Hoppa till huvudinnehåll
Emil Friman framför en betongvägg
Bild: YLE / Petter Sandelin

Artiklar av Emil Friman

Soldat i Pansarbrigaden fick skador i ansiktet av prickskyttegevär

En soldat som tillhör personalen vid Pansarbrigaden skadades på torsdag förmiddag på en skjutbana i Hattula. Enligt uppgifter från brigaden fick soldaten problem med sitt prickskyttegevär och skadades i ansiktet.

Soldaten får fortsatt vård, men är inte i omedelbar livsfara.

Vad som orsakade vapenproblemet är ännu okänt. Pansarbrigaden meddelar att man kommer att inleda en utredning om händelsen.

Författaren Kaiho Nieminen

Författaren Kaiho Nieminen är död

Författaren Kaiho Nieminen har avlidit på Malms sjukhus i Helsingfors. Det bekräftas av hans son, journalisten Tommi Nieminen.

Frivilliga sjöräddarna hjälpte över 3 000 personer i år

Säsongen för de frivilliga sjöräddarna har avslutats över hela landet. Finlands Sjöräddningssällskap utförde totalt 1 784 räddnings- och assistansuppdrag under året 2023. Över 3 000 personer fick hjälp.

Största delen av uppdragen beror fortfarande på någon form av tekniskt fel på båten, bristande underhåll eller något misstag från förarens sida.

Även om säsongen för sjöräddningssällskapet har avslutats, kan man få hjälp på vattnet året runt genom nödnumret 112 samt sjöräddningens larmnummer 0294 1000.

De frivilliga sjöräddarna återvänder till vattnet i april-maj.

Yles sändning Fest på slottet nådde över tre miljoner finländare

I genomsnitt följde 2,36 miljoner människor med Yles tv-sändning Fest på slottet i år och sändningen nådde 3,14 miljoner finländare.

Den populäraste tidpunkten att titta var klockan 19.50–19.59, då över 2,6 miljoner människor följde med sändningen.

Också Yles andra webbinnehåll brukades flitigt. Spelet Linnan parhaat spelades 72 000 gånger och under kvällen gjordes totalt över 100 000 virtuella besök på slottsbalen som en del av onlinespelet Roblox, jämfört med 23 000 besök i fjol.

Salmonella i frysta hallon – Lidl återkallar ett parti

Butikskedjan Lidl meddelar att man återkallar ett parti av frysta hallon på grund av att salmonella konstaterats i partiet.

Återkallelsen gäller frysta hallon av varumärket Freshona som säljs i påsar på 500 gram. Återkallelsen gäller produkter med bäst före-datum 5.9.2025 och partinummer 050923 VR. Bärens ursprungsland är Serbien.

Hallon med dessa partiuppgifter har sålts i 62 butiker i Birkaland och Egentliga Finland. Partiet har inte sålts på andra ställen i Finland.

Fynd av mikrober och salmonella i groddsallader – Snafu Oy återkallar produkter

Snafu Oy återkallar av två Silmusalaatti-produkter, efter ett konstaterat positivt listeriaresultat för produkten Parsakaali Silmusalaaatti och dessutom konstaterat salmonella i en annan produkt, Tulinen Silmusalaatti.

Återkallelsen gäller produkter med bäst-före-datum 5.12.2023, 7.12.2023 och 9.12.2023. Förpackningens storlek är 110 gram.

Produkterna har varit till salu i K- och S-gruppens butiker.

Sex fackföbundsledare står vid ett podium.

FFC varslar för stridsåtgärder i hela landet samtidigt – om inte regeringen styr upp förhandlingarna

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC och dess medlemsförbund varslar om nya stridsåtgärder. Flera strejker genomförs torsdagen den 14.12, om inte regeringen öppnar upp för förhandlingar.

En person håller i en telefon där man kan se aktiekurser.

Var sjätte finländare fick vinstutdelning i fjol – allt fler aktiesparar

De som fick störst utdelningar är 50–59 år gamla.

Demonstranter på klimatmötet med skyltar om att 2023 slår alla värmerekord.

Svenska Yle i Dubai: Knappt fyra dagar kvar av klimatmötet, om tidtabellen håller

Klimatminister Kai Mykkänen har anlänt, och vill att mötet ska sända en stark signal till världens näringsliv och investerare.

Robot som sitter vid en dator.

AI tar sig an kampen mot oönskade telefonsamtal

Ska driva bedragare och telefonförsäljare till vansinne.

Sannfinländsk riksdagsledamot avvisad från Provinssifestivalen

Riksdagsledamot Juha Mäenpää (Sannf) blev utkastad från musikfestivalen Provinssi i Seinäjoki sent på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat.

Enligt Mäenpää själv blev han avvisad på grund av en insändare i tidningen Ilkka-Pohjalainen, där han kritiserade Utbildningsstyrelsens riktlinjer.

I insändaren skriver Mäenpää bland annat att kön inte är en fråga om känslor utan en mänsklig egenskap och att pojkar inte kan ha en ”snippa”.

Festivalens vd, Marko Kivelä, bekräftar händelsen och förklarade att Mäenpää var en inbjuden gäst, men att hans inbjudan återkallades på grund av att hans åsikter inte stämde överens med festivalens värderingar.

Artikeln uppdaterad 5.7.2023 klockan 13.35 med en rättelse om att Mäenpää skrivit att det är kön (inte könsidentitet som det tidigare stod) som är en mänsklig egenskap.

I dag blir Finland ordförande i Östersjöstaternas råd

Från och med i dag, den första juli, tar Finland över ordförandeskapet i Östersjöstaternas råd CBSS. Finland tar över efter Tyskland.

CBSS, grundades 1992 och är en samarbetsorganisation mellan regeringarna i Östersjöstaterna, inklusive de nordiska och baltiska länderna, Tyskland, Polen och Europeiska unionen.

Under det ettåriga ordförandeskapet strävar Finland efter att stärka CBSS:s arbete genom både politiska diskussioner och praktiskt samarbete.

Källa: Utrikesministeriet

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin i maj 2023.

Ryssland höjer säkerheten efter att Wagnergruppen trängt in i landet – det här vet vi nu

Wagnergruppens ledare hotar att störta rysk militärledning.

Ryssland säger upp avtalet med Finland om militära utvärderingsbesök

Ryssland säger upp det bilaterala avtalet mellan Finland och Ryssland om extra militära utvärderingsbesök. Avtalet upphör från och med den 1 juni. Det rapporterar Utrikesministeriet.

Enligt avtalet har man kommit överens om ett årligt utvärderingsbesök från Ryssland till Finland och vice versa.

Avtalet, som ingicks år 2000, kompletterar Wien-dokumentet inom ramen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Senast avtalet tillämpades var före coronapandemin. Under åren 2020 och 2021 satte restriktioner stopp för militära utvärderingar. I fjol gjordes inte heller några utvärderingar på grund av Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Storbrand i Tallinn

I Estland har en stor brand brutit ut på en anläggning som behandlar avfall.

Anläggningen ligger cirka sju kilometer från centrala Tallinn, i närheten av flygplatsen, och giftig rök sprider sig i omgivningen.

Invånarna i området har uppmanats att hålla dörrar och fönster stängda, och vissa invånare har evakuerats.

Källa: Postimees

Italien vill komma åt klimataktivister som vandaliserar kulturarv

Italiens regering föreslår hårdare straff för den som skadar monument och kulturarv. De senaste månaderna har klimataktivister i Italien kastat färg eller på annat sätt förstört monument, kända byggnader och målningar i gallerier.

Bland annat har den ikoniska Barcacciafontänen framför Spanska trappan i Rom, den italienska senaten och Milanos operahus La Scala fallit offer för ofog.

Landets kulturminister Gennaro Sangiuliano vill ge böter på upp till 60 000 euro för den som skadar monument och kulturarv. Lagförslaget ska ännu godkännas av båda kamrarna i det italienska parlamentet.

Matz Bladhs

Matz Bladhs fortsättningsvis populärast på Vegatoppen!

Till dig är Vegatoppenlyssnarnas favoritlåt.

Petteri Orpo, Riikka Purra och de övriga ministrarna går på en gata.

Oppositionen grillar regeringen om regeringsprogrammet – följ med direkt

President Niinistö utnämnde den nya regeringen på tisdagen. I dag debatteras regeringsprogrammet i riksdagen.

Matz Bladhs

Matz Bladhs är etta på Vegatoppen för tionde veckan i rad

För tionde veckan i rad är Matz Bladhs etta på Vegatoppen med låten Till dig. Veckans utmanare är Tina Salminen och Tessa K. Vi får se om de lyckas utmana om förstaplatsen på Vegatoppen.

Matz Bladhs

Ingen stoppar Matz Bladhs segertåg på Vegatoppen

Matz Bladhs dominans på Vegatoppen fortsätter. Det blir en nionde förstaplats på Vegatoppen för låten Till dig. Veckans utmanare är Pontus J Back och Markus Lytts. Vi får se om de lyckas ta sig in på den finlandssvenska musiklistan.

Matz Bladhs

Matz Bladhs fortsätter att dominera Vegatoppen

Till dig är publikens favoritlåt.

Två valbås i en vallokal i Kyrkslätt.

Så här röstar du i riksdagsvalet 2023

Förhandsröstningen pågår 22–28 mars.

Matz Bladhs

Matz Bladhs etta på Vegatoppen för sjunde veckan i rad

Matz Bladhs håller ett järngrepp om förstaplatsen på Vegatoppen med låten Till dig. Veckans utmanare är The Old och Emilia Qvist. Hur det går för dem är upp till dig.

Medlingsbud i konflikten mellan JHL och Palta

Riksförlikningsman Anu Sajavaara har gett ett medlingsbud i järnvägsbranschens arbetstvist mellan Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och arbetsgivarsidan Palta. Det meddelar Riksförlikningsmannens byrå på Twitter.

Parterna väntas svara på medlingsbudet imorgon, torsdag, klockan 9 på morgonen.

Järnvägsarbetarna har varslat om två strejker i mars: 6–10 mars och på nytt 13–17 mars.

En potentiell strejk stoppar tågtrafiken, metrotrafiken och spårvagnarna i Finland.

Raimo Tiilikainen är död

Kommodor Raimo Tiilikainen, som ledde räddningsarbetet vid den sjunkna färjan Estonia, har dött vid 83 års ålder.

Tiilikainen tjänstgjorde som kommendör för sjöbevakningen i skärgårdshavet 1988–1994. Efter sin långa militära karriär var han riksdagsledamot för SFP under en mandatperiod.

Tiilikainens dödsannons publicerades i Helsingin Sanomats papperstidning på söndagen. Ilta-Sanomat var först med att rapportera om saken.

IS: Regissören Seppo Huunonen är död – kollapsade under intervju på biograf

Filmregissören Seppo Huunonen har dött, rapporterar Ilta Sanomat.

Huunonen gästade på lördagen biografen Orion i Helsingfors, som visade hans välkända film Lampaansyöjät.

Huunonen intervjuades på plats då han plötsligt säckade ihop. Trots återupplivningsförsök lyckades man inte rädda honom, och senare konstaterades det att han dött.

Seppo Huunonen blev 83 år gammal.

Ungerns ratificering av Finlands Natomedlemskap kan skjutas fram

Ungerns ratificering av Finlands och Sveriges Natomedlemskap kan försenas ytterligare.

Ungerns premiärminister Viktor Orbáns assistent Gergely Gulyás meddelade i dag att beslutet potentiellt flyttas till slutet av mars. Enligt Gulyás behöver de politiska grupperna mer tid för sina förhandlingar.

Enligt den senaste uppskattningen skulle det ungerska parlamentet debattera Finlands och Sveriges Natomedlemskap nästa vecka och hålla omröstning om ratificeringen veckan därpå.

Ungerns ratificeringsbeslut har redan skjutits upp flera gånger. Ursprungligen förväntades ratificering redan under hösten.

Källa: Reuters

Mumindalen nominerad till prestigefyllt animationspris

Animationsserien Mumindalen är nominerad till bästa tv-serie för barn i amerikanska Annie Awards.

Annie Award delas ut av International Animated Film Society ASIFA-Hollywood. Utmärkelsen tilldelas personer och verk inom animation, och betraktas som en av branschens absolut främsta.

Det är det åttonde avsnittet i säsong tre, Äventyr i Ensliga Bergen, som är nominerad.

Tidigare har mumindalen varit nominerad i Brittish Animation Awards och i bästa animation i Magnolia Awards i Kina.

Serien har vunnit bästa animation i Content Innovation Awards i Cannes och likaså i inhemska Gyllene Venla.

Vastaamomisstänkte Julius Kivimäki har anlänt till Finland

Julius Kivimäki, som misstänks för dataintrånget vid psykoterapicentret Vastaamo, har förts från Frankrike till Finland, rapporterar Ilta Sanomat som har talat med Kivimäkis advokat Peter Jaari.

Enligt Jaari har Kivimäki förts till fängelset i Vanda.

Ilta-Sanomat skriver att han numera använder namnet Aleksanteri Kivimäki.

Kivimäki greps i början av februari av den franska polisen. Helsingfors tingsrätt hade redan tidigare häktat honom i hans frånvaro.

Julius Kivimäki på polisens efterspaningsbild tillsammans med texten Vastaamo.fi.

Mannen som misstänks för dataintrånget mot Vastaamo har gripits i Frankrike

Ska överlämnas till Finland så snabbt som möjligt.

Ungern röstar om Finlands Natomedlemskap i början av mars

Ungern kommer att rösta om Finlands och Sveriges Natomedlemskap i början av mars. Det bekräftar nu det ungerska parlamentet i sin nyligen publicerade dagordning.

Finland och Sveriges Natomedlemskap kommer först att debatteras i det ungerska parlamentet nästa vecka.

Därefter kommer man separat att rösta om ländernas medlemskap någon gång mellan den 6 och 9 mars.

Källa: AFP

Statsminister Marin försäkrar än en gång att Finland och Sverige vill ansluta sig till Nato tillsammans

Marin träffade under förmiddagen EU-kommisionens ordförande Ursula von der Leyen vid säkerhetskonferensen i München.

Marin sade under mötet att Finland inte kan besluta om när enskilda länder ratificerar Natomedlemskapet.

- Men vår absoluta önskan är att vi ansluter oss till Nato tillsammans med Sverige, sade Marin.

Hon tillade att Finland har sänt mycket klara budskap till Turkiet och Ungern om att Finland vill ansluta sig till Nato tillsammans med Sverige.

Marin sade också att man gjorde ett stort misstag då man inte reagerade starkare när Ryssland invaderade Ukraina 2014.

– Om vi hade reagerat starkare vid Krim så hade inte kriget hänt.

Jussi Halla-aho i Yle Ykkösaamus studio

”Finland kan troligen göra mera nytta som medlem” – Jussi Halla-aho kommenterar vändningen i Natoprocessens retorik

Finland kan göra mera nytta genom att gå med ensam än genom att vänta på att ratificeras tillsammans med Sverige. Det var Halla-ahos budskap när han intervjuades i morgonettan i morse.

JHL: Järnvägsbranschen varslar om strejk

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL har utfärdat strejkvarsel för järnvägsbranschen.

Strejken börjar den 6 mars och gäller alla funktioner som omfattas av järnvägsbranschens kollektivavtal. Strejken slutar fredagen den 10 mars klockan 23.59.

Strejken gäller alla arbetsskift som inleds inom denna tid. Strejken gäller inte sådana arbetsuppgifter där ett avbrott i arbetet skulle medföra fara för människors liv, hälsa eller egendom, skriver JHL i ett pressmeddelande.

Huvud och axlar på ung person, fotograferad bakifrån.

Bostadslösheten ökar bland finländare under 25 år

Totala antalet bostadslösa minskade i fjol.

Flera personer påkörda i Jerusalem – åtminstone ett barn har dött

En misstänkt angripare körde på flera fotgängare i östra Jerusalem och skadade minst sex personer, enligt israelisk ambulanspersonal.

Enligt Jerusalem Post, som också kallar dådet för en terrorattack, har en sexåring dött. Ett annat barn ska vara svårt skadat.

Enligt AFP ska polisen ha oskadliggjort föraren.

Källa: AFP, Jerusalem Post

Regeringen har riksdagens fortsatta förtroende

Riksdagen har röstat för fortsatt förtroende för regeringen. Rösterna föll 85-72. Ingen avstod från att rösta, men 42 ledamöter var frånvarande.

Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Rörelse nu beskyllde i interpellationen regeringen för att ha tagit för mycket lån och för att inte ha förberett sig för stigande räntor.

Sannfinländarna ställde sig utanför interpellationen i protest mot Samlingspartiets syn på arbetskraftsinvandring.

Tysklands utrikesminister besöker Finland

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock besöker Finland den 13–14 februari på inbjudan av utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

Ministrarna ska bland annat diskutera aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska frågor, Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina, Finlands Natomedlemskap, klimat- och säkerhetsfrågor samt bilaterala frågor.

Under sitt besök träffar utrikesminister Baerbock också republikens president Sauli Niinistö.

Källa: Utrikesministeriets pressmeddelande

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida