Hoppa till huvudinnehåll
Bild: Yle

Artiklar av Pia Iisaho

Omkring 130 000 kemikalier används i vår vardagsmiljö, säger dokumentärfilmaren Stefan Jarl.

Hennes liv förändrades när hon blev sjuk av kemikalier

Intresseorganisationer för kemiskt intoleranta kräver diagnos och vård. I Finland godkänns inte kemisk intolerans som en sjukdom, trots att fler EU-länder gör det.

baby

Finland är fortfarande bästa landet för mammor

Finland är för andra året i rad det bästa landet för mammor, enligt en rapport från organisationen Rädda Barnen. Svårast är det att vara mamma i krisdrababde länder i Afrika.

Åskväder i Pargas

Ingen fara när blixten träffar flyget

Moderna flygplan är byggda för att klara av blixtar och det händer dagligen. Under den senaste veckan har Finnairs plan träffats av blixten fyra gånger, tre gånger fick planet vända tillbaka för en kontroll.

Fysioterapeut Henri Alm visar roddrörelsen som ger de äldre styrka i nypor och armar.

Rehabiliterande vård får äldre på fötter

Ta patienterna upp ur sängen. Låt dem utföra sysslor själva och låt dem röra på sig! Med det här receptet har de sängliggande patienterna minskat drastiskt och vårdtiderna förkortats vid hälsocentralen i Heinola.

Kvinna speglar sig

"Marknaden för terapeuter och coacher en djungel"

Konsumentförbundet och Psykologförbundet varnar för inkompetenta livsstilscoacher och terapeuter. Max Ervast psykolog, psykoterapeut och förbundschef för Psykologförbundet, säger att marknaden för livsstilscoacher och terapeuter kan te sig som en djungel för konsumenter:

ÅA:s extra lärarutbildning i H:fors får tack men väcker frågor

Myndigheter och politiker i Helsingfors välkomnar Åbo Akademis initiativ att starta utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors. Samtidigt hoppas man på långsiktigare lösningar och samarbete mellan universitet i framtiden.

Städning av trappa

Utländska städ- och restaurangjobbare offer för människohandel

Arbetsrelaterad människohandel är en del av den gråa ekonomin inom restaurangbranschen och städbranshen. Arbetsgivare utnyttjar utländsk arbetskraft systematiskt och hänsynslöst. Det kommer fram i en rapport som Europas kriminalpolitiska institut har gjort.

"Förväntat att Vänsterpartiet trädde ut"

- Jag är inte överraskad. Redan när regeringen bildades frågade någon mig om regeringen kommer att sitta hela perioden ut. Jag konstaterade jag tror att regeringen sitter, men att Vänsterförbundet träder ut ungefär ett år före nästa valperiod, säger

Orgelpipor.

"Psalmer en del av vårt kulturarv"

Jan Svanberg, akademielektor i religionsvetenskap vid Åbo Akademi, anser att psalmer är en viktig del av vårt kulturarv. Man kan sjunga "Den blomstertid nu kommer" i skolan, om det inte kränker eller exkluderar företrädare för andra religioner, anser Svanberg.

General Gustav Hägglund

"Putin vill vara stark tsar"

Försvarsmaktens tidigare kommendör Gustaf Hägglund säger att Rysslands operation på Krim är ett sätt för Putin att visa sin styrka. Om Ryssland nöjer sig med Krim beror enligt Hägglund på Kievregeringens inställning till Ryssland.

Jan Vapaavuori

Minister Vapaavuori vill flytta sommarlovet

Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) vill flytta skolornas sommarlov tre veckor framåt, så att det börjar vid midsommar och slutar den sista augusti. Hem och Skola anser att förslaget är bra både för familjer med barn i skolåldern och för turismen.

"Importförbud Rysslands svar på EU-sanktioner"

Ryssland kan reagera på eventuella ekonomiska sanktioner genom att ställa till förtret för EU-länder. De första reaktionerna kunde vara korta importförbud som drabbar små och medelstora företag inom EU, säger Rysslandsforskaren Hanna Smith från Alexanderinstitutet.

IT-anläggning och dataledningar

Webbexpert efterlyser kryptering för alla

Svenska Yles webbexpert stöder Edward Snowdens tanke om kryptering som basskydd för it-konsumenter. I dagens läge är risken för att krypterat material hamnar fel händer stor, eftersom bl.a. USA:s underrättelsetjänst letar efter krypterat material på webben.

spargris gjord av glas

Föräldrar får sälja WC-papper skattefritt

Högsta förvaltningsdomstolen har satt punkt för lång tvist mellan föräldrar och skattemyndigheter. Domstolen har slagit fast att föräldrar har rätt att sälja WC-papper skattefritt för att samla in pengar för sina barn. Vid föreningen Hem och skola anser man att beslutet underlättar föräldraföreningars arbete.

Polis i uniform

Många nyutexaminerade poliser arbetslösa

Arbetslösheten bland poliser har ökat och många nyutexaminerade poliser är arbetslösa. Tio av de femton poliser som utexaminerades vid Polisyrkeshögskolans svenskspråkiga utbildning i januari inte fått jobb inom branschen.

Två par fötter på en gård. En av personerna har en skateboard.

Forskare bekymrad över lamt intresse för politik

Lauri Karvonen, professor vid Åbo Akademi, oroar sig över ungdomars lama intresse för politik. Finländska ungdomar är inte speciellt intresserade av att rösta eller att engagera sig politiskt. Det framgår av den nya Ungdomsbarometern.

Euro-veistos Euroopan keskuspankin edessä

Minusränta räddning för ekonomin?

- Om man vid ECB vill göra något åt inflationsutsikterna räcker det inte med att sänka styrräntan. Man måste göra något mer, säger Jan von Gerich, chefsekonom på Nordea. Många ser det som fullt möjligt att införa negativ ränta på depositioner.

Färjan angör Breivikeidet nära Tromsö

Inte rosenrött på arbetsmarknad i Nordnorge

Finländarna har en felaktig bild av arbetsmöjligheterna i Nordnorge. Nordnorge kan fortfarande ses som ett eldorado för dem som har utbildning och språkkunskaper, men det finns allt färre jobb för personer som saknar utbildning eller goda kunskaper i skandinaviska språk. Se inslag!

Charly Salonius-Pasternak

Begagnade stridsvagnar god affär

Forskaren Charly Salonius-Pasternak på Utrikespolitiska institutet tycker att det är en bra affär att köpa begagnade stridsvagnar från Holland. Enligt Salonius-Pasternak är man överlag skicklig på att göra fördelaktiga affärer inom det finländska försvaret.

Höstäpplen på Mörby Gård

Lättare upphandla ekologiskt i framtiden

I framtiden kan kommuner beakta miljöfrågor och sociala frågor i sin upphandling bättre än de gör nu. Europaparlamentet har godkänt uppdatering av ett direktiv som styr offentlig upphandling i EU.

Paavo Arhinmäki

Arhinmäki bojkottar OS-invigning

Idrottsminister Paavo Arhinmäki bojkottar invigningen av de olympiska spelen i Sotji. Det kom fram i Yles aktualitetsprogram A-studio i går. Arhinmäki säger inte rakt ut att han uteblir på grund av bojkott, men han låter förstå att beslutsfattare bör beakta moraliska aspekter när de deltar i idrottsevenemang.

Varför flyttar smällkallt väder söderut?

-Det här är nya fenomen som vi klimatforskare har funderat på under 2000-talet. Extrema väderförhållanden som inträffar på olika håll i världen samtidigt. Extrema väderfenomen har förekommit också tidigare, men att vi ser extrema och motsatta väderfenomen på så många olika håll i världen på samma gång är nytt, säger Mikko Alestalo om vädret i världen under vintern.

Läkare talar i telefon på mottagning.

Elektroniskt patientregister körs i gång

Det riksomfattande, elektroniska registret för patientuppgifter tas i bruk stegvis. Registret tas i bruk vid den offentliga hälso- och sjukvården i år och i den privata vården nästa år. Tanken är att patientuppgifter ska kunna förflyttas snabbt och säkert mellan sjukvårdsdistrikt och vårdenheter.

Julgran

Gamla julgranens nya liv

Insamlingen av gamla julgranar fungerar bra i kommunerna. Största delen av de gamla julgranarna i Finland bränns som bioenergi eller återvinns bland bioavfall.

Daniella Ingabire

Rekryteringsbyråer utomlands kunde locka arbetskraft till Finland

Markku Wallin, avdelningschef vid Arbets- och näringsministeriet, hoppas på aktivare åtgärder för att öka den arbetsbetingade invandringen. Wallin anser bl.a. att den finska staten borde grunda rekryteringsbyråer utomlands.

Kajsa Rosqvist, Helsingfors miljöcentral

Byggd våtmark är stadens skydd mot översvämning

Dagvatten - regnvatten, smältvatten och spolvatten - kan samlas i bäckar, dammar och brunnar. Att samla dagvatten i konstgjorda vattendrag förhindrar översvämningar. Dessutom ökar vattendragen naturens mångfald och ger stadsborna sköna oaser.

Liveblogg från jultrafiken

Vår reporter Pia Iisaho bloggar från Trafikverkets övervakningscentral i Helsingfors. Pia kollar upp hur jultrafiken löper och hur trafikövervakarna jobbar. Hon berättar om väder och väglag och rapporterar om eventuella trafikstockningar eller olyckor.

Haglund: "Skicka inte snabbinsatsstyrkor till Sydsudan"

EU:s snabbinsatsstyrkor ska inte skickas till Sydsudan. Det säger försvarsminister Carl Haglund inför EU-toppmötet med försvarsfrågor i fokus som inleds i dag. Systemet med EU:s snabbinsatsstyrkor borde ses över, anser Haglund. Haglund tror också att vägen mot ett eventuellt gemensamt EU-försvar fortfarande är lång och knagglig.

Rysslandsexpert: Ryska missiler har varit i Kaliningrad länge

Hanna Smith, forskare vid Alexander-institutet, säger att de ryska Iskendar-missiler med största sannolikhet placerades i Kaliningrad redan för över ett år sedan. Åtgärder vidtas antagligen via diplomatiska kanaler, säger Smith.

Skiftnyckel och skruvar.

Arbete beskattas hårt i Finland

Inkomstbeskattningen är hård i Finland. Skattesystemet sporrar inte till löneökning, konstaterar Skattebetalarnas centralförbund som har kartlagt beskattningen i 18 OECD-länder. Medelinkomsttagare betalar 1,5 procentenheter mer skatt än medelinkomsttagare i snitt i Europa.

Igelkottsattityd skadar Marimekko

Marimekko gjorde dumt i att inte berätta öppet om sin underleverantör, säger Claes Gustafsson, emeritus professor i industriell ekonomi. I dagens värld måste företagsledningen vara förberedd att granskas av utomstående aktörer och vara öppen för dialog.

Juryn öste beröm över tolvåriga Molly Rosenström.

Molly: Jag ska satsa allt på musiken!

Yle Nyheter träffar en överlycklig och beslutsam Molly Rosenström. Hela ansiktet strålar när hon sitter i sminkstolen på väg till en intervju för Yles Aamu-TV. Hon berättar om sina framtidsdrömmar och det hårda arbete som krävs för att bli artist. Molly Rosenström vann The Voice of Kids-tävlingen på Nelonen.

Journalistbasen Nieminen: Lägg om presstödet!

Mediebranschen är inne i ett brytningsskede. Ordföranden för Finlands journalistförbund, Arto Nieminen tycker att man borde sänka mervärdesskatten för digitala medier och stöda innehållsproduktion i stället för företag

Muslimer ser olika på sharian i Finland

Synen på vilken ställning den islamska lagen sharia ska ha i samhället skiljer sig bland muslimer i Finland. Det kom fram under gårdagens debatt om Islam på Ajankohtainen kakkonen vid Yle i går kväll. Tonen vid diskussionen var lugn och dämpad.

viking line båt

Lugn tidtabell när det stormar

Sjökapten Stefan Dahlström har haft hand om befälet på Viking Lines fartyg Gabriella i 11 år. Under hans tid har det inte hänt att fartyget skulle stanna i hamnen när det har varnats för storm. Enligt bestämmelserna ska fartyget sakta ner vid hög vind. Då blir sjöresan tryggare och också trevligare för kunderna, säger Dahlström.

Sömnig

Därför blir vi sjuka av att sova för lite

Finländska forskare har hittat sambandet mellan sömnbrist och sjukdomar. När vi sover för lite aktiveras kroppens försvar och mekanismer som kan leda till sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och astma sätter i gång i kroppen.

Läkare som skyndar

Patient opererades mot sin vilja - justitieombudsman kräver ersättning

Enligt riksdagens justitieombudsman Petri Jääskeläinen har vårdpersonal brutit mot en patients grundrättigheter och mänskliga rättigheter när patienten opererades mot sin vilja.

Här är kandidaterna till Ars Fennica-priset!

Kandidaterna till Ars Fennica-priset år 2014 har utsetts. Kandidaterna är konstnärsduon Patrik Söderlund och Visa Suonpää, Riitta Ikonen, konstnärsduon Tellervo Kalleinen och Oliver Kochta-Kalleinen, Leena Nio, Pauliina Turakka-Purhonen. Ars Fennica- priset på 40 000 euro är det största priset för bildkonst i Finland.

iPad2

Pekplattan går om datorn

Försäljingen av pekplattor har ökat drastiskt i Finland. Pekplattan förväntas ersätta den bärbara datorn i hemmen nästan helt och hållet inom några år. På jobbet står datorn på sig tills vidare, men pekplattor som kan kopplas till tangentbord kommer att öka plattans popularitet också på arbetsplatsen.

En gammal människas händer

Tvingas seniorer betala mer för boende?

Den nya lagen om äldreomsorg ålägger flera privata äldreboenden att öka sin personal. Invånare vid servicehemmen oroar sig över höjda avgifter. Vid pensionärshemmet Hagaro i Helsingfors letar man med med ljus och lykta efter ny personal för att uppfylla de krav som lagen kommer att ställa i framtiden.

Eva Biaudet

Biaudet: Vi är skyldiga att hjälpa offer för sexhandel

Minoritetsombudsman Eva Biaudet säger att vi är skyldiga att hjälpa offer för sexhandel. Hon uttalar sig med anledning av nyheten i Helsingin Sanomat i går om att allt fler prostituerade söker hjälp i Finland. Läs också: HS: Offer för sexhandel söker skydd i Finland

Lärarförbund om knivhuggning: Farligt att information inte når skolor

Polisens utredning i går visar att den 16-årige pojken som har erkänt knivhuggningarna i skolan Oulunseudun ammattiopistos Myllytulli-enhet redan tidigare hade riktat ett mordhot mot den skola han då gick i. Lärarförbundets odrförande Dan Johansson anser att dålig informationsgång innebär en fara för skolanLäs också: Gärningsmannen hade redan tidigare hotat att döda

Flickor vaccineras mot livmoderhalscancer

I november ska vaccinet mot HPV-infektioner och livmoderhalscancer ges åt tonåriga flickor. Vaccinmotståndare kräver mer oberoende studier och forskare säger att flickor i tonåren måste skyddas.

Våga reagera på familjevåld

En kampanj mot familjevåld vid Helsingfors stad ska sänka tröskeln att anmäla om familjevåld och uppmuntra Helsingorsbor att reagera på familjevåld i närkretsen.

Kunder luras av vinstlystna telefonförsäljare som säljer el

Konsumentmyndigheterna har fått in tiotals klagomål från elkonsumenter i huvudstadsregionen som känner sig vilseledda av telefonförsäljning av el. Suomen Energiayhtiö lovar bättra på sig. Läs också: Pekka Palmgren: Inte han nu igen!

Aktivisten Sini Saarela åtalas för sjöröveri

Den finländska Greenpeace-aktivisten Sini Saarela åtalas för sjöröveri i Ryssland. Saarela ingår i en grupp på 30 aktivister som greps i en aktion mot en rysk oljerigg i Barents hav. Läs också: Niinistö lovar Saarela stöd

Bensow vill samarbeta om barnhem

Bensows barnhem kan inte fortsätta i egen regi men nog gärna samarbeta med andra aktörer som bedriver barnhemsverksamhet, säger stiftelsens styrelseordförande Iselin Krogerus-Therman.

IPCC:s nya klimatrapport: Ännu säkrare att människan är boven

FN:s klimatpanel IPCC möts den här veckan i Stockholm för att presentera den mest omfattande internationella klimatrapporten hittills. Rapporten visar tydligare än tidigare att människan står bakom den globala uppvärmningen. Läs också: Förberedelser för klimatförändringen i all tysthet och Miljöforskare: Klimatpanelens jätterapporter har levt ut sin tid

En 20-euros seel.

Arbetsmarknadsparterna oeniga om lönehöjning

Arbetsmarknadsparterna tvistar om den första lönehöjningen i den tilltänkta centrala inkomstuppgörelsen. Arbetstagarsidan vill att höjningen ska beaktas ocskå i lönetillägg. Arbetsgivarsidan anklagar lönetagarcentralerna för att försöka höja lönerna mer än avtalat.

Katainen-video: Koski utmärkt och energisk politiker!

Ordföranden för Samlingspartiets ungdomsförbund Susanna Koski har varit samlingspartiets ordförande Jyrki Katainens favorit. Katainen berömmer Koski i en gammal video som sprids på nätet. Också riksdagsledamot Ilkka Kanerva (Saml) har kritiserat Koskis uttalande - men hyllar henne i en videoinspelning våren 2011.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida