbo Akademi borde ryta till och inte låta sig baktalas. "Vi har bra lärare i Finland, men de låga lönerna gör att de som gått lärarutbildning hellre jobbar med annat", säger han.

Bild från Chile som drabbades av en stor jordbävning natten till onsdagen.

Seismolog: Skalvet var väntat

Den jordbävning som drabbat Chiles nordvästra kust i natt var väntad, säger seismolog Pekka Heikkinen. "Skalvet var ytligt och därför skapades en tsunami", säger han.

elever, studerande, biologi

Pisa: Finländska elever bäst i Europa på problemlösning

Av OECD-länderna var bara Sydkorea, Japan och Kanada bättre.

Fennovoima oroas inte av delägarflykt

Styrelseordförande Pekka Ottavainen är säker på att Fennovoima hittar nya finländska finansiärer. Förra veckan meddelade Keskos dotterbolag att de drar sig ur Fennovoimas kärnkraftsanläggning. "Ryskt majoritetsägande är inte en möjlighet", säger han.

Annika Lapintie

Lapintie: "Vi ville ha en humanare rambudget"

Nedskärningarna i barnbidraget var ett rött skynke för Vänsterförbundet. Annika Lapintie menar att Vänsterförbundet tar sitt ansvar då de nu gått ur regeringen. "Vi kunde inte godkänna en budget där barnfamiljer och de fattigaste lider", säger hon.

Johnny Åkerholm

Johnny Åkerholm: "Inbesparingarna kommer att räcka till"

Ekonomisk stabilitet är vad ekonomiexperten Johnny Åkerholm önskar sig av regeringens rambudget. Om Finlands ekonomi börjar växa räcker de planerade inbesparingarna till, tror han, men påminner att det inte finns några genvägar till tillväxt.

Unga personers ben.

Tonåringar har rätt till uppfostran

Det är inte alltid trevligt att vara förälder till en tonåring men de är faktiskt fortfarande barn, påminner Pia Sundell vid Barnavårdsföreningen. Barn ska få kräva att deras föräldrar sätter gränser, säger hon.

Charly Salonius-Pasternak

"USA-sanktioner har knappast någon effekt"

Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet menar att EU och USA måste samordna ekonomiska sanktioner mot Ryssland för att de ska ha någon effekt på krisen i Ukraina. För Barack Obama handlar det om att visa sig stark inför Ryssland, men också inför Nato och inför kritiker på hemmaplan.

Lång historia av konflikter på Krim

Krimhalvön är en konflikthärd delvis av demografiska skäl, delvis på grund av sitt geografiskt åtråvärda läge. Vilken är då bakgrunden till att den ukrainska konfliktens fokus nu flyttats till den autonoma republiken Krim?

Astrid Thors reser till Krim

Organisationen för säkerhet och samarbete meddelar att Astrid Thors åker till Krimhalvön under de närmsta dagarna.

Pirkko Ruohonen-Lerner

"Ruohonen-Lerners uttalande visar på verkliga brister"

Sannfinländarnas f.d. gruppordförande Pirkko Ruohonen-Lerner har väckt uppståndelse med sina uttalanden om att hon borde ha anställt män som riksdagsassistenter istället för kvinnor. Trots att uttalandet är dumt har Ruohonen-Lerner en poäng, menar Heli Järvinen, ordförande för Finlands företagarkvinnor.

En läkare i vit rock håller i en arm, i den ena handen har hen en vaccinationsspruta.

Svininfluensan är här för att stanna

Den så kallade svininfluensan har blivit en av de vanliga formerna av influensa. Mika Salminen på institutet för hälsa och välfärd påminner om att också friska personer kan insjukna allvarligt. Han rekommenderar vaccin trots att influensasäsongen redan pågår för fullt.

Finlands stränder är smutsigast

De finländska stränderna är mest nedskräpade av alla Östersjöstränder. Det visar en undersökning som Håll skärgården ren gjort. Sjuttiofem procent av skräpet är plast.

"Tobakshandeln för viktig för butikerna"

Till hösten kommer den amerikanska butikskedjan CVS som första butikskedja i världen att upphöra med all försäljning av tobaksprodukter. Ett bra initiativ, säger Meri Paavola på Social- och hälsovårdsministeriet. Dagligvaruhandeln tror inte på ett sådant förbud i Finland - handeln med tobak är för viktig ekonomiskt.

Ett ensamt barn

"Definitivt frågan om sexuella övergrepp"

I dag presenterades utredningen om sexuella övergrepp i Finlands svenska metodistkyrka och Hurtigs barnhem i Grankulla. Enligt Julia Korkman, som gjort utredningen, är det ingen tvekan om att sexuella övergrepp har förekommit. Övergreppen har uteslutande drabbat pojkar, de flesta tio till femton år gamla.

Ett ensamt barn

Utredningen om övergreppen vid Hurtigs barnhem klar

I dag offentliggörs utredningen av de sexuella övergreppen mot unga pojkar som misstänks ha skett inom Finlands svenska metodistkyrkas verksamhet. En pastor misstänks ha utnyttjat pojkar i åldern 10-15 år från 1960- till 1990-talet.

Philip Seymour Hoffman den 19 oktober 2011 i London

Han gav karaktärer djup

I dag ska obduktionen bekräfta om skådespelaren Philip Seymour Hoffman dog av en heroinöverdos. Hollywoodstjärnan, som blev känd för sina många minnesvärda birollsfigurer, vårdades för medicinmissbruk våren 2013.

Ladydrawers

Hon gör journalistik i serieform

Konstnären och författaren Anne Elizabeth Moore tycker att feminister borde läsa mera statistik. Själv omsätter hon de siffror hon får fram som tecknade serier. "Tecknade serier är perfekta för att sprida information på nätet", säger hon.

"Vi måste börja övervaka råvaruproduktionen"

Finnwatch larmar igen om att villkoren för de som producerar ananassaft i Thailand är under all kritik. Lea Rankinen vid butikskedjan SOK svarar på kritiken. Servicefacket PAM uppmanar i sin tur företagen att ta mer ansvar för alla led i produktionen.

Regnbågsflaggan i motljus.

Nordcypern avkriminaliserade homosexualitet

Som sista europeiska land avkriminaliserade Nordcypern homosexualitet i dag.

Svenskar kan kolla grannens brottsregister med ny sajt

Genom sajten Lexbase kan svenskar enkelt se om grannen eller kollegan begått ett brott. Sajten visar också var förbrytare bor i dag och genom en app kan användare få domstolsdata till mobilen. På en karta kan betalkunder kan se om några dömda förbrytare finns i närheten.

Yrkesutbildningar raggar studerande på Next Step

Sök ett yrke inom en bransch du är intresserad av. Det rådet får de unga som besöker studiemässan Next Step av Nina Wessberg vid Metallförbundet. Hon representerar en av ett hundratal yrkeorganisationer som ställer ut på Next Step. Mässan för yrkesstuderande ordnas för tjugofjärde gången i dag i Helsingfors mässcentrum.

Gruppen Vin som tjänstgjort i Dragsvik på fb

Polisen ser allvarligt på ryktesspridning kring Dragsvik

Polisen ser mycket allvarligt på anklagelserna som spridits i Facebookgruppen "Vi som tjänstgjort i Dragsvik". Kriminalöverkonstapel Mikael Appel säger att ryktesspridning i sociala medier är lika straffbar som annan ärekränkning.

Kommendörsbyte vid Nylands brigad 31.12.2012

Facebook-tråd förargar försvaret

En Facebook-tråd med kommentarer om stampersonal upprör Dragsviks brigadkommendör Olavi Jantunen. Historier om officerare som skjuter med sin Colt i luften avfärdar han direkt.

Mjelans sjukhusområde i Helsingfors.

HNS bäst i världen på strokebehandling

Den som drabbas av stroke i huvudstadsregionen är i goda händer. En internationell jämförelse av fyrtio toppsjukhus visar att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt var bäst på att behandla olika slags störningar i hjärnans blodcirkulation under åren 2009-2012.

Dan Johansson är ordförande för FSL

Två vill leda Lärarförbundet efter Johansson

Finlands Svenska Lärarförbund väljer ny ordförande i juni. I dag har Nina Eriksson-Holmström och Christer Holmlund meddelat att de tävlar om ordförandeskapet.

Julkyrka

Museiverket: Kyrkor kan ta skada av kylan

Många församlingar sparar genom att stänga av värmen i kyrkorna under vintern. Museiverket varnar nu för att förändringar i temperaturen kan skada kyrkorna och lösöret. Konstverk och orglar är i riskzonen om det blir för kallt.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida