Hoppa till huvudinnehåll

Artiklar av Sofia Lindahl

Källhagens skola och Virkby gymnasium i Lojo.

Utbildningsnämnden i Lojo tar sig an skolfrågan

Förslaget att flytta årskurserna fem och sex i Solbrinkens skola och Virkby skola till Källhagen har stött på mycket motstånd. Trots allt föreslås just det alternativet som en permanent lösning inför utbildningsnämndens möte i Lojo den 26 mars.

seminarieskolan i Ekenäs

Langansbölebarn välkomnas till Seminarieskolan

Alla familjer i Langansböle i Ekenäs som har ansökt om att få sina barn i Seminarieskolan i stadens centrum får sin vilja igenom. Det beslöt bildningsnämndens svenska sektion i Raseborg i går (19.3).

Översiktsbild från Hangö

Hangö kan inte favorisera Hangöbor

Hangöbor kan inte favoriseras då Hangö stad anställer ny personal. Det var Ulf Lindström och 17 andra fullmäktigeledamöter som i en motion tog upp förslaget om att starta kampanjen "Välj en Hangöbo" eller "Åt Hangöborna Nu!".

Anders Walls (SFP) är första viceordförande i stadsstyrelsen i Raseborg.

Anders Walls fortsätter som kretsordförande

Anders Walls från Raseborg fortsätter som ordförande för Svenska folkpartiet i Nyland. Walls återvaldes på kretsmötet som hölls i Sjundeå i går (18.3).

Ingåpolitiker får mera fakta om ungdomshem

Mera information behövs innan fullmäktigeledamöterna i Ingå kan ta ställning till ifall ett ungdomshem ska byggas i kommunen eller inte. Det var Ingå kommunstyrelse enig om under sitt möte i går kväll (17.3).

Ilona Riihimäki, Rosaliina Rauhala och Paula Viitanen

Hurja Piruetti dansar in våren

Västra Nylands dansinstitut satsar på film i vårens dansshow som består av svartvita filmkaraktärer och tuffa actionhjältar. Den 4 april hissas draperiet på Tryckeriteatern upp.

Människa på promenad med hund.

Topp fem på Västnylands webb

Ett dött rådjur på Ramsholmstranden, en skrämd inbrottstjuv i Lojo och en skatepark i Raseborg var det som intresserade webbpubliken mest på Yle Västnylands webbplats vecka 11.

Hangö stadshus.

40 km till statlig service

Inte bara magistratens verksamhet ska koncentreras. Finansministeriet planerar att samla all statlig service i en region till ett och samma ställe. På kommunalt håll är man rädd för att utgifter och ansvar skyfflas från staten till kommunen.

Höjdhopparen Linda Sandblom, Hangö IK:

Linda Sandblom årets idrottare i Hangö 2013

Hangö stad premierade i går (5.3) kväll de bästa idrottsprestationerna år 2013.

Böcker i bokhyllor

Biblioteken i Raseborg får inga extra pengar

Raseborgs stad kommer inte att bevilja några tilläggsanslag för att biblioteken ska kunna hålla öppet som tidigare. Eftersom staden samarbetsförhandlar är det inte motiverat att ge extra pengar för bibliotekspersonalen.

HT: Printal förhandlar om att sälja en del av verksamheten

Hangöföretaget Printal, som tillverkar aluminiumtuber och aerosolburkar, förhandlar om försäljning av en del av verksamheten. Det skriver Hangötidningen i dag (6.3).

Ambulans

Förvirringen ökar i ambulansfrågan

Får räddningsverket delta i en konkurrensutsättning eller inte? Det finns rum för tolkning i lagen, säger nu både de Grönas Suzan Ikävalko och HNS förvaltningsdirektör Ilkka Kauppinen om tvisten kring ambulanstransporterna i Västnyland.

Arbets- och näringsbyrån.

Raseborg: 100 årsverken ska bort

Nu är det klart att Raseborgs stad ska minska personalstyrkan med 100 årsverken under år 2015. Stadens samarbetsförhandlingar med personalen väntas vara klara i slutet av april 2014.

Skåldö vattenandelslag

Raseborg ger grönt ljus åt vattenandelslaget

Raseborgs stad är villig att ta över Skåldö vattenandelslag. Det blev klart efter stadsstyrelsens möte i måndags (3.3).

Ingången till västra nylands sjukhus

Uppåt för sjukvårdsområdet

Västra Nylands sjukvårdsområde, VNS, gjorde ett mycket bättre resultat i januari i år jämfört med år 2013. Överskottet från januari i år är 246 000 euro.

Parkerade ambulanser.

Ambulanstransporter till Marknadsdomstolen

Är det rätt att offentliga sektorn tar över ambulanstransporter utan konkurrensutsättning? Sjuktransportförbundet i Finland har tagit frågan till Marknadsdomstolen.

Sandbo daghem i Karis.

Bildningen bäst i klassen i Raseborg?

Bildningssektorn i Raseborg använde under fjolåret 1,25 miljoner euro mindre än budgeterat. De största besparingarna har gjorts inom dagvården.

Pojo kyrkby.

Nya regler för skoltransporter gynnar Raseborgsfamiljer

Priset sänks, utbudet blir bredare och allt fler ska kunna använda sig av avgiftsbelagda skoltransporter i Raseborg. Det slog Raseborgs bildningsnämnd fast i går kväll.

Källhagens skola och Virkby gymnasium

Förvirring kring Lojoskolor

Det fortsätter storma kring de svenska skolorna i Lojo. Den svenska utbildningssektionen kommer inte överens med arbetsgruppen och föräldrarna till berörda barn är trötta på långköraren.

Skåldö vattenandelslag

Oklart vem som måste ha Skåldövatten

Raseborgs stad har nu beslutat om riktlinjerna för den som vill bli befriad från skyldigheten att ansluta sig till kommunalteknik. Skåldö vattenandelslags svaga ekonomi kan i vissa fall ses som en orsak att inte ansluta sig. Men å andra sidan ska befrielserna från anslutningsskyldigheten inte äventyra vattenverkets ekonomi.

körkort på väg

Drogpåverkad Ingåbo fast för femte gången

En drogpåverkad Ingåbo blev på tisdagen (18.2) fast av polisen i Karislojo då han körde utan giltigt körkort. Ingåbon, en 58-årig man, har fyra gånger tidigare under det senaste året blivit fast av polisen då han har kört utan körrätt.

Vattenrör.

”Konkurs osannolikt”

Ekonomin har sjunkit till botten för Skåldö vattenandelslag. Så småningom kan allt fler fastighetsägare tvingas ansluta sig till andelslagets vatten- och avloppssystem, men det är oklart om åtgärderna räcker för att få ekonomin på fötter.

Bygge av mjölkkartonger

Rekordstor labyrint byggs i Bromarv

Vill du tappa bort dig i Bromarv i sommar? Om allting går som planerat ska det här vara möjligt i världens största labyrint gjord av mjölkkartonger. Se video från bygget.

Rektor Monica Grönmark vid Källhagens skola i Virkby.

Rektor: Orealistiskt att flytta hela Virkby skola

Det är orealistiskt att flytta hela Virkby skola till Källhagens fastighet i Virkby. Det anser Källhagens rektor, sfp-politikern Monica Grönmark.

Abiturienter vid Karis-Billnäs gymnasium

Hur firar du penkis?

Abiturienterna har firat, åkt lastbil och kastat godis under dagens lopp då deras sista skoldag var ett faktum. Här kan du se dagens bildskörd från penkisen. Se video från Karis.

Ekenäs hamn.

Knipan - Vad hände år 2013?

Diskussionerna kring Raseborgs pärla, sommarrestaurang Knipan, rullade fram och tillbaka under fjolåret. Här hittar du långdansen kring restaurangen.

Solbrinkens skola i Lojo

Björn Heir: "Alla förslag om Lojoskolor dåliga"

Framtiden för det svenska skolnätet oroar Lojoföräldrar. För tillfället finns det egentligen inga bra alternativ samtidigt som det florerar rykten om att Solbrinkens skola ska läggas ner.

Tove Virta

Tove som reppare ute på juttu

Varifrån kommer nyheterna? Hur görs ett radioinslag? I det första avsnittet i serien Yle Västnyland visar allt får du följa med då reporter Tove Virta gör ett nyhetsinslag. Se video.

Strand i Ingå småbåtshamn.

Ingåstrand tar ett steg framåt

De nya planerna att utveckla Ingåstrand färdigställs under våren. Ingå kommun och företaget MG Properties Oy planerar att utvidga strandområdet i Ingå centrum med båtar och turism i fokus.

Långtradare kör på snöig väg

Långtradare tvingades köra i diket i Hangö

En långtradare tvingades i tisdags (4.2) väja ner i diket i Hangö på grund av en motkommande personbil som körde i fel fil.

Raseborg förlorade rättegång mot Nordea

Det blev dyrt för Raseborgs stad, många andra kommuner och företag då banken Nordea våren 2009 ensidigt beslöt att höja marginalen med 0,75 procentenheter på sina lån. Nu måste Raseborg också betala en del av rättegångskostnaderna i hovrätten.

En gravid kvinna blir undersökt med ultraljud.

Kekkonen: Lojo BB inte hotat

Det finns inga diskussioner om att lägga ner bb i Lojo. Det säger Raimo Kekkonen som är direktör för Lojo sjukvårdsområde. De gravida borde rösta med fötterna och välja mindre enheter, säger avdelningsskötare Agneta Westerlund.

Kommungården i Ingå.

Fortsatt utredning om ungdomshem i Ingå

Beslutet att bygga ett nytt ungdomshem i Ingå skjuts framåt. Kommunstyrelsen i Ingå vill att ungdomarnas skolgång utreds ytterligare.

Fiskare Magnus Ekström i Hangö

"Det är brist på all inhemsk fisk"

Fiskelyckan i Hangö har varit dålig den här vintern. Efterfrågan på lake är betydligt större än vad yrkesfiskarna i Västnyland lyckas dra upp.

Krattor och byglar fungerar inte

Glöm hemmagjorda antenner med krattor och klädbyglar - byt istället operatör. Anders Boström ger dig tips på hur du kan förbättra din mobiltelefons hörbarhet.

Auktion i Kirjais, Nagu.

"Det finns mycket konst i hemmen"

På måndag värderades föremål från västnylänningarnas gömmor och vrår då Hagelstams turné "On the road" besökte Karis och Ekenäs.En av höjdarna under måndagens värdering var en sällsynt målning av Santeri Salokivi.

Nybygge i Karis ska ersätta Mjölbolsta

En ny byggnad för ett resurserat serviceboende planeras i Karis. Tanken är att det nya serviceboendet med 67 platser ska ersätta Mjölbolsta. Grundtrygghetsnämnden i Raseborg diskuterade i går stadens framtida lösningar för äldreboende. Se bildgalleri från det tänkta området i Karis.

Stationen i Sjundeå.

Jo-nej till pendlarbiljett i Sjundeå

Frågan om kommunens stöd till tågpendlare i Sjundeå väcker känslor. En del politiker vill att kommunen fortsätter subventionera arbetsresebiljetterna medan andra tycker att stödet slösar kommunens pengar.

Quattrogroups bygge i Hangö

Hangöbygget fick vd

Sommarhangöbon Risto Kyhälä blir i februari ny verkställande direktör för Regatta Resorts Oy som planerar bygga ett spa och lyxbostäder på Fabriksudden och Drottningberg i Hangö. Företaget tog nyligen över Hangon Rantakiinteistöt som gick i konkurs.

”Viktigt att du lär dig känna isen”

Långfärdsskridskoåkaren Jöns Aschan testade under veckoslutet isarna kring Ekenäs. Fortfarande finns det svaga ställen på stadsfjärden, varnar han.

Kamouflerade beväringar eller soldater håller krigsövning.

Topp fem på Västnylands webb

Ryktesspridning kring stamanställda vid Nylands brigad och projektchefsjobbet i Raseborg lockade webbpubliken vecka 3. Också två tragiska olyckor ryms med på topp fem-listan.

Positiva, negativa och neutrala nyheter från Västnyland år 2013

”Ni har bara dåliga nyheter”

Ofta får vi på Yle Västnyland respons för att vi endast rapporterar dåliga nyheter. Riktigt så illa är det ändå inte. Här hittar du statistiken.

carl haglund på hangö gymnasium

Haglund: Lokalpolitiker ska ansvara för kommunsammanslagningar

Sfp:s ordförande Carl Haglund tycker inte om tanken med tvångsfusioner. Det är de lokala politikerna och inte staten som ska fatta beslut och ansvara för kommunernas framtid, anser han. Se video.

Nya Lojos nyvalda fullmäktige möts för första gången. Ikka Lähteenmäki, Simo Juva, Joona Räsänen, Mikko Kuosmanen.

Lojopolitiker på webb-tv

Är du som Lojobo intresserad av hur det går till när politikerna fattar beslut som gäller dig och din hemstad? Nu blir det möjligt när Lojo börjar sända sina fullmäktigemöten på webb-tv.

brandmän

Flera bilar brann i Hangö

Fyra bilar och ett biltak förstördes i en brand på Esplanaden 36 i Hangö på morgonnatten. Elden höll på att sprida sig till en bilverkstad i närheten då räddningsverket i sista sekunden lyckades släcka branden.

I den här villan finns Bromarf filialbibliotek. Staden Raseborg vill sälja huset och ortsborna är rädda för att bibban försvinner.

Anonym donation räddar filialbiblioteket i Bromarv

Föreningen Bromarf Biblioteks Vänner r.f. köpte i går Furutorp av Raseborgs stad för 278 000 euro och skrev i samma veva under ett hyresavtal med staden. Köpet kunde genomföras tack vare en anonym donation på 290 000 euro.

Pojo FBK:s fyrverkeri vid årsskiftet 2011-2012. Brandstationens torn syns.

Pojo tar emot det nya året

Västnylands största fyrverkeri ordnas traditionsenligt i dag Pojo centrum. Evenemanget som arrangeras av Pojo FBK inleds klockan 16.30.

Trafikljus

Topp fem på Västnylands webb

Nyheterna om att ett nytt köpcentrum i Ekenäs hämtar trafikljus till viadukten och att räddningsverket tar över brådskande sjuktransporter intresserade webbpubliken förra veckan. Också julfirandet och mödrapoliklinikens framtid ryms med på topp fem-listan.

Ansvarig bibliotekarie i Hangö i pension

Ulla Koivisto som är ansvarig bibliotekarie och t.f. bibliotekschef i Hangö går i pension den första juli 2014. I samma veva vill nämnden för kultur- och medborgarverksamhet ändra tjänsten som ansvarig bibliotekarie till en vanlig bibliotekariebefattning.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida