Hoppa till huvudinnehåll
Pekka sitter på en parkbänk
Bild: YLE/Elias Poutanen

Artiklar av Pekka Poutanen

Pekka Poutanen

Pekka Poutanen: Esbo sjabblar bort Västmetron

Vår bloggare vill ha trängselavgifter för minskad bilism.

Pekka Poutanen.

Pekka Poutanen: Bara nationalpark räddar Porkala

Kyrkslättborna vill rädda Porkala men på olika sätt.

Pekka Poutanen

Pekka Poutanen: Alko och bibliotek kunde gå hand i hand

Avgörande för placeringen av alkoholbutiken kunde vara närheten till biblioteket. I ett dylikt system skulle kommunen få besluta om placeringen genom att välja plats för biblioteket och på ett effektivt sätt påverka kundströmmarna. Man skulle inte gynna någon affärskedja. Det skriver Pekka Poutanen i sin blogg.

Pekka Poutanen

Pekka Poutanen: Låt oss lära oss att gå

I Kyrkslätt och Sibbo har bussturerna radikalt förändrats. I diskussionen har oroliga föräldrar förargat sig över att det är så hemskt att i vissa fall måste eleven gå 1-1,5 km till exempel från resecentret till skolan i Gesterby.

Pekka Poutanen

Pekka Poutanen: Husen som ingen vill köpa

I början av 2000-talet valde många familjer att flytta till ett stort egnahemshus nära naturen. Dagens unga lyckliga familjer väljer hellre staden nära kulturen, andra människor och mångsidig service, som man kan nå behändigt utan två bilar.

Pekka sitter på en parkbänk

Pekka Poutanen: Humanistisk hjärngymnastik för ingengörer

Årets nya studenter står snart inför ett svårt val. Vad vill jag bli? För en tid sedan råkade jag resa i en tågkupé där en grupp ungdomar diskuterade om sina framtidsplaner. Om jag förstod rätt var det studier inom tekniken som prioriterades. Det stod klart att de humanistiska vetenskapen inte stod högt i deras tankevärld.

Pekka Poutanen: Fiffiga seniorer åker till Träskända i stället för Helsingfors

Konduktören kommer till vagnen och säljer biljetter. Två damer mitt emot mig vill åka till Träskända med pensionärspris. Jag har redan tidigare under året märkt att det är många äldre passagerare som vill till Sibelius hemort Träskända. Varför har han plötsligt blivit så populär eller är det något annat som lockar seniorer dit?

Pekka Poutanen: En flykting - en bra eller dålig affär?

Efter två års roende och hopande beslöt Kyrkslätts kommunfullmäktige ta emot kvotflyktingar. Hela 15 personer vart annat år.

Pekka Poutanen: Med sedlar till svensk hälsovård

Hur skulle vi få fungerande service på svenska inom huvudstadsregionen? Blickarna riktas nu till den kommande metropolförvaltningen. För några dagar sedan presenterade Finlands Kommunförbund rapporten "En förvaltningsmodell för svensk service inom metropolområdet".

Poutapekkas blogg: Avundsjuk populist

Jag är glad över att jag har fått leva i ett samhälle som är tryggt, har ett fint skolsystem, sköter hälsovården bra och ger alla medborgare möjligheter att utvecklas. Under de senaste åren har dock min positiva samhällssyn försvagats.

Pekka Poutanen: Språkbada i Kyrkslätt och i Sibbo!

Språkbad har blivit en succé. Tusentals föräldrar har förstått att språkbad i daghem eller skola är ett nyttigt steg till andra språk. I flera kommuner har efterfrågan varit större än utbudet av platser. Detta visar att i många finska familjer uppfattas kunskaper i svenska som en värdefull satsning.

Poutapekkas blogg: Idrotten ger besparingar

Ekonomin i huvudstadsregionens kommuner har snabbt försämrats. I Kyrkslätt pågår samarbetsförhandlingar, man vill skära ner utgifterna motsvarande 150 årsverken. Helsingfors slår ihop hälsocentraler. Vanda stänger skolor. Esbo förbereder ett omfattande ekonomiskt balanseringsprogram.

Poutapekkas blogg: Hets mot en folkgrupp

Jag erkänner mitt brott. Den här texten är hets mot folkgrupp.

Poutapekkas blogg: Stort är vackert i avfallshanteringen?

Varje invånare inom huvudstadsregionen skickar årligen 18 kg matrester till Kärringmossens avstjälpningsplats på gränsen mellan Esbo och Kyrkslätt. Ca 15 % av denna mängd skickas i oöppnade förpackningar!

Pekka Poutanen: Liv i skuggan av ett kloster

Mitt i vår by finns en ortodox brödragemenskap.