Hoppa till huvudinnehåll
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Artiklar av Hanna Sihlman

Mycket lek när barn tränar kampsport

Kampsporter blir alt populärare både bland juniorer och vuxna. Se videon när barn tränar brasilian jiu-jitsu i Borgå!

Mossig varg på vapensköld.

Sibbo förbereder sig för att ta emot flyktingar

En flyktingkoordinator gör som bäst upp ett integrationsprogram. Efter det kan det fattas beslut om och hur många flyktingar kommunen ska ta emot.

Konstnärens kontor får vara kaotiskt

Konstnärens arbetsrum kan vara väldigt stökigt. Men allt har sin plats, och alla detaljer är viktiga, säger konstnären Tidi Fohlin som är en av de deltagande konstnärerna i Konstrundan 2013. Se video här!

Brandbilar i Räddningsverket i Östra nyland

Lovisa vill betala mindre för räddningsverket i Östra Nyland

Lovisa vill att kommunerna som tillhör Räddningsverket i Östra Nyland ska betala för räddningsverket på basis av sitt invånarantal. Ulf Backman, ordförande för den regionala räddningsnämnden, rycker på axlarna åt Lovisas krav.

På nätet är man Lovisabo för evigt

Nuvarande och före detta Lovisabor har fått en samlingsplats på nätet. Den privata facebookgruppen har samlat över 500 medlemmar, som delar med sig gamla och nya bilder, minnen och information om staden.

Lovisa Tor får kämpa hårt för sin plats i innebandyligan

Lovisa Tor har tappat många viktiga spelare sedan förra säsongen. - Just nu är vi ett topplag i division ett. Men vi spelar i ligan, säger spelaren Peik Salminen. Se videointervjun med honom och tränaren Ray Backman här!

Turisterna tackar och åker vidare

Sommarstäderna Lovisa och Borgå har återigen lockat många besökare. Men få turister stannar över natten.

Jaakko Jalonen.

Beslut om Ågatans trafik dröjer trots en enig nämnd

Jaakko Jalonen säger att Stadsutvecklingsnämnden i Borgå har gatuplanen för Ågatan under kontroll. Gatuplanen har väckt mycket diskussion, se och hör mera här.

Kvinna surfar på nätet

Begagnat säljer bra i Östnyland - både på skärm och i butiken

Loppmarknader lockar många på sociala medier. Till exempel har en östnyländsk ”köpes och säljes” sida på facebook samlat ihop över 5 500 medlemmar.

En tom och upplyst ishall.

Nya energisnåla lampor lyser upp Sibbo ishall

Nya energisnåla lampor lyser upp Sibbo ishall

sparvstigen i lovisa

"Förr eller senare blir gärningsmannen gripen"

När det gäller serier av anlagda bränder finns det alltid ett mönster. Det säger kriminalöverkommissarie Thomas Elfgren vid Centralkriminalpolisen, som inte kommenterar enskilda fall. I Lovisa har sju anlagda bränder inträffat sedan maj i år.

skolskjutsmärke

Elever i Lovisa förlorar skolskjuts till Borgåbussen

Randområdens elever och deras föräldrar måste själva fixa skjutsen till Borgåbussarna. - På sätt och vis har vår dotter ingen chans att ta sig till bussen, säger en pappa vars dotter har 13 kilometer till närmaste busshållplats.

Kvabaelevers skolvägar asfalterades på första skoldagen

Nya läsåret på Kvarnbackens skola i Borgå startades i tonerna av vägarbete. Entreprenören säger att vägarbeten på skolvägar inte går att undvika.

Handla mat och bli kär!

Det uppmuntrar en matbutik i Borgå som har ställt fram singelkorgar för den som vill påpeka att den är singel, och göra mathandeln lite extra spännande.

Man står i depå med räddningsfordon.

Egenkontroll av brandsäkerhet fungerar väl i Östnyland

Östnylänningar har under ett år fått göra egenkontroll av brandsäkerheten i småhus. Brandinspektören är nöjd med projektet, men Räddningsverket hinner inte med några stickprov.

Konstfabriken jubilerar - men mycket arbete återstår

Starten på Konstfabriken var svår, men konstcentrumet fungerar bättre och bättre anser konstnären Beni Juslin.

Många kör för fort vid vägarbeten

Enligt säkerhetskoordinatorn är fortkörningen största säkerhetsproblemet vid motorvägsbygget i Lovisa. Det har än så länge skett få allvarliga olyckor, men mindre incidenter sker varje vecka.

Torr gräsmatta i park.

Torkan tär på grönområden i Lovisa

Parkarbetarna i Lovisa tar krafttag mot torkan och vattnar ivrigt för att hålla parkerna gröna. Men det är svårt att hinna med alla områden, och bruna fläckar syns till här och där.

Tidsmaskinen: 80-talet i Borgå

Tidsmaskinen: 80-talet i Borgå

Östnyland, Otto, sopinsamling, m/s Bodö alias Insamlingsbåten Otto tar lastbil till hjälp då den lastar av skrot på Pellinge.

Mycket metallavfall från Östnylands skärgård

Insamlingsbåten Otto samlade cirka 50 ton avfall den här sommaren. Blandavfall och elavfall har minskat något från förra året.

Man dök upp från en brunn och blev påkörd

En man i 30 års ålder hade gått ner i en gatubrunn för att arbeta. Arbetarna hade inte markerat området på något sätt, och gatan var inte avspärrad. När mannen sedan klättrade upp från brunnen, blev han påkörd av en bil och skadades allvarligt.

Bild på en brandbil framifrån.

Tutande bilar upptäckte brand

En familj i Kullo märkte inte att det hade börjat brinna på uteplatsen vid huset. Då påkallade förbipasserande bilister deras uppmärksamhet.

Ingång till ishall.

Flera tidiga morgnar i Borgås ishallar nästa säsong

Borgå stads idrottstjänster planerar att justera ishallarnas öppettider så, att hallarna har öppet flera tidiga morgnar i stället av sena kvällar. Många användare tränar hellre på morgonen än på kvällen.

Porten till Domargårds avfallsstation

Östra Nylands avfallsservice gjorde rekordvinst

Östra Nylands avfallsservice Ab gjorde förra året en vinst på 1,2 miljoner euro. Det motsvarar drygt 10 procent av bolagets omsättning och är det bästa resultatet i bolagets historia. Det berättar tidningen Uusimaa.

Ryggsäckar i affär.

Skolstarten erövrar butikshyllorna

Försäljningen av ryggsäckar, skor och kläder ökar när skolstarten närmar sig. Butikerna har svårt att gissa vad barn och ungdomar kommer att tycka om, men vissa modeller säljer bra år efter år.

Papegojor lockar till kaffe i Kodderviken

Ett sommarcafé kräver mycket jobb, men ger nya vänner, säger en caféföretagare i Borgå.

På Pellinge tror man på yrkesfiskets framtid

Fiskaryrket lockar få unga, men Björn Kellgren från Pellinge i Borgå trivs utmärkt som fiskare.

En vit triangel bak på en bil som visar att det är en trafikskolebil.

Lovisa kan bli av med uppkörningen för B-körkortet

Trafiksäkerhetsverket anser att Lovisas trafikmiljö inte är tillräckligt mångsidig. Trafiklärare i Lovisa är mycket kritisk till direktivet.

Fem kandidater till verksamhetsledare ska intervjuas

Tio personer tävlar om jobbet som verksamhetsledare på Lovisa konstcentrum. Snart blir de fem stycken.

Bilverkstad med ett bildäck i förgrunden.

Flera veckors kö till bilservice i Borgå

Semestertider och sommartrafik innebär bråttom för bilmekaniker. Just nu är det ungefär tre veckors kö till bilservice i Borgå.

Simstrand på sommaren

Inga anställda badvakter vid Sibbos stränder

Den populära stranden vid Molnträsk är en av Sibbos stränder utan badvakt. Kommunen säger att resurserna räcker inte till för att anställa badvakter.

Allt fler turister vill uppleva Strömfors bruk

Rekordmånga turister besökte Strömfors bruk i Lovisa i fjol. Hantverk och gamla arbetssätt präglar området än idag, och eldhärden i smedens verkstad är fortfarande varm. Läs mer och se video från bruket här!

borgågården  i borgå

Borgå konstskolas teknik stals vid inbrott i Borgågården

Inbrottstjuven eller tjuvarna använde kofot och stal systemkameror, läsplattor och en projektor från Borgå konstskolans lokaler. Också en dator stals från en studio i huset.

"Jordbrukaren har alltid höga förväntningar"

Enligt jordbrukaren Annika Lindfors, som har odlingar i Lappträsk och i Liljendal, har vädret varit rätt gynnsamt för grödorna.

Östnyländska blåbären mognar tidigt

Blåbären i Östnyland är ungefär två veckor tidigare än vanligt. Det är tredje året på rad som skörden är så tidig, säger torgförsäljaren Margareta Meriö.

Thomas Pitkänen från föreningen Loviisa frisbeegolf kastar en frisbee i långt gräs.

Frisbeegolf lockar många i Lovisa

Frisbeegolfbanan i Lovisa firar ett års födelsedag i stort ställskap, för banan har blivit populär att använda. Men det var inte helt enkelt att få bygga en bana i Lovisa.

Konkurrensen oroar inte ny inredningsbutik i Borgå

En engelsk kedja väljer Borgå när de öppnar sin andra butik i Finland. Kedjan litar på att turismen ger butiken kunder.

SFP:s fulmäktigegrupp i Lovisa

Två tävlar om Lovisas mark vid västra infarten

Två projektutvecklare tävlar om en stor tomt vid Västra infarten i Lovisa. Närings- och utvecklingssektionens ordförande känner tidspress och hoppas att bygget kommer igång under hösten.

Jätteflokans blad i början av juni

Jätteflokan blomstrar i Sibbo

Sibbos miljövårdsenhet har fått ta emot rekordmånga anmälningar redan i sommar. Miljövårdsenheten uppmanar nu fastighetsägare att utrota jätteflokan från sin mark.

Bosgård bjuder in till promenad i naturen

Bosgård i Borgå har öppnat en naturstig på herrgårdens marker. Gården, som ligger mellan Ylike och Sannäs, vill locka flera besökare.

Hanna Sihlman intervjuar Peter Söderström

En gång var Folkparken valsernas park

Folkparken i Kokon byggdes i början av 1900-talet och den hundra år gamla lindallén har fått bevittna många fester och evenemang. Här kan du höra om mer festerna och se video från parken!

Tasträsks skogsoas blir en vattenrenande park

En ny park ska byggas vid Tasträsk i Sibbo. Parken ska kallas Tasträsk skogsoas och ska hjälpa till med att rena vattnet som rinner ner mot Tasträsket från det nya bostadsområdet.

Många vägrar att delta i reservövningar

Vega Östnyland besökte utbildningscentralen i Lappträsk och diskuterade Tarja Halonens gamla gitarr, reservister som vägrar att delta i reservövningar och utbildningscentralens framtid när staten tar över verksamheten. Se video här!

Pernå kommunvapen

Lampan lyser fortfarande på Pernå vapnet

Pernå kommunkansli har stått tomt sedan Pernå blev en del av Lovisa. Ingen post finns i postlådan, men lampan i entrén är fortfarande riktad på Pernå kommuns vapen på väggen. Se videon när Vega Östnyland besöker huset!

Midsommarmarknaden på Lovisa torg - se bilder

Blommor, korgar, kläder, grönsaker, jordgubbar, ostar och andra varor dukades fram och det var fullt med försäljare på det soliga torget.

Knappar och skrot blir sjörövarskepp

Den här veckan skapar barnen i Söderkulla hantverk med hjälp av återvinning. Platserna på det populära dagslägret fylldes snabbt.

Anne Iijalainen är personalchef i Sibbo kommun

"Kanske finns det Sibbo-sisu"

Allt fler kommunalt anställda i Sibbo skjuter upp sin pension. Personalchefen tror det beror på personalvården och pensionsreglerna.

Man sitter vid sitt skrivbord.

"Större kommuner är inte mer effektiva"

Före detta kommundirektören i Pernå Ralf Sjödahl anser att nya Lovisa är mer ineffektiv än de tidigare små kommunerna. Han hoppas ändå på östnyländsk storkommun.

karta över storlovisa

Nya Lovisa syns i förvaltningen men inte i invånarnas hjärtan

Lovisa har lyckats med många saker, men den kommunala organisationen är fortfarande tung. Vi-anda saknas i den nya kommunen, och gamla kommungränser finns kvar i människors hjärtan.

stadshuset i borgå

Borgåpolitiker vill undvika nedläggningar när miljoner ska sparas

Om ett eller två år betalar Borgåborna kanske högre kommunalskatt än nuvarande 19,25 procent. Nästa års budgetramar visat ett underskott på 8,6 miljoner euro.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida