Hoppa till huvudinnehåll

Artiklar av Henrik Ulfvens

fångutbyte i ukraina

Nya fångutbyten i Ukraina i dag

Nya fångutbyten mellan Kiev och de proryska rebellerna i öst väntas i Ukraina. Representanter för den ukrainska regeringen säger att man hoppas att fyra soldater ska frias. Hur många rebeller som ska släppas i utbyte är oklart.

Moskvabor på Röda torget 25.12.2014

Ryska statsbudgeten måste bantas rejält

Ryssland tvingas genomföra kännbara nedskärningar i statsbudgeten för nästa år. Bakgrunden är den ekonomiska krisen som har dragit undan grunden för budgeten.

Julhandeln backar i år igen

Julhandeln minskar för andra året i rad. Finländarna anväder i medeltal 30 euro mindre per person på inköp i år än i fjol.Orsaker är dels den sjunkande köpkraften, dels att folk bereder sig på sämre tider och sparar, uppger branschfolk.

Jul i sinnet, MLL, Röda korset

Jul i Sinnet hjälper 18 000 familjer

Insamlingen Jul i Sinnet har inbringat drygt 1,4 miljoner euro. Det betyder ett 18 000 presentkort värda 70 euro i jul kan delas ut till mindre bemedlade familjer.

Julgranar

KSML: Odlare vill ha ursprungsmärkning av julgranarna

Konkurrensen med importerade julgranar gör att de finländska julgransodlarna vill att julgranarna ska ursprungsmärkas.

Stridsövning

Många väljer bort reservövningarna

Många, som har fullgjort militärtjänsten, föredrar att byta reservövningarna mot så kallad kompletterande tjänstgöring på den civila sidan.

Nätspelande flicka

TS: Polisen utreder Veikkaus marknadsföring

Tippningsbolaget Veikkaus marknadsföring kan vara lagstridig och polisen utreder nu om det är korrekt att publicera så kallade vinnarhistorier, uppger tidningen Turun Sanomat.

Statsminister Alexander Stubb på frågetimmen 12.10.2014.

HS: Stubbs regering ovanligt impopulär

Statsminister Alexander Stubbs regering är ovanligt impopulär, visar en opinionsmätning för tidningen Helsingin Sanomat. Forskarna tror att det främst är den ekonomiska nedgången som tär på regeringens popularitet.

Ett köpcenter

EK vill sänka skatterna

Näringslivets intresseorganisation EK vill ha betydande nedskärningar i den offentliga sektorn och skatterna, för att rädda välfärden. Dessutom efterlyser EK en översyn av arbetsmarknaden efter modell från Sverige och Tyskland.

Kimmo Sinivuori

UM-tjänsteman tvingas lämna lobbyorganisation efter Yleintervju

En tjänsteman vid Utrikesministeriet har tvingats lämna en lobbyorganisation efter en granskning av programmet Spotlight i Yle Fem. UM får skarp kritik för handelsavtal

Konkursombudsmannen vill utreda Talvivaaras konkurs

Konkursombudsmannen vill göra en offentlig utredning av gruvbolaget Talvivaara Sotkamos konkurs. Det skulle betyda att ombudsmannens byrå svarar för kostnaderna då konkursboets egna tillgångar inte räcker till.

Finlands riksdag

Regeringen fick riksdagens förtroende med knapp marginal

Regeringen har fått riksdagens förtroende. Rösterna föll 100 mot 97. Omröstningen gällde regeringens beslut att skära ned barnbidragen

Datum för utbetalning av jordbruksstöd klara

Jordbrukarna har nu fått klart besked om när jordbruksstöden betalas ut nästa gång. Den första betydande raten ska finnas på kontona i oktober

Elisa.

Grävmaskin låg bakom Elisas nätstörningar

Orsaken till onsdagens störningar i teleoperatören Elisas nätförbindelser har nu klarlagts. Det var en grävmaskin som kapade både den egentliga fiberkabeln och reservkabeln i Lojo.

Team firar 120 år an finländsk fackrörelse.

HS: Facken planerar gå samman - Akava utanför

Flera löntagarfack planerar att gå ihop för att få en starkare förhandlingsposition i förhållande till arbetsgivarcentralen EK. Tidningen Helsingin Sanomat uppger att ledarna för bland andra FFC och STTK höll hemliga överläggningar på hotell Torni i Helsingfors i går kväll. Akavas meddelar att man inte går med i ett storförbund.

Lågtrafikerade flygplatser får fortsätta

De lågtrafikerade flygplatserna i regionerna ser ut att undgå nedläggning. I en strategirapport, som blir klar i slutet av året, föreslås att flygplatserna ska fortsätta att underlyda den statliga operatören Finavia.

Vårdreformen ska vägas mot lagen

Experter: Vårdreformen är ett grundlagsproblem

Vårdreformen för med sig betydande grundlagsmässiga problem, varnar grundlagsexperten, akademiprofessor Kaarlo Tuori. Allvarligast är enligt Tuori att kommunerna riskerar att förlora en stor del av sitt inflytande och halva sin budget.

Atte och Leila Kaleva omedelbart efter hemkomsten till Finland

HS: Australier med om att kidnappa paret Kaleva

En av dem som för drygt två år sedan var inblandad i kidnappningen av paret Atte och Leila Kaleva i Jemen har identifierats. Mannen kunde identifieras tack vare ett hårstrå, som paret Kaleva hade med sig hem efter kidnappningen.

Nya strider rapporteras i Donetsk

OSSE-oro över strider i Donetsk

OSSE oroas över nya strider i östra Ukraina och uppmanar bägge parter att visa återhållsamhet. Ukrainsk militär uppgav redan i fredags att ryska stridsvagnar, vapen och soldater hade rullat in över gränsen.

Amerikan inför domstol i Nordkorea

Nordkorea frigav två amerikaner

Nordkorea har släppt två fängslade amerikaner. De två männen, Kenneth Bae och Matthew Milller, är nu på väg hem, meddelar USA:s utrikesdepartement.

Finländska pojkar mest invandrarfientliga

Finländska pojkar är mest kritiska till invandrare av alla i en omfattande internationell mätning. Många unga är också redo att ta till illegala aktioner.

En frisörs hand syns på bilden. Klipper en kunds långa bruna hår.

Majoriteten av FFC:s kvinnliga medlemmar tjänar under 2 000 euro

Över hälften av de kvinnliga medlemmarna i fackcentralen FFC förtjänar mindre än 2 000 euro per månad. Bland männen är motsvarande andel bara en knapp sjättedel.

Räsänen vill utreda Tullens problem

Tullansvariga inrikesministern Päivi Räsänen vill syna Tullens verksamhet närmare.

Den svenska försvarsmakten underrättelseoperation i Jungfrufjärden i Stockholms skärgård den 20 oktober 2014 med anledning av misstänkt undervattensverksamhet.

Svenska försvaret vilseledde om observation

Sveriges försvarsmakt har medvetet gett fel uppgifter om platsen för en misstänkt undervattensobservation. Det här rapporterade Sveriges Television på måndagskvällen. Läs också: "Säkert att det var en u-båt"

Steffen Schmidt / EPA

Eurokritisk grupp återuppstod efter fyra dagar

Den eurokritiska gruppen EFDD i Europaparlamentet har återupptagit sin verksamhet efter en fyra dagar lång splittring. Gruppen upplöstes plötsligt förra veckan när en lettisk ledamot hoppade av, men nu har gruppen lyckats värva en ny medlem.

Brittisk-amerikanska F-35A har nämnts som ett alternativ när försvaret ska införskaffa nya stridsplan. Ett stridsplan beräknas kosta cirka 180 miljoner.

Hornets efterföljare blir rekorddyr vapenaffär

Försvaret inleder inom kort utvärderingen av de nya stridsflyg som Finland behöver i framtiden. Köpet av de nya stridsflygen på 2020-talet blir Finlands överlägset dyraste vapenaffär någonsin.

Lottobollar.

Matti Saarinen: Lotto tillbaka till Yle

Socialdemokratiska riksdagsmannen Matti Saarinen vill att lottodragningen flyttas tillbaka från MTV3 till Yle.

HS får pris för svenska dagen-satsning

Tidningen Helsingin Sanomats svenska dagen-satsning "Päivä på svenska" i fjol får pris.

Stockmann

Stockmann varslar om förlust i år

Varuhuskoncernen Stockman har skrivit ned sin resultatprognos. Nu räknar Stockmann med förlust för hela det här året.

TS: Äldre kvinnor behandlas oftare illa än äldre män

Äldre kvinnor behandlas oftare illa än äldre män, visar uppgifter som tidningen Turun Sanomat har fått tillgång till.

Arto Satonen i Hyvinge

SS: Samlingspartiet redo att sänka inkomstskatten

Samlingspartiet är redo att sänka inkomstskatten ifall arbetsmarknadsparterna går med på en måttlig löneuppgörelse. Det säger ordföranden för Samlingspartiets riksdagsgrupp, Arto Satonen till tidningen Savon Sanomat.

DI: Tidigare svensk minister kan få toppjobb i Finland

Sveriges förra finansminister Anders Borg kan bli en rådgivare för Finlands regering, rapporterar den svenska tidningen Dagens Industri. Enligt tidningen talar allt för att det eventuella uppdraget ligger direkt under statsminister Alexander Stubb.

Stubb träffar Cameron

Statsminister Alexander Stubb träffar Storbritanniens premiärminister David Cameron i London. Ministrarna ska diskutera förberedelserna inför EU-toppmötet om drygt två veckor, särsklit då det gäller klimat- och energipolitiken.

Sirpa Paatero (SDP)

TS: Finländska isbrytare kan få hjälpa vid arktisk oljeborrning

Det säger utvecklingsminister Sirpa Paatero.

Jyrki Katainen.

Katainen svarar på EU-parlamentets frågor

Finlands kommissionärskandidat Jyrki Katainen utfrågas i dag av Europaparlamentet. Hittills har fem kandidater fått lov att förklara sig på nytt.

erdogan

Turkiets parlament tillåter militär insats mot IS

Turkiets parlament har gett klartecken för miltära operationer mot den extremistiska rörelsen Islamiska staten IS i Syrien och Irak.

Annorlunda Valborgsmat väntar en del

Matpriserna sjunker

Matpriserna i Finland sjunker i år och stiger bara obetydligt nästa år. Det spår Pellervo ekonomiska forskning (PTT).

sauli niinistö

Niinistö träffar kollegor i Portugal

President Sauli Niinistö deltar på måndag och tisdag i ett inofficiellt möte för de europeiska presidenterna i Portugal. Teman som ska behandlas är bland annat energi och invandring. Samtidigt ska statsminister Alexander Stubb träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin.

En person använder en dators tangentbord.

TS: Över hälften av bedrägerierna sker på nätet

Av alla bedrägerier i Finland genomförs numera över hälften på nätet, bedömer Centralkriminalpolisen för tidningen Turun Sanomat. Hittills i år har inemot 8000 nätbedrägerier rapporterats.

Brand i Nystad

Farlig brand i Nystad släcktes

I Nystad har man lyckats släcka en brand som bröt ut i ett bostadsområde nära centrum vid midnatt. Två byggnader förstördes i eldsvådan, som var nära att sprida sig till ett större område till följd av den kraftiga blåsten. Brand i Borgå centrum

Finlands nya finansminister

Rinne: Pensionsuppgörelsen riskerar bli katastrof

Socialdemokraternas ordförande, finansminister Antti Rinne har en kluven inställning till pensionsuppgörelsen, rapporterar Turun Sanomat.

Storm slår in mot fartyg

Stormen Vesa rev och slet i natt

En ovanligt kraftig vind blåste i natt över södra och sydvästra Finland. På många håll uppmättes en vindstyrka på över 21 meter i sekunden, vilket innebär storm.

Bild av hur Fennovoimas kärnkraftverk kan komma att se ut.

Rosatom erbjöd fel reaktortyp

Kärnkraftsbolaget Fennovoimas ansökan om ett nytt kärnkraftslov utgick från en annan reaktortyp än den ryska Rosatom har lovat bygga.

Finansminister Antti Rinne

Konflikten om TVO fortsätter - Rinne tänker ge eget förslag

Samlingspartiet och Socialdemokraterna har inte lyckats lösa konflikten om kärnkraftslovet till Industrins Kraft TVO. De två ledande regeringspartierna har diskuterat frågan i riksdagen, men utan resultat.

Trafik vid Österleden den 23 september 2014.

Trångt på utfartsvägarna i eftermiddag

Trängseln på utfartslederna från Helsingfors kommer att vara större än normalt i eftermiddag på grund av JHL-strejken, uppger Trafikverket. Den förväntade trafikrusningen uteblev på morgonen, då många åkte tidigare eller senare än vanligt till jobbet.

Åbovarvet heter nu Meyer Turku

Åbovarvet håller presskonferens

Varvet i Åbo väntas i dag ge besked om sina framtidsplaner för fartygstillverkningen. En presskonferens har kallats samman till middagstid.

Barn utanför vallokal i Simferopol på Krim den 14 september 2014.

Krimborna valde regionparlament

Krimborna valde ett regionparlament med 75 ledamöter och en rad lokala fullmäktige på söndagen. President Vladimirs Putins stödparti Enade Ryssland får enligt vallokalsundersökningar 70 procent av rösterna.

Alexander Stubb under statsministerns frågetimme den 14 september 2014.

Stubb: Rosatom inget problem för Finland

Statsminister Alexander Stubb anser inte att kärnkraftsbolaget Fennovoimas nära samarbete med ryska Rosatom är ett problem för Finlands internationella rykte.

Utvecklingsminister Pekka Haavisto.

Haavisto: Finnairs personalpolitik onaturlig

Utvecklingsminister Pekka Haavisto (Gröna), som ansvarar för statens ägarstyrning, uppmanar bolaget och kabinpersonalen att sluta ett nytt sparavtal. Samtidigt förundrar han sig över att Finnair inte på åratal har anställt kabinpersonal från Finland.

En motståndare till Skottlands självständighetsrörelse håller upp flaggor.

Självständighetsrörelsen backar i Skottland

I Skottland verkar motståndet mot självständighet igen ha ökat. Stödet för ett självständigt Skottland är nu nere i 46 procent. Läs också: Splittrat Skottland avgör hela Storbritanniens framtid

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida