Hoppa till huvudinnehåll
Alexander Granholm (profilbild)

Artiklar av Alexander Granholm

Så här tycker den nya riksdagen

åsikterna sammanställda från yles valkompass

IT-doktorn: Appar, spellistor och egna molntjänster

Här får du veta hur du skapar din egen molntjänst

Linux kan blåsa liv i en gammal dator

Gamla datorer kan få en förlängd livslängd med Linux.

Videofiler blockerar internet?

Det höjs igen domedagsröster för Internets framtid. Nu är man rädd att de allt populärare videosajterna kommer att orsaka trafikstockningar på nätet om deras popularitet fortsätter att öka i samma takt som nu. Nätets infrastruktur hänger inte med att leverera den kvalitet på materialet som användarna förväntar sig.

Fler skivbolag frångår DRM

Musikbolagen har nu börjat inse att DRM, alltså kopieringsskydd på skivor och musikfiler kostar mer än det smakar. EMI meddelade nyligen som sista musikbolag att de tänker sluta lägga in kopieringsskydd på sina cd-skivor. De andra skivbolagen har redan tidigare meddelat att man frångår skyddet på skivorna.

Burning Crusade lanseras idag

Online-multiplayerspelet World of Warcraft lanserar idag sin första expansion, The Burning Crusade, något som väntas bli en av de snabbast säljande spelprodukterna någonsin, inte minst tack vare WoW:s nu över 8 miljoner spelare, alltså mer än 1,5 gånger Finlands befolkning.

The Pirate Bay vill ha ett eget land

The Pirate Bay är i farten igen. Nu vill man likt sina 1600-tals gelikar flytta ut till sjöss undan den, som de själva säger, svenska förtryckarlagstiftningen. Det här genom att köpa plattformen Sealand utanför Storbritanniens kust. Sealand utropade sig till ett självständigt land 1967 och ska nu alltså säljas.

Apples mobiltelefon väcker frågor

Apple lanserade sin iPhone förra veckan och när alla nu plockat upp hakan och torkat bort snålvattnet runt munnen så finns det mer frågor än svar gällande den nya, och åtminstone enligt apple själva, revolutionerande telefonen. För vad döljer sig egentligen bakom det svarta plasten? En vanlig GSM-kameratelefon / mp3-spelare.

Google Space nästa

Google och Nasa ska börja samarbeta när det gäller att få ut det material nasa samlat ihop under åren och göra det tillgängligt på webben. Det som åtminstone väntas komma från samarbetet är detaljerade 3d-kartor från planeterna, antagligen också mera realtidsdata och videomaterial från exempelvis skytteluppskjutningar.

Oväder stör Steam

Översvämmade serversalar.

Peer 2 Peer TV?

Personerna som skapade Kazaa och Skype har nu riktat sina blickar på nätvideo, och som vanligt när det gäller herrarna Janus Friis och Niklas Zennström är det peer-2-peer tanken som regerar också i det nya projektet, som hittills bara går under arbetsnamnet ”The Venice Project”.

Spam-floden tredubblad sen juli

Om du tycker att du får mer spam i din e-postlåda just nu så har du helt rätt. Antalet skräppostmeddelanden som sänds har tredubblats sedan juli. Orsaken tros ligga hos kriminella ligor som använder såkallade bot-nets för att sprida e-posten.

Wikipedia igen blockerad i Kina

I Kina verkar det återigen vara slut med tillgången till wikipedia. I ungefär en vecka var det populära online-uppslagsverket öppet också för kineserna efter att ha varit blockerat i över ett år.

Online-video minskar på TV-tittandet

Så är det bevisat att online-videofilmer faktiskt drar ner på det normala tv-tittandet. I en undersökning som gjorts i england har forskarna kommit fram till att 43% av de britter som ser på online-video minst en gång i veckan ser mindre på normala tv-sändningar.

Chattspråk ok att anv. i NZ. Lol.

Gymnasierna i Nya Zeeland kommer att godkänna chatt-språk i elevernas prov. Så nu är det helt ok att använda ord som BRB, CU, m8 och LOL etc för eleverna.

Bara en procent av webben är porr

Man brukar ju påstå att Internet är fullt av porr och annat snusk. Men så är inte fallet, säger man på amerikanska University of Berkely. Där har de faktiskt undersökt mängden porr på nätet och kommit fram till att det bara är en ynka procent av alla sajter på webben som är porrsidor.

GMail är virus tycker Microsoft

Microsoft lyckas göra bort sig igen. Den senaste fadäsen är företagets OneCare-antivirussystem ansåg att googles e-post-tjänst Gmail var infekterat av virus. Microsoft beklagar det hända och berättar att det berodde på ändringar som google gjort i sin webbtjänst som de inte berättat om.

Virus från Wikipedia

Klicka inte på alla länkar som du kan tänkas hitta i artiklarna på Wikipedia. Det har framkommit att ondsinta individer utnyttjas wikipedias öppenhet och lagt in länkar till virus- eller maskinfekterade sidor på ett flertal sidor på wikipedia.

Ladda ner film till Xbox 360

Den 22 november lanserar microsoft en ny tjänst för de som har en xbox 360, nämligen möjlighet att ladda ner filmer till xboxens hårdskiva. Microsoft har redan gjort deals med MTV, Paramount, Turner och Warner för att kunna leverera deras innehåll dirkekt till xbox-användarna.

Adobe flash får en Emmy

Adobe får pris för sin Flash-teknik. Det är den amerikanska tv-industrin som ger en prestigefylld Emmy åt Adobe för video-tekniken i flash. Flash har ju kunnat hantera video sen 2002, men det är först det senaste året som användningen exploderat i och med sajter som YouTube och Google Video.

Kritisk bugg i Apples iTunes

Apple meddelar om en kritisk bugg i den populära musikspelaren iTunes. Alla versioner av iTunes 4 har en bugg i sin spellisthantering som kan utnyttjas till få full kontroll av datorn genom speciellt utformade spellistor man laddat ner och spelar upp.

Virus-tetris

Antivirusbolagen varnar för ett nytt virus som sprids via ett tetris-spel. Viruset – eller egentligen masken, som fått namnet Cellery-A sprider sig genom att kopiera sig till utdelade skivresurser i nätverket när man spelar spelet.

Dags att täppa till nytt säkerhetshål i Windows

Endast elva dagar efter att Microsoft släppte en patch för en säkerhetslucka i LSASS-tjänsten fanns färdig attackkod att hämta på webben. Installera patchen, uppmanar Microsoft