Hoppa till huvudinnehåll

Artiklar av Elisabeth Mansner

Konstmuseet Ateneum ställer ut verk av fotografen Henri Cartier-Bresson(1908-2004).

Unika bilder av Cartier-Bresson ställs ut

Ateneum ställer ut 300 verk av Henri Cartier-Bresson.

Utanför Ainola

Jean Sibelius kärlek - Musiken och Aino

Aino Sibelius levde alltid i skuggan av sin famösa make Jean

Tapio Wirkkala -utställning i Riihimäki.

Glasmuseum visar unik sida av Wirkkala

Wirkkala var lekfull och blandade djärvt olika material.

Pjäs på Teater Universum

Komiska drag hos finländarna avslöjas av invandrare

Teatergruppen Mars står bakom det unika projektet.

Benjamin Sidorov.

Han tog sig ur knarkträsket - nu hjälper han andra

Ett unikt koncept går ut på att unga hjälper unga.

I valet och kvalet

"Valet och kvalet" - politisk satir på högsta och lägsta nivå

Lagom till riksdagsvalet sätter Viirus upp en nyskriven politisk satir där publiken får möta kända politiker som Stubb, Räsänen och Soini. Det blir ett spektakel som spårar ut till höger och vänster.

Jean Sibelius som ung

En hurudan människa var Sibelius?

Musikvetare Fabian Dahlström har skrivit en bok om Jean Sibelius på basen av Sibelius dagboksanteckningar. Men hurudan var vår främsta kompositör som människa?

Filmregissören Roy Andersson.

Roy Andersson: Hjälplösheten utmärkande för människan

Den världsberömda svenska filmregissören Roy Andersson besöker Helsingfors som bäst. Han är aktuell med filmen En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Liksom i de flesta andra filmer av Roy Andersson är miljön drömlik, lite absurd.

Forskare granskar provrör i laboratorium.

Slumpen kan ge snilleblixtar

Slumpen spelar en stor roll vid de nationella Vetenskapsdagarna som pågår i Helsingfors över veckoslutet. Omvälvande rön i forskningen har ofta gjorts av rena slumpen.

Frälsningsarméns julgryta.

Nöden gör oss givmilda

Den över 100-åriga traditionen med Frälsningsarméns julgrytor ser ut att bli rekordstor i år. Julen gör oss givmilda. De nödställda är också betydligt fler än i fjol.

Sångartisten Olavi Virta

Olavi Virtas döttrar berättar om sin far

Musiklegenden Olavi Virtas hundraårsminne firas runtom i landet med flera konserter i år och nästa år. Inför jubileet mötte Yle nyheter hans döttrar.

notsjö

I Notsjö blåser man nytt liv i glaset

Även om den industriella produktionen av glas lades ned i våras är verksamheten i full gång i Notsjö. En nygrundad stiftelse ska trygga Notsjös framtid.

Arkitekten Mikael Sundman vid platsen för det tilltänkta Guggenheimmuseet i Helsingfors.

"Guggenheim ska inte spela första fiolen"

Arkitekten Mikael Sundman säger att tre av finalisterna i Guggenheimtävlingen är "alldeles möjliga" förslag. Enligt Sundman får byggnaden vara speciell och extravagant, men den borde inte konkurrera med Uspenskijkatedralen och Domkyrkan.

Vad händer med det anrika apoteket Svanen?

Framtiden för landets äldsta apotek är i vågskålen. Det över hundra år gamla apoteket Svanen i Helsingfors hotas av nedläggning. Apotekaren Bengt Mattila kämpar hårt för att hålla det förlustbringande apoteket på fötter.

Lappvikens öde i vågskålen

Lappvikens sjukhus i Helsingfors är skyddad enligt byggnadslagen. Men staden har inte haft råd att hålla den i skick. Och byggnaden håller på att förfalla.

Den finlandssvenska musikgruppen Drifter's Collective.

Drifters' Collective hit på Youtube

Drifters' Collectives musikvideo Questions har på tre månader redan haft 60 000 besökare på Youtube. Det är mer än många etablerade artister kan räkna med. Se tv-nytts inslag!

Kai Donner levde precis som ortsborna

Kai Donners expedition till Sibirien väcks till liv

Hunger och kyla hörde till vardagen i 1910-talets Sibirien - men upptäcktsresanden och språkforskaren Kai Donner kämpade på.

En flaska med historiskt Stallhagen öl

Ålandsvrakets öl återskapat

Om ett par veckor finns det anrika ölet i detaljhandeln.

Dyr och eftertraktad svamp.

Tryffel odlas i Karislojo

Harri Kähönen i Karislojo experimenterar med att odla den dyra och eftertraktade tryffeln. Skörden kan bli över 200 kilo per hektar, säger han. Men det tar flera år innan skörden kan bärgas.

Husbåt vid Sandvikskajen i Helsingfors.

Helsingfors tillåter inte boende i husbåtar

Helsingfors är säkert den enda stad i världen som inte tillåter boende i husbåtar i sina hamnar, säger Mervi Wennerstrand, ordförande för Husbåtsföreningen. Paret Wennerstrand trotsar myndigheterna och har bott i sin husbåt i över tio år.

Henriksson önskar saklig debatt om svenskan

Enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) var det väntat att ett medborgarinitiativ om den obligatoriska skolsvenskan skulle komma. Vad det leder till i riksdagen blir enligt Henriksson intressant att se. Henriksson upplever att det fortsättningsvis finns ett starkt stöd för obligatorisk svenska och finska. Lyssna på intervjun här!

Subutextabletter.

Subutexvård får hård kritik av narkomaner

Subutexvården av narkomaner får hård kritik. - Preparatet Subutex är en hård drog, säger Johan Loikas som är verksamhetsledare på föreningen Stop Huumeille.

Musikhuset i Helsingfors.

Musikhuset har en konkurrent i Operan

Musikhusets första år har varit en succé - 400 000 besökare har bekantat sig med huset. Men snart är nyhetens behag över. Och frågan är vad som händer då? För inte långt ifrån Musikhuset finns en konkurrent.