Hoppa till huvudinnehåll

Artiklar av Johan Lindholm

En man står och fiskar med kastspö. Fiskets dag-logo ovanpå bilden.

Fem frågor om fiskekort

Så här fungerar fiskekorten.

En ny telefon

Gamla telefoner skräpar i skåpen

Se resultatet av Svenska Yles enkät

Fiskande man.

Fiskets dag på Svenska Yle

Allt du vill veta om fiskar, fiske och att fiska!

Halvempi betyder "Billigare" - Lidl satsar på svenskfritt i Västnyland.

Så påverkar reklamen dig

Reklam finns överallt - hur påverkar den dig?

Ett dockhus där mannen städar och kvinnan ligger på soffan

Städvanorna avslöjar hur ni mår i ert förhållande

Hemma grälas det mest om städning. Men orsaken är en annan.

Charlotta af Hällström-Reijonen är en av språkexperterna i Radio Vegas Spräkväktarna.

Finlandismer väcker känslor

Finlandismer är ord som används i finlandssvenskan.

Hand sträcker sig efter varor

Handlar du för mycket mat? Här är orsaken!

Så här planeras en butik för att få dig att köpa mycket.

Tummen i handen är en klassisk politikergest

Så här tolkar du politikers kroppsspråk

Kroppsspråket avslöjar mer än du tror.

Folk står och väntar på tåget.

Tågtrafiken - vad är problemet?

Tågtrafiken är modernare men känsligare för störningar.

Twitter

Par 23: " Han började följa mig på Twitter"

Följ, gilla och kommentera. Det är ingredienserna i den här kärlekshistorien.

Ljusstake på ett bord

Par 22: "Vi träffades på en amerikansk chattsida"

Också på chattsidor hittar man kärlek.

Bröllopstårta.

Par 21: "Brudtärna + best man = sant"

Bröllop är helt klart ett bra tillfälle att hitta kärleken.

200 euros sedel

Fem förmånliga hobbyer

Allt behöver inte kosta skjortan. Det finns också förmånligare hobbyer. Här lyfter vi fram fem hobbyer som ditt barn kan ägna sig åt för under 200 euro om året.

Ridning

Hobbyidrott allt dyrare

Vissa grenar tre gånger dyrare på tio år.

Innbandy

När barnets hobby blev för dyr

En månadshyra för en etta i Ekenäs, en flygbiljett till New York eller en helt okej bärbar dator. Alla dessa föremål går löst på ungefär 400 euro. Men hur låter det att betala 400 euro i månaden för att spela innebandy på juniornivå?

Johan Lindholm presenterar en platsgran

Hur brandfarlig är julen?

Ett hundratal bränder per år får sin början på grund av oaktsamt hanterande av ljus. Ljusbränderna koncentreras enligt Räddningsbranschens Centralförbund (SPEK) till högtider som självständighetsdagen och julhelgen. Vi har testat hur brandfarlig julen är.

Hur mår barn i regnbågsfamiljer?

I Finland finns det finns ingen forskning om välmåendet bland barn i regnbågsfamiljer. I USA, Storbritannien, Holland och Sverige finns det undersökningar och studier sedan 40 år tillbaka. Nu ska ämnet undersökas också i Finland.

Gudrun Schyman.

Feministiskt initiativ mot en andra chans

I det svenska riksdagsvalet i september snubblade partiet Feministiskt initiativ på mållinjen med drygt 3 procent av rösterna. Ett mandat i riksdagen förutsätter fyra procent. Nyvalet i mars ses som en ny chans för partiet att ta en plats i parlamentet.

Publiken bekantar sig med de sex finalisterna

Guggenheimjuryn: Kända arkitekter gör tråkiga byggnader

Av fyra talare på Guggenheim-presskonferensen är det bara en som berör det faktum att det inte finns ett bygglov ännu. Juryordföranden Mark Wigley lovordar finalbidragen som nya och fräscha.

Vi donerar med känslor

I juletider hör det till att vara givmild och tänka på andra. Ett sätt är att donera en slant till välgörenhet. 70 procent av finländarna uppger att de gett pengar till välgörenhet - årligen ungefär 20-50 euro per person.

Ett kreditkort.

Kontanterna försvinner

Kontanternas roll i samhället blir osynligare och osynligare. Idag betalar vi största delen av våra dagliga inköp med betalkort. Nu skall några församlingar testa på elektronisk kollekt och banker i Västnyland slutar ge kontanter över disk.

spargris gjord av glas

Betalar du med kontanter?

Idag är betalkort det vanligaste betalmedlet bland över 18-åringar i Finland. Över 76 procent av finländarna använder betalkort som det vanligaste betalmedlet.

Duplogubbar flyttar

Får man ockupera hissen när man flyttar?

Min granne flyttade i helgen. De använde hissen i flera timmar utan att någon annan hade möjlighet att ta sig upp eller ner med den. Jag bor på femte våningen och har litet svårt att gå i trappor. Så vitt jag vet kan det finnas ett förbud att använda hiss i höghus under flytten, vad säger juristen om det här?

Johan och Dimitri åker spårvagn och pratar svenska

Tala svenska på spåran!

Dimitri Qvintus läste en artikel om en kvinna som blev misshandlad på bussen för att hon pratade sitt modersmål. Modersmålet var svenska. Denna incident fick Qvintus att börja värna om tvåspråkigheten. Johan Lindholm tog honom på spårvagnstur för att tala svenska.

En så kallad tag-cloud visar vilka ord som förekom mest i Svenska Yles nyheter.

Fråga mediechefen om nyhetsrapporteringen!

Ska vi få nyheterna gratis eller borde vi betala för dem? Ska nyheterna vara lokala eller globala? Borde nyheterna finnas på papper eller på webben? Frågor finns det gott om och onsdagen den 5 november kl 15.03 bänkar sig tre nyhetschefer i Radiohusets studio och svarar på lyssnarnas frågor. Ställ din fråga här!

Pole dancing på Sexmässan

Får kyrkan gå på sexmässa?

Under årets sexmässa i Helsingfors kommer Vanda församling att ha representanter närvarande för att diskutera sexualitet och parrelationer med mässbesökare.

Mathias Dahlqvist

"Bolla inte idéer med mamma"

22-åriga Mathias Dahlqvist trotsar de dystra ekonomiska utsikterna och vinner mark inom IT-sektorn. Med ett nystartat konsultbolag och en cykeluthyrningstjänst i bagaget är han på god väg att förverkliga sin dröm.

Rudy och Ray Lindberg

"Man måste vara lite galen"

Att trotsa en ekonomisk svacka kräver alltid mod och en smula galenskap. Det har bröderna Rudy och Ray Lindberg. De har nyligen öppnat en bar i centrum av Helsingfors.

Rökare på balkongen

Du kan inte förbjuda någon att röka på balkongen!

Vi är trötta på att behöva stänga alla fönster och balkongdörren varje gång våra grannar går ut på balkongen för att röka. Vad kan vi göra? Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet och expert i Radiohusets Grannakuten svarar.

Neil Patrick Harris poserar för fotografer på de 67e Golden Globe Awards i Los Angeles

Neil Patrick Harris värd för Oscarsgalan

Den 41-åriga skådespelaren, komikern och musikalartisten, känd från tv-serien How I met your mother och filmen Gone Girl, ska vara värd för filmvärldens mest spännande kväll, Oscarsgalan 2015.

Pojke på strand, Guadeloupe.

Semester på skoltid - är det okej?

Får man göra så? Vad tycker du?

Många verkade nöjda med julhandeln

Våra köpbeslut är inte alltid rationella

Om du är en sådan som fattar impulsiva köpbeslut, till exempel på grund av ett specialerbjudande, var lugn. Över nittio procent av oss gör det. Lotta Vuoristo som forskar i konsumentbeteende säger att det dels beror på att specialerbjudanden ofta är diffusa till sin karaktär.

Självutnämnd huspolis övervakar parkering

Jag får inte låna grannens bilplats, trots att den står tom!

Vår familj har en bilplats och två bilar. En av våra grannar brukar ofta vara bortrest och då får vi använda hans plats. Nu har en annan granne drivit igenom ett styrelsebeslut på att man inte får låna ut sin plats till någon man själv väljer ut, utan att man meddelar den som är först i kön, om en plats är ledig ibland. Om man bryter mot detta förlorar man sin egen plats. Är det här helt lagligt?

Lekande barn och arg granne

Mina grannar har ljud, får man det?

Jag bor under en barnfamilj med två flickor i 6 och 7 års åldern. Det hörs mycket ljud från lägenheten. Pappan i familjen säger att ljudet är helt normalt, han hör också hur hans granne går ovanför. Men ljudet stör på morgonen innan de åker iväg, på eftermiddagen då de kommer hem och på kvällen när de skall lägga sig. Får man ha ljud av det här slaget?

Radiohusets Johan Lindholm.

Johan Lindholm: Skarpa minnen från Syndalen

Kommer jag att klara armén med livet i behåll? Det tänkte jag ofta under min tid vid Nylands Brigad. Fram tills nu hade det bara varit en retorisk fråga.

Grannakuten

Det springer så många karlar hos min granne!

Vad ska man göra om man misstänker brottslig verksamhet i grannlägenheter?

Göran Stubb

"Den stora vinnaren är ishockeypubliken"

Helsingforslaget Jokerit flyttar över till den kontinentala ligan KHL. Huruvida Jokerits medverkan i KHL bidrar till en utveckling inom finländsk ishockey ställer sig Göran Stubb skeptisk till.

Grafik

"Som invandrare är man extra granskad"

Som invandrare har man kritiska ögon på sig i det mesta man gör, vare sig det gäller ett köp av ny barnvagn eller att söka jobb. Liselott Sundbäck jobbar med integrering av invandrare på Luckan och kan med erfarenhet säga att det är en grupp som ofta särbehandlas.

Skördetröska

Bonde på deltid

Trots att gårdarna ser ut att försvinna så finns det de som vill satsa på jordbruk. Om än på deltid.

Radiohusets Johan Lindholm.

"Svenskdödaren" är ett tecken på vårt dåliga självförtroende

Johan Lindholm funderar på vad reklamen "svenskdödaren Ruuskanen" egentligen säger om oss som nation.

Anu Koivunen

Mediedrev eller vad?

En häftig debattstorm blossade upp kring Social- och hälsovårdsminister Laura Räty efter att hon i en intervju undrade hur många finländare som egentligen tjänar under 2100 euro i månaden. Medieforskare Anu Koivunen menar att Rätys uttalande, i första hand, handlar om en politisk kamp.

Police officers wearing gas masks stand guard during as demonstrators protest the shooting death of Michael Brown in Ferguson, Missouri, USA, 18 August 2014.

Man sparar inte på skotten i USA

Den amerikanska polisen skjuter ihjäl över 400 personer årligen, visar FBI:s statistik. I dessa siffror ingår endast nödvärnsdråp eller så kallade berättigade mord. Alltså då polisen är tvungen att skjuta på grund av att situationen kräver det.

Elisabeth Rehn är en av Vegas Sommarpratare 2014

Elisabeth Rehn: Jag vill inte tillåta mig själv att glömma

Då världens fokus ligger på konflikten som rasar mellan Israel och Palestina är det lätt att glömma många av de andra slagfälten runt om i världen. Elisabeth Rehn har vigt en stor del av sitt liv åt att arbeta med, och kring, konflikter. Radiohuset fick en intervju med Elisabeth Rehn som påminner oss om att antalet konflikthärdar är många och hjälpbehovet stort.

Polisbil på uppdrag på natten.

Vi har ett starkt förtroende för polisen, men varför?

I Norden råder en stark tillit till myndigheterna. Förtroendet för polisen hänger ihop med hur vi uppfattar samhället i övrigt. I ett jämlikt och rättvist samhälle litar man på myndigheterna.

Radiohusets Johan Lindholm.

Johan Lindholm: Jag fick inte springa

Alla ska få vara med. Så borde det vara. I Ekenäs var det inte så. Endast de bästa som fick vara med. Nu på äldre dagar, när jag har upplevt Stafettkarnevalen bakom kulisserna, så märker jag att jag gått miste om något stort, fint och magiskt.

Kocklandslaget övar inför landslagstävling

Kockarnas kock utsedd - men var är kvinnorna?

Finlands Gastronomiska Akademi har utsett kockarnas kock. Det vill säga den person som inom restaurangbranschen gjort det bästa jobbet som krögare och köksmästare. På 20-i-topplistan finns ingen kvinna.

Marine Le Pen och hennes far  Jean-Marie le Pen

Extremhögern organiserar sig i EU

Efter EU-valet väntas maktförhållandena i EU-parlamentet skifta. Det är framför allt extremhögern som väntas vinna terräng och organisera sig på ett helt annat sätt än i dag.

EU-parlamentets gruppe

Kolla ditt parti - vart går din röst?

Vem röstar du egentligen på i Eu-valet? Vi har gjort en kartläggning över EU-parlamentet och hur de finländska partierna placerar sig där i dag, det vill säga i vilket sällskap de finländska politikerna sitter.

Silhuetter av tjänstemän- och kvinnor

Löneförhandlarens ABC

Aprilmånad är månaden då många löneförhandlingar förs. Det finns vissa saker man ska göra och så finns det vissa saker man inte ska göra när man löneförhandlar.

Toyota återkallar 15 000 bilar i Finland

Toyota återkallar 6,4 miljoner bilar för att åtgärda olika problem med styrning och säten. I Finland rör det sig om 15 000 bilar.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida