Hoppa till huvudinnehåll

Profil: Antti Kuronen

utrikesreporter
utrikesreporter antti kuronen
Bild: YLE/ antti kuronen

Artiklar av Antti Kuronen

Pohjois-Syyriaan on teillä on lukuisia autoja, joiden lavoilla on perheitä etsimässä turvaa Turkin hyökkäykseltä.

Yle i nordöstra Syrien: Mitt i flyktingkrisen råder det brist på allt från mat till madrasser

Internationellt bistånd har ännu inte nått nordöstra Syrien.

Folk röstar i parlamentsvalet i östra Ukraina 2. november 2014.

Yles reporter i östra Ukraina: Det blir ett råddigt val

De ukrainska separatistområdena, de så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk, håller parlamentsval på söndagen. USA:s OSSE-sändebud har kallat valet en absurd, våldsam teater, skriver Yles reporter Antti Kuronen på plats i östra Ukraina.

Den ukrainska miljardären och presidentvalskandidaten Petro Porosjenko (i mitten).

Chokladkung kan bli Ukrainas ledare

Ryssland är ett hot också för Finlands säkerhet, varnar favoriten i presidentvalet i Ukraina. Petro Porosjenko är miljardär och leder klart i opinionsmätningarna med ett stöd på över 40 procent.

President Alexandr Lukasjenko tar emot bröd och salt på en skördefestival.

Många har fängslats på grund av hockey-VM

Medborgarrättsorganisationer larmar om människorättsläget i Vitryssland där världsmästerskapen i ishockey kör i gång på fredagen. Regimen befaras utnyttja spelen på alla tänkbara sätt i propagandasyfte på hemmaplan.

Demonstration i Donetsk i östra Ukraina, april 2014.

Kiev tappar kontrollen i Donetsk

I Donetskregionen i östra Ukraina kontrollerar pro-ryska demonstranter myndighetsbyggnader i alla större städer. Den stora frågan är om regeringen i Kiev har förlorat kontrollen över stora delar av östra Ukraina på grund av att många poliser byter läger.

Gagauzien är ett fattigt jordbruksområde. Vin är viktigaste produkten.

Ryssland använder samma metoder i Moldavien som i Ukraina

Ryssland driver ett informationskrig i Moldavien för att förhindra att landet orienterar sig västerut mot EU. Vår reporter Antti Kuronen har besökt Gagauzien, en liten region i södra Moldavien som folkomröstat om att närma sig Ryssland, inte EU.

Moldavien, huvudstaden Chisinau

Ukrainakris oroar i Moldavien

I Moldavien följer man bekymrat med händelserna i de östra delarna av grannlandet Ukraina. Många är rädda för att oroligheterna kan sprida sig till Moldavien. Ryssland har redan länge tryckt på Moldavien på grund av att landet planerar att underteckna associationsavtalet med EU i sommar.

Irans vice utrikesminister Mayid Tajt Ravanchi

Iran vill stoppa drogsmuggling till Europa

Iran är på charmoffensiv i Europa i hopp om ökat samarbete när sanktionerna mot landet luckras upp. Landets vice utrikesminister på besök i Finland är hoppfull att förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram kan ros i hamn och sanktionerna lyftas.

Yle Areena logo.

Samtidigt i Syrien - följ Antti Kuronens dagbok

Efter att ha bevakat demonstrationerna i Kiev har jag nu kommit till Mellanöstern för att bevaka kriget i Syrien. Också här kan man se spåren efter Rysslands utrikespolitik.

Kievborna mindes de 77 människor som omkommit i de senaste dagarnas våld

Historisk dag för Ukraina

Efter en omtumlande dag i Ukraina råder feststämning på Självständghetstorget, rapporterar Antti Kuronen från Kiev. Samtidigt har ukrainarna sörjt dem som omkom i de senaste dagarnas våld. Se TV-Nytt-inslag! Läs också: Vad händer i Ukraina, och varför?

Bombattentat mot FN-konvoj i Somalia

I Somalias huvudstad Mogadishu har minst sex människor dödats i ett självmordsattentat som var riktat mot en FN-konvoj. Islamistrebellerna al-Shabaab har tagit på sig skulden för attentatet.

Ukrainas huvudstad Kiev

IMF-krav på Ukraina - Chockhöj konsumenternas gaspris

För gemene ukrainare väntar kärva tider om de tar emot stöd från IMF, EU och USA. Bland annat blir gasräkningarna avsevärt dyrare, likaså importvarorna till följd av kraftig devalvering av valutan. Se också president Niinistö kommentera läget i Ukraina!

Skador efter granatattacker i Homs, Syrien i december 2012.

Tre dagar lång vapenvila utlovas i Homs

Enligt syrisk tv har evakueringen av Homs gamla stad inletts. Det är kvinnor, barn och åldringar som får lämna den stadsdelen som syriska armén har belägrat i snart två år.

Japansk ekonomi

Liljequist: Sannolikt att oron på finansmarknaderna fortsätter

Oron på börs- och valutamarknaderna kommer sannolikt att fortsätta trots dagens andhämtningspaus, tror analytiker Robert Liljequist vid Swedbank.

Geneve II avslutas utan resultat

Den första omgången av de syriska fredsförhandlingarna ser ut att avslutas utan resultat i Geneve på fredagen. FN:s specialsändebud Lakhdar Brahimi uppger att han är otroligt besviken på att parterna inte ens har lyckats enas om att leverera humanitär hjälp till Homs, där många civila lever i svält. Förhandlingarna är planerade att återupptas den 10 februari.

Syrienkonferensen på gränsen till kollaps

Tvåpartssamtalen skulle inledas under ledning av FN:s specialsändebud Lakhdar Brahimi vid FN-högkvarteret i Genève på fredagen. I sista stund blev det ändå klart att regimens och oppositionens delegationer vägrar att sitta i samma rum. Samtalen är nära kollaps.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt

Carl Bildt om Genève 2: ”Ingen slängde igen dörren”

På fredagen ska de egentliga tvåpartsförhandlingarna mellan syriska regimen och oppositionsdelegationen inledas i Genève. Den första dagen av förhandlingarna förde inte parterna närmare varandra.

Svåra motsättningar på Syrienkonferens

Den syriska regimen och en del av oppositionen samlades till en fredskonferens i Montreux på torsdagen. Oppositionen beskyllde den syriska regimen för brott som liknar de som begicks i Nazityskland. Regimen försäkrade å sin sida att den är ett oskyldigt offer som kämpar mot terrorism.

Vad är Geneve II?

Är Geneve 2 enbart ett tillfälle för diplomater att visa upp sig på bild eller är det ett seriöst försök att lösa inbördeskriget som pågått i snart tre år?

Den största insamlingen i FN:s historia

Närmare hälften av Syriens befolkning är i behov av akut humanitär hjälp, sade FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon på onsdagen då han öppnade den internationella givarkonferensen i Kuwait. Målet är att samla in fem miljarder euro.

Chodorkovskij i Tyskland - bad om benådning

Den frigivna tidigare oljemiljardären och Putinkritikern Michail Chodorkovskij säger att han bad den ryske presidenten om benådning av familjeskäl, men utan att ta upp frågan om skuld. Chodorkovskij anlände till Berlin och tackade för den hjälp han fått från tyskt håll.

Satelliten Gaia fick lyckad avfärd

Den europeiska satelliten Gaia sköts i torsdags upp på sin omloppsbana. Projektet är ett av de ambitiösaste vetenskapliga rymdprojekt någonsin och avsikten är att kartlägga stjärnorna i Vintergatan.

Saarela kan få komma hem före slutet av året

De Greenpeace-aktivister som är åtalade för huliganism i Ryssland kan komma att benådas. Ryska duman har godkänt en lag om benådningar. Den finländska aktivisten Sini Saarela är lättad men oroad över vad som ska hända med de ryska aktivisterna.

Elisabeth möter: Kim Han Sol

Elisabeth Rehn: Kim Han-sol mår bra

Elisabeth Rehn blev mycket orolig för den nordkoreanske studeranden Kim Han-sol då hon hörde om avrättningen av politikern Jang Song-thaek i Nordkorea. Kim Han-sol medverkade i hennes program Elisabeth möter för ett år sedan och kritiserade då diktatorn i Nordkorea. Titta på programmet genom att gå in i artikeln!

"Janukovitj offrade vår självständighet"

Den ukrainska oppositionen beskyller president Viktor Janukovitj för att ha sålt ut landet till Ryssland. I går lovade Rysslands president Vladimir Putin att sänka gaspriset till Ukraina med en tredjedel och bevilja stödlån för 15 miljarder dollar.

500 döda i strider i Sydsudan

Uppemot 500 personer kan ha dödats i striderna i Sydsudan sedan i söndags och 15 000 civila har sökt skydd i FN-byggnader i huvudstaden Juba. Enligt Mariann Björk som jobbar för internationella Röda Korset i Juba är det oklart när människor kan gå ut igen.

Granatattacker sprider rädsla i Damaskus

Granatattacker har blivit ett större problem i Syriens huvudstad Damaskus. På senare tid har flera skolor träffats. Volontärer inom Röda Halvmånen är aktiva i den regeringskontrollerade delen av staden, bland annat sköter de ambulanser och ger krishjälp.

”De tvingar civila att gräva tunnlar”

Antti Kuronen rapporterar från Syrien!

I det syriska stadskriget är alla måltavlor

Livet på frontlinjen går ut på att spana. Krypskyttar och minor - farorna kommer i många former. I Tadamon i södra Damaskus kämpar regeringstrupper trogna president Bashar al-Assad mot rebellerna. Krigströttheten efter över två och ett halvt år av strider är påtaglig.

"Barnen låtsas vara modiga, men de är rädda"

Allt fler flyr från sina hem i Syrien. I staden Jaramana har antalet flyktingar nästan fördubblat invånarantalet. Svenska Yles reporter Antti Kuronen är på plats i Syrien.

Barn i den krigshärjade staden Aleppo den 19 september 2013.

Striderna i Syrien har inte avtagit

- Yle Nyheters journalist Antti Kuronen åker den här veckan till Syriens huvudstad Damaskus. Samma ställe som USA tillsammans med allierade skulle bomba för tre månader sedan. Men varför åka till områden som regimen kontrollerar och inte den andra, mer utsatta sidan?

Invandringsfientligheten utbredd i Moskva

Birjuljovo är en något nedgången förort i södra Moskva där invandringsfientliga kravaller bröt ut för en månad sedan. Bland invånarna i Birjuljovo har kravallerna stort stöd. Läs också: Svåra tider för immigranter i Ryssland

Högernationalister marscherar i Moskva

I dag har högernationalister marscherat i Moskva och på tiotals andra orter. Vår utrikesredaktör Antti Kuronen har följt med demonstrationen i Moskva, som går under namnet ryska marschen.

Varg Vikernes i fängelse

Norsk nynazist inför rätta i Frankrike

Rättegången mot den norska nynazistmusikern Kristian 'Varg' Vikernes har inletts i Frankrike. Han greps i somras misstänkt för att planera ett terrordåd.

Indier i Kashmir

30 miljoner slavar i världen - Finland underskattar problemet

Modernt slaveri är ett större problem än man tidigare har trott i rika länder, också i Finland. Det hävdar en ny utredning gjord av en australiensisk människorättsorganisation.

De gröna nobbar Angela Merkel

Regeringssonderingarna mellan Kristdemokraterna och De gröna i Tyskland har misslyckats. Angela Merkel måste nu vända sig till socialdemokraterna för att bilda regering.

Hundar får ätas i Damaskus förorter

En grupp religiösa ledare i Syrien har utfärdat ett beslut som tillåter människor i huvudstaden Damaskus belägrade stadsdelar att äta hundar, katter och åsnor, djur som vanligen är förbjudna. Hjälporganisationer kräver samtidigt tillträde till stadsdelar där matkrisen är som värst.

Tyfonen Wipha missade knappt Tokyo

Minst fjorton människor omkom då den häftiga tyfonen Wipha slog till mot Japans östkust. I Tokyo har trafiken varit kaotisk på grund av häftiga regn.

En urananrikningsanläggning i Iran

Förhandlingar om Irans kärnprogram inleddes

Iran har lagt fram förslag på hur tvisten om landets kärnenergiprogram kunde lösas. Förslagen har inte offentliggjorts, men den här gången finns det hopp om att de kan leda någon vart. Förhandlingar pågår i Genève.

Många immigranter tar sig först till ön Lampedusa. Bild från juli.

Italien vill byta ut Frontex finländska direktör

Italiens premiärminister Enrico Letta vill att en italienare ska leda EU:s gränsmyndighet Frontex, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Nu leds Frontex av finländaren Ilkka Laitinen.

Syrien medlem i kemvapenorganisation

Syrien har nu blivit medlem i organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW, samma organisation som tilldelades Nobels fredspris i år. I och med medlemskapet förbinder sig Syrien att följa den internationella konventionen mot kemiska vapen.

Polisen grep 1 200 på marknad i Moskva

Polisen i Moskva har gripit över 1 000 människor på en grönsaksmarknad i Moskva efter våldsamma kravaller på söndagen. De invandringsfientliga kravallerna i stadsdelen Birjuljovo började efter att rykten spred sig om att en man från Kaukasien hade mördat en rysk man.

Kvinna och barn i Kirkuk.

Våldet i Irak - "Ingen religion tillåter att man angriper barn"

Våldet i Irak har nått samma nivåer som år 2008. Terrorattentanten skördar kring tusen offer varje månad. Vår reporter har besökt den labila Kirkuk-regionen i norra Irak.

Syriska flyktingar tar i land vid en strand i Irak

Syriska kurder flyr till Irak - se våra bilder

Irakiska Kurdistan har blivit en flyktväg för kurder som vill fly striderna i Syriens kurdområden. Irakiska Kurdistan håller uppe gränsen för flyktingar. Många tror att flyktingströmmen kommer att tillta. Yle Nyheter besökte gränsen. Se våra bilder

Cecilia Malsmtröm

"Finland borde göra mer för syriska flyktingar"

EUs flyktingkommissionär Cecilia Malmström vädjar till Finland att göra mer för att hjälpa de syriska flyktingarna. Enligt Malmström borde Finland göra det lättare för syriska familjer att få sina släktingar hit. Att hänvisa till EU-bestämmelser är en bortförklaring.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida