Profil: Maria Uusikylä
Artiklar av Maria Uusikylä
"USA:s militära närvaro i Europa tar ny och logisk riktning"
Smart av USA föra mer materiel till Europa, säger forskare.
”Hela det finländska utbildningsväsendet måste reformeras”
Stora nedskärningar väntar, menar minister Grahn-Laasonen.
Demonstration mot pälsnäringen i Helsingfors
200 000 vill att riksdagen ska förbjuda pälsnäringen.
Förlust i valet för de konservativa kan öka EU-frustrationen
Då vill britterna lämna EU ännu mer än nu, tror analytiker
Fyra år sedan förödelsen i Fukushima
Det har gått exakt fyra år sedan en kraftig jordbävning utanför Japans kust utlöste en av vår tids värsta kärnkraftsolyckor. Fortfarande lider många av katastrofen i Fukushima och de närliggande områdena. Hundratusentals japaner har inte kunnat flytta tillbaka till sina hem efter olyckan.
”Ensamheten är en klump som rör sig någonstans mellan magen och halsen”
De allra flesta samtal som krisjouren för unga tar emot handlar på ett eller annat sätt om ensamhet. Ungdomarna som kontaktar jouren beskriver ensamhetskänslan som en diffus klump.
Finländare i Danmark oroar sig över följderna av terrordåden
De finländare i Köpenhamn som Yle Nyheter har talat med är oroliga över de följder veckoslutets terrordåd kan få för den allmänna debatten och attityderna i Danmark.
Också De gröna öppnar valspelet
Har presenterat sitt valprogram.
Helsingfors testar snösmältare
I Nordamerika och Ryssland har städer redan länge gjort sig av med snö genom att smälta den med särskilda maskiner. Nu testas en snösmältningsmaskin även i Helsingfors. Se video!
Många flydde från slagfält i Ukraina under helgen
Över en miljon civila i Ukraina har varit tvungna att fly från sina hem sedan april i fjol. Kriget har nu krävt över 5 000 personers liv. Staden Debaltseve har blivit ett av de värsta slagfälten i östra Ukraina.
Europa tar terrorhotet på allvar
Ungefär 3 000 frivilliga krigare har åkt från Europa till Syrien. Terrordåd kan ske i deras hemländer, inklusive Finland, bedömer terrorismforskaren Teemu Sinkkonen.
”Liknar ett massmord att slå på autopiloten och låta fartyget gå”
Manskapet på det övergivna fartyget Ezadeen fick antagligen bra betalt för att lämna de papperslösa migranterna vind för våg, bedömer EU-parlamentarikern Nils Torvalds.
Fyrverkerierna orsakade flest ögonskador på fem år
I Helsingfors drabbade största delen av raketolyckorna åskådare. Allra värst skadade sig ändå en 43-årig man som själv avfyrade två raketer som han hade bundit ihop.
Blågröna alger kan bli bränsle i framtiden
Den årliga sommarplågan, de blågröna algerna, kan börja utnyttjas i energiproduktion. Det här föreslår en ny doktorsavhandling vid Turun yliopisto.
Trainers’ House ansöker om företagssanering
Konsultbolaget Trainers’ House ansöker om företagssanering. Bolaget som grundats av Jari Sarasvuo kan dessutom komma att minska sin personal med 15 personer.
Åbo Akademi får ny ledning
Hela Åbo Akademis ledning och ledningsstil förnyas. I dag bestämmer akademins styrelse vem som ska besitta de nya posterna.
Hossam Hewidy vet var han skulle bygga moské i Helsingfors
Om den egyptiske arkitekten Hossam Hewidy skulle få bestämma skulle han bygga en moské i närheten av Hanaholmens kraftverk i Sörnäs. Ännu finns det inga konkreta planer på en moské men Hewidy skulle gärna ordna en arkitekturtävling.
Karl-Mikael Grimm önskar sig tryggade rättigheter
Personer med funktionshinder har i åtta år väntat på att Finland ska ratificera en för dem mycket viktig FN-konvention. Karl-Mikael Grimm är en av dem. Se inslag och läs hur hans vardag påverkas av att han är kortvuxen.
Rolfs pensionsdagar går ut på att han vårdar sin käraste
I tio år har 83-åriga Rolf Schadvoyn vårdat sin fru som lider av alzheimer. Allt fler hamnar i samma situation som Rolf.
Också präster tycker att kyrkan kan ge ifrån sig vigselrätten
Ärkebiskop Kari Mäkinen skrev på tisdagen på Facebook att kyrkan kan ge ifrån sig sin officiella vigselrätt vid behov. Både präster som är för och emot könsneutrala äktenskap håller med Mäkinen.
Yle utmanar unga att umgås med äldre
Yles kampanj Använd hjärtat startar på lördagen. Målet med kampanjen är att lindra den ensamhetskänsla som allt fler äldre finländare upplever. Man kan vara med i kampanjen till exempel genom att ge av sin tid åt sina äldre släktingar.
Unga drömmer om att bli företagare
Allt fler studerande funderar på en framtid som företagare. Vi besökte några högskolor i Helsingfors där företagaranda råder. Här kan du läsa hur tre olika studerande ser på företagsamhet.
Många vill språkbada på svenska
Intresset för språkbad på svenska är större än utbudet. I många kommuner köar barn för att få börja på språkbadsdaghem. Nu planerar regeringen att stöda verksamheten med 3 miljoner euro.
"Finland borde exportera miljövänliga innovationer"
Vi ska fungera som förebild i kampen mot klimatförändringen, vi ska minska på vår import av fossila bränslen och vi ska börja bygga mera i trä. Det här är några förslag på hur Finland kan bromsa klimatförändringen.
Snart ska jordbrukaren rita odlingskartor för att få EU-stöd
EU vill skärpa kontrollen och se noggranna kartor på de odlingar som drivs med stödpengar. För odlaren kan det ibland vara omöjligt att på förhand veta på vilket ställe av åkern det lönar sig att odla grödorna.
Unga företagare är mest stressade
Var fjärde företagare i Finland under 36 år upplever att de har svårt att balansera jobb och fritid och löper risk för utbrändhet, visar en färsk undersökning. Äldre företagare orkar bättre.
”Vi borde ändå satsa på den förnybara energin”
Riksdagen ska snart besluta om Fennovoima får grönt ljus att bygga det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki. Några gymnasieelever som Yle Nyheter talat med bedömer kraftverket som en risk.
Företag fuskar med sina kundserviceavgifter
Konsumenten har rätt att ringa till de flesta kundservicenummer gratis. Så här borde det vara från och med juni. Men många företag fakturerar fortfarande olagliga summor för sin kundbetjäning.
Hyr din bil till grannen - både miljövänligt och trendigt
Gemensam konsumtion är en businessmodell som allt fler företag nappar på. I USA är fenomenet stort, speciellt i bilismen och turismen. I Finland är vi på efterkälken när det gäller att hyra ut vår egendom till andra. Se TV-nytts klipp!
Tusentals turister såg slaget vid Rilax i repris
Vilket slag? Jo, för exakt 300 år sedan smällde det utanför Hangö. Då attackerade Peter den store och hans ryska män svenskarna, som hade sina fartyg där. På lördag uppfördes den historiska striden för publik.
Sönderslitna plagg förvandlas till splitternya tyger
Tusentals ton gamla kläder och textiler hamnar på soptippen.
Var fjärde finländare såg VM-finalen
VM-finalen i fotboll lockade en jättelik tv-publik. Som bäst följde nästan 1,5 miljon finländare matchen på tv.
När vård bara handlar om pengar
Personalbristen växer inom social- och hälsovården. Om inte flera arbetstagare vill fortsätta jobba efter pensionsåldern kan framtiden te sig mörk. Varannan i branschen går i pension före 2030 och samtidigt ökar efterfrågan på vårdtjänster hela tiden.
Polisen kan få fast allt fler fartsyndare
Fler fortkörare kan åka fast, eftersom polisen tagit i bruk fem nya övervakningsbilar.
"Körkort ökar inte säkerheten"
Reglerna till sjöss är strikta redan nu och båtförarna har sunt bondförnuft. Körkort ökar inte på säkerheten, tycker äldre konstapel Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis. Se Tv-Nytts inslag!
Akrobatik på hästryggen blir videoklipp
Många finländska ryttare har redan blivit utmanande att göra något fantasifullt med sin häst och lägga ut det på nätet. Fenomenet kallas för neknomination och sprider sig i sociala medierna världen runt.
De ska lysa på scen i Mamma Mia!
Svenska Teaterns musikalsatsning.
Ultralöpning marginell, men växande hobby
Känns dryga 42 kilometer för kort kan man välja ultramaraton. I Esbo samlades löpare ända från Japan för att springa ett 24 timmar långt lopp under veckoslutet. Vinnaren hann löpa hela 618 varv på den 390 meter långa banan. Se inslag!
Övergivna instrument fick nya ägare
Musikern Mikko Kosonen blev trött på att hans gamla gitarrer bara låg tysta och samlade damm. Han beslöt sig för att starta projektet Meidän soitin för att samla in instrument och ge dem vidare till människor som behöver musikterapi. De första instrumenten fick nya ägare i kulturcentret Gloria på söndagen.
Heinäluoma tar inte ställning i ordförandeval
Riksdagens talman Eero Heinäluoma tar inte ställning till vem han föredrar som SDP:s kommande ordförande. Han förnekar rykten om att är en av krafterna bakom Antti Rinne, som utmanar Jutta Urpilainen som ordförande.
Familjen Ortega fick sin Finlandsdröm
För ett och ett halvt år sedan flydde de från sitt krisdrabbade hemland. Juan Ortega med familj tog bilen och körde 4500 kilometer hela vägen från Málaga till Esbo. Nu lever de lyckliga i Finland.
Niorna skyller Pisaresultatet på stökiga klassrum
I Munksnäs högstadieskola i Helsingfors säger eleverna att de är mer distraherade än förr. Till exempel tävlar den moderna tekniken om deras uppmärksamhet.
Hjälpen till Filippinerna brådskar - internationell hjälp på väg
Röda korsets direktör för medelanskaffning i Finland, John Ekelund, konstaterar att det råder akut brist på hjälpmedel i Filippinerna. Finlands Röda kors riktar nu 250 000 euro till hjälparbete och återuppbyggnad medan Kyrkans utlandshjälp använder 100 000 euro ur sin katastroffond för nödhjälp till det tyfondrabbade landet.
Ahtisaari hoppas på bättre samarbete med Iran
Förhandlingarna om Irans kärnprogram har gått relativt bra, säger president Martti Ahtisaari som var gäst i Yles morgonprogram Ykkösaamu. Han hoppas på ett ordentligt avtal, förändringarna som har skett i Iran måste utnyttjas, anser han.
Få premiärer på Svenska Teatern
Största satsningen är familjepjäsen Djungelboken.
Vi har olika uppfattningar om vad som är blandavfall
Vi blir bättre på att sortera, men begreppet blandavfall är fortfarande diffust för många. På Kärringmossens avstjälpningsplats i Esbo möts besökaren av en avfallscocktail.
Nu börjar Ropecon 2013
Ropecon är Europas största rollspelsfestival. Den ordnas i Esbo med start på fredag och över 3 000 rollspelsfantaster väntas samla sig där. Från och med fredag kan man få syn på zombies, vampyrer och andra fantasifigurer om man åker till Otnäs.
Vi shoppar allt mera på webben
I butiken bekantar man sig med produkterna och prislapparna. Själva köpet sker allt oftare på webben, eftersom nätbutikerna kan hålla en billigare prisnivå.
Känslig kampanj mot skolsvenskan
De som är med och samlar underskrifter mot skolsvenskan är just nu som aktivast. Under veckoslutet får medborgarinitiativet färskt understöd av besökarna på bland annat Rock the Beach-festivalen i Helsingfors.
Omhändertagna apor fick nytt hem - se video!
I dag torsdag öppnas apborgen på Högholmen på nytt för allmänheten. Apborgen har varit stängd för att de nyinflyttade berberaporna i lugn och ro har kunnat bekanta sig med sitt nya hem.