Hoppa till huvudinnehåll

Artiklar av Stella Lausamo

Valfrihet väcker oro vid hälsocentraler

Vid hälsovårdscentralerna råder osäkra tider, då finländarna från årsskiftet fritt får välja vid vilken hälsocentral de vill få vård. Vissa hälsocentraler befarar att arbetsbördan blir större än de klarar av, medan andra oroar sig för att arbetstillfällen ryker.

DN: Svenskarna vill se Victoria på tronen

Det svenska folket vill för första gången att kungen lämnar över tronen till prinsessan Victoria. Det visar en undersökning som Dagens Nyheter har låtit göra.

Polisen vägrar ge Berlusconis pass

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi vill resa till Belgien, men polisen vägrar ge hans pass tillbaka, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Berlusconis pass konfiskerades då han dömdes för skattefusk i somras

Skatteverkets webbsida.

Hälften av skattekorten beställs på webben

Nästan hälften av finländarna skaffar numera sina skattekort via webben. Från årsskiftet blir det ändå möjligt för arbetsgivare att få skattekortet direkt från skatteförvaltningen utan att löntagaren behöver ha det med sig.

Fängslad Pussy Riot-aktivist flyttas till sjukhus

Den fängslade Pussy Riot-aktivisten Nadezjda Tolokonnikova avtjänar återstoden av sitt fängelsestraff på sjukhus. Tolokonnikova har under sin tid i fängelse hungerstrejkat två gånger. Hennes tvååriga fängelsestraff löper ut i mars.

Forskare: Världens bananer hotade

Världens banantillgångar hotas av skadedjur och -sjukdomar som ökar på grund av klimatförändringen, skriver tidningen Independent. Man är rädd för att en viss svampsjukdom nu ska nå Sydamerika som står för 80 procent av världens bananodlingar.

Sommarregn

Regndroppen är rund

Meteorologiska institutet och Helsingfors Universitet har undersökt regndropparnas storlek och form i fem år - och redogör nu för sina upptäckter.

Kemi hamn

Handelsbanken: Svag återhämtning i Finland

Finland är på tillväxtspåret, men återhämtningen blir svag. Det förutspår Handelsbanken, som skriver ner sin ekonomiska prognos.

HS: Nyland ett enda social- och hälsovårdsområde

Nyland föreslås bli ett enda social- och hälsovårdsområde, skriver Helsingin Sanomat. Det här betyder att social- och hälsovården för över 1,5 miljoner människor skulle styras av bara en organisation.

Bredbandspriserna kan stiga

Kommunikationsverket befarar att priset på bredbandsförbindelser kan stiga betydligt, trots att de redan hör till de dyraste i EU. De stora operatörerna höjer sina priser på nätverkshyrorna med upp till 20 procent.

Visa kort

ICA debiterade dubbelt

Hundratusentals svenskar som handlade på ICA i slutet av förra veckan fick betala dubbelt på grund av ett kortfel. Senast i dag borde alla drabbade få sina pengar tillbaka, lovar ICA.

UM avråder från resor till egyptiska tätorter

Finländare ska undvika att resa till egyptiska tätorter och stora städer som Kairo och Alexandria på grund av oroligheterna i landet, uppmanar Utrikesministeriet. Reserekommendationen gäller inte turistorterna vid Röda havet.

Räsänen önskar lag om alternativ vård

Enligt inrikesminister Päivi Räsänen (KD) kunde Finland ta modell av Sverige där det är förbjudet att vårda sjukdomar hos barn eller allvarligt sjuka genom alternativa metoder som grundar sig på tro.

Noggrann utredning om Laukas

Det blir en omfattande utredning efter den farliga situationen vid sprängämnesfabriken i Laukas i går. Polisundersökningen inleds redan i dag.

Danskar gör smycken av sina döda djur

Allt fler danskar vill göra smycken av askan från sina döda husdjur, rapporterar Danmarks radio. Askan av det döda djuret kan blandas med lera och formas till en ring, ett halsband eller örhängen.

Joachim Gauck, en gråhårig leende man, framför en tysk flagga.

Joachim Gauck på Finlandsbesök

Tysklands förbundspresident Joachim Gauck besöker Finland. President Sauli Niinistö tar emot honom i Nyslott i dag, på programmet står ett besök på operafestivalen och en kryssning på Saimen.

YLE/Stefan Paavola

MT: Lantbrukarna ser ljusare på framtiden

Lantbrukarna ser ljusare på framtiden. Två av tre lantbrukare tror att näringen kommer att vara minst lika lönsam i den närmaste framtiden, skriver Maaseudun Tulevaisuus.

Greenpeace missnöjd med Fennovoimas besked

Miljöorganisationen Greenpeace är kritisk till beskedet att Fennovoima endast förhandlar med ryska Rosatom om att bygga kärnkraftverket i Pyhäjoki.

Då mommo är barnvakt blir barnen lättare överviktiga

Då mormor och farmor får ta hand om barnen blir barnen lättare överviktiga, visar forskning från Helsingfors universitet där man har studerat 9000 brittiska barn. Mormor eller farmor har också positiv inverkan på barnet, visar flera studier.

Olycksplanet i Vehmersalmi bärgades

Olycksplanet i Vehmersalmi har nu bärgats. Vraket har lyfts upp på land men motorn ligger fortfarande på bottnen av sjön Suvasvesi. Tre personer från samma familj omkom när planet störtade ner i vattnet på lördagen.

Ingen lagändring om surrogatmoderskap

Justitieministeriet tänker inte bereda en lagändring för att tillåta surrogatmoderskap före år 2015. Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att frågan om en eventuell fortsatt beredning ska avgöras vid nästa regeringsförhandlingar.

Det är livsfarligt att missbruka fentanylplåster

Polisen varnar för missbruk av fentanylplåster

Polisen varnar för missbruk av fentanylplåster som används för smärtlindring. Två unga vuxna i Lahtis har omkommit av överdos av fentanyl.

Mystisk kidnappning i Noux

Polisen i Västra Nyland utreder ett grovt fall av frihetsberövande. En kvinna var på joggingtur vid Solvalla idrottsinstitut i Noux i Esbo i förmiddags då en man med våld tvingade in henne i sin bil och körde i väg.

Förödande bussolycka i Montenegro

En turistbuss med kring 50 passagerare körde av en bro och föll 40 meter ner mot en klipphäll i Montenegro på söndagen. 16 personer omkom i olyckan och drygt 30 skadades, varav flera livshotande.

USA uppmanar Ryssland att utlämna Snowden

Vita huset försöker locka Ryssland till samarbete i jakten efter den efterlysta amerikanen Edward Snowden. Snowden har sökt asyl i Ecuador och befinner sig för tillfället i Moskva. Nu vill USA att Snowden utlämnas.

Mandela fortsättningsvis i kritiskt tillstånd

Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela är fortsättningsvis i kritiskt tillstånd, uppgav landets president Jacob Zuma på måndagen. 94-årige Mandela har varit intagen på sjukhus i huvudstaden Pretoria i över två veckor på grund av upprepad lunginfektion.

Vattenkanonerna tillbaka på Taksimtorget

I Turkiet har oroligheter brutit ut igen. Det har varit rätt lugnt i en vecka i Istanbul men nu har polis åter tagit till vattenkanoner mot demonstranterna på Taksimtorget.

Solnedgång

Åtminstone 11 personer har dött under midsommaren

Midsommaren har krävt åtminstone elva dödsoffer och polisen har varit fullt sysselsatt. Fyra unga män har förolyckats i trafiken, och fem personer har drunknat. Också andra dödsolyckor har inträffat.

Cirkustält kollapsade i Danmark

Ett cirkustält kollapsade mitt under pågående föreställning i Kalundborg i Danmark i kväll. Åtminstone sju personer skadades och fördes till sjukhus.

Black Sabbath etta igen efter 43 år

Det brittiska metallbandet Black Sabbath gör historia och stiger till etta på landets albumlista efter en paus på 43 år. Enligt The Guardian är det den längsta pausen mellan två topplaceringar någonsin.

När får jag sätta mig vid ratten?

Europeisk rapport: Kvinnor tar färre risker i trafiken än män

Kvinnor tar färre risker och har en mer positiv attityd till trafikregler och säkerhet än män, enligt en rapport från den Europeiska trafiksäkerhetsmyndigheten ETSC.

Nordkorea vill diskutera med USA

Nordkorea vill föra samtal på hög nivå med USA för att minska spänningarna på Koreahalvön och trygga säkerheten i området. Inbjudan till samtalet skedde bara några dagar efter att Nordkorea förra veckan plötsligt ställde in ett möte med Sydkorea.

Höga förväntningar på Rouhani

Förväntningarna på Irans nyvalde president Hassan Rouhani är höga också internationellt. Själv betecknar Rouhani valet som en seger för besinning.

Thors vill bli minoritetskommissarie

Sfp:s Astrid Thors söker ett toppjobb i Haag, skriver Hufvudstadsbladet. Om Thors får jobbet är det suppleanten Jörn Donner som ersätter henne i riksdagen.

En sköterska gör ett hiv-test i Honduras

Fattigdom och marginalisering ökar risken för hiv

Fattigdom och marginalisering ökar risken att drabbas av hiv. För de smittade ökar också risken för marginalisering ytterligare. Det framgår ur en rapport vid världshälsoorganisationen WHO, Världsbanken och en högskola i London.

Hemlig stad hittades under torg i Moskva

Polisen i Rysslands huvudstad Moskva har hittat en hemlig underjordisk stad med flera hundra illegala immigranter. Se video.

Tåg i Sköldvikd

Gasläckan i Sköldvik åtgärdad

Gasläckan är över vid Neste Oil i Sköldvik. En propangasvagn med 26 ton gas började läcka på måndagen på dagen och först sent på tisdag kväll lyckades man stoppa läckan.

Frankrike: Saringas har använts i Syrien

Frankrike har nya bevis på att kemiska vapen har använts i Syrienkriget. Kemiska prover från Syrien visar tydligt att giftgasen sarin har använts ett flertal gånger.

Dödskrock i Letala

En dödsolycka inträffade på riksväg 8 i Letala i Egentliga Finland på eftermiddagen. En person dog i en krock mellan en personbil och en lastbil.

Finansministeriet svarar på Soinis annons

Finansministeriet har svarat på Timo Soinis kritik mot regeringens Greklandsavtal. Sannfinländarnas Soini riktade skarp kritik mot avtalet i en förstasidesannons i Helsingin Sanomat på söndagen.

Eva Biaudet

Biaudet ställer inte upp i EU-val

Minoritetsombudsman Eva Biaudet ställer inte upp i EU-valet 2014. Biaudet säger att hennes arbete som minoritetsombudsman är på hälft och det är arbete som hon nu vill satsa fullt på.

Ett fält med orangefärgat slem och jord på marken i Sotkamo.

Talvivaara ska förse stugägare med tvättvatten

Gruvbolaget Talvivaara måste minska sina utsläpp av sulfat, kräver Regionförvaltningsverket i Norra Finland. Dessutom bör Talvivaara förse stugägare i närheten med rent bastu- och tvättvatten, minst två gånger per vecka under hela sommaren.

Inga sista minuten-pass under helgen

Under helgen går det inte att få några pass vid Helsingfors-Vanda flygplats eller vid polisstationen i Böle. Datasystemet som används för att bevilja pass är ur bruk på grund av ändringsarbeten.

Hand i hand

UNICEF: Bättre stöd för funktionsnedsatta barn

Finland måste förbättra de funktionsnedsatta barnens ställning. Unicef lyfter fram de funktionsnedsatta barnens rättigheter i sin internationella årsrapport - och många av rekommedationerna uppfylls inte hos oss, enlig Unicef i Finland.

Tvåspråkigt uppslag i tidningen Helsingin Sanomat

HS överraskar med tvåspråkigt uppslag

Det första inrikesuppslaget i Helsingin Sanomat i dag är tvåspråkigt - samma artiklar är lika stort uppslagna på både finska och svenska. Nyheterna handlar om de senaste veckornas hotelser mot finlandssvenskar. - Vi vill visa att det inte går att säga åt journalister vad man får och inte får skriva, säger redaktionschef Paula Salovaara.

lärare undervisar i klassrum

Allt färre får gå klass tio

Antalet elevplatser på tian har minskat kraftigt, skriver MTV3. Enligt Lärarnas fackorganisation OAJ borde alla som behöver ha möjlighet att gå klass tio.

Homosexuella unga får bli scouter i USA

Också homosexuella unga kommer att få gå med i scoutkåren Boy Scouts of America från och med årsskiftet i USA. Det här klarnade i en omröstning under scoutrörelsens årsmöte. Homosexuella ändå inte få några ledarpositioner inom rörelsen.

Facebook

JO: Helsingforspolisen borde inte ha publicerat bild på sexbrottsling

Biträdande justitieombudsman Jussi Pajuoja ger en anmärkning åt Helsingforspolisen för att de publicerade en bild på en misstänkt sexbrottsling på Facebook.

Människor i ett köpcentrum under reatider

Helt fria öppethållningstider efterlyses

Centralhandelskammaren kräver helt fria öppettider för affärs- och servicesektorn. Finland bör följa sina grannländers exempel - och dessutom kan sysselsättningen påverkas genom fri öppethållning, säger vd Risto E.J. Penttilä.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida