Hoppa till huvudinnehåll
Porträtt på en person som se rakt in i kameran.
Bild: Silja Viitala / Yle

Artiklar av Lukas Rusk

IS: Den mordmisstänka psykiatern i Ulrikasborgsmordet ska sinnesundersökas – åtal väcks kanske först i november

Den psykiatern som misstänks ha mördat sin fru i Ulrikasborg i december i fjol ska sinnesundersökas. Det rapporterar tidningen Ilta-Sanomat.

Helsingfors tingsrätt beodrade i dag att en sinnesundersökning ska utföras på den misstänkta, skriver IS. Tidsfristen för att väcka åtal förlängdes också, och sträcker sig nu till november i år.

Den misstänkta ska ha mördat sin fru i deras lägenhet i Ulrikasborg den 15 eller 16 december i fjol. Polisen fick fast honom då han höll på att flytta sin frus lik in i sin bil, invirad i en matta.

Han misstänks ytterligare för fem mordförsök, då han körde ner familjens bil i havet vid Salutorget i augusti 2021.

Poliser vid broraset i hagalund.

Bro har rasat i Hagalund i Esbo – 24 personer skadade, inga livshotande skador

Två dussin personer skadades när en tillfällig bro rasade på torsdagsmorgonen. Elever och lärare från en skola i Helsingfors gick på bron i Hagalund när olyckan inträffade.

Vanda får spårvagn – stadsstyrelsen godkände planen

Vandas stadsstyrelse godkände projektplanen för stadens nya spårväg på måndagskvällen.

Spårvägen ska löpa från flygplatsen till Dickursby, Håkansböle, Västerkulla och därifrån till Mellungsbacka i Helsingfors. Projektet ska främja stadens miljömål och locka fler arbetsplatser och invånare. Enligt staden kommer 124 000 invånare att bo längs spårvägen år 2050.

Spårvägen har väckt mycket kritik bland invånarna. Många Vandabor ser projektet som ett skrytbygge och som ett slöseri på pengar.

Stadsstyrelsens beslut ska ännu godkännas av stadsfullmäktige, som möts den 22 maj.

Uppdaterad 9.5.2023 klockan 10:27 med raden om stadsfullmäktiges möte.

En gammal byggnad med gul fasad.

Stiftelse vill sälja anrikt äldreboende på paradplats i Helsingfors – ”Ännu har vi inget nytt ställe för våra äldre”, säger ordförande

Äldreboendet Leschehemmet i Eira i Helsingfors ska sannolikt flytta inom några år. De nuvarande utrymmena är oändamålsenliga, säger stiftelsens ordförande. En detaljplanändring ska göra det möjligt att bygga om fastigheten till bostäder.

En kvinna står på en stenig strand och ser ut mot horisonten. Hon ser allvarlig ut.

”En total flopp och barnen tar smällen” – det säger föräldrarna om Prakticums Hux-utbildning, som ersätter tionde klass

Prakticums Hux-utbildning är en total flopp, säger en studerande och flera föräldrar. Utbildningen ersätter tionde klass och de andra förberedande utbildningarna inför andra stadiet. Missförstånd om vad Hux handlar om, säger Prakticums rektor.

Finns tillräckligt med svenska språkbadsplatser i Esbo, menar staden – men få vill fortsätta språkbada i högstadiet

Det finns tillräckligt många platser i Esbo för de barn som vill gå i svenskspråkigt språkbad. Det visar en utredning som nämnden för fostran och lärande gjort.

I en fullmäktigemotion uttrycktes oro för huruvida lärstigen säkras för barn som går i svenskspråkigt språkbad, och om till exempel barn som i dagis gått i språkbad får fortsätta när de börjar skolan. Men enligt utredning räcker platserna.

Däremot är enheterna och skolorna geografiskt ojämnt fördelade i Esbo. Det finns språkbad i Mattby-Olars, Esboviken och Hagalund, och majoriteten av barnen som går i språkbad bor även i de områdena.

Förslaget är att en kartläggning av efterfrågan av svenksspråkigt språkbad ska göras. Esbo eftersträvar även att erbjuda språkbad i mellersta och norra Esbo i framtiden.

I utredningen framkom att många elever väljer att inte fortsätta i språkbadsklass när de börjar i högstadiet. Varför det är så är oklart.

Ishallen på Matokallio går vidare, trots Helsingforsbornas protester

Ishallen på Matokallio invid Kvarnbäcken i Helsingfors tog igår ett steg framåt. Stadsstyrelsen beslöt att fortsätta planeringen av ishallen, som väckt mycket kritik bland Helsingforsborna.

Många tycker att Matokallio och skogen på klippan borde lämnas orörd, då det inte finns mycket natur kvar i närheten.

Stadsstyrelsen beslöt därför också att leta efter ett annat ställe för ishallen, till exempel i Nordsjös idrottspark.

Pepparspray

Misshandlade poliserna Elokapinaaktivisterna i Kajsaniemi och begick tjänstebrott? I dag börjar tingsrättsbehandlingen

Idag inleds en rättegång i Helsingfors tingsrätt som behandlar polisens förfarande vid klimataktiviströrelsen Elokapinas demonstration i Helsingfors i oktober 2020.

Polisen använde gasspray mot demonstranterna i Kajsaniemiparken när de vägrade avlägsna sig från bilvägen. Nu åtalas sju poliser bland annat för brott mot tjänsteplikt och tre av dem även för misshandel.

Samtliga poliser nekar till brott.

Målsägande i fallet är 16 demonstranter från Elokapina som misstänkts ha blivit utsatta för misshandel vid händelsen.

Esbo stadsfullmäktige i fullmäktigesalen

Esbo sparkade nämndmedlemmar och förlorade i rätten – vill nu ta saken till högsta förvaltningsdomstolen

Ska en nämndmedlem få sitta kvar även om hen byter parti? I den frågan vill Esbo stad ha ett prejudikat, och söker därför om rätt att överklaga förvaltningsdomstolens beslut.

Demonstration mot ishall i östra Helsingfors – stadsstyrelsen behandlar Matokallios öde

En demonstration mot stadens planerade ishallsbygge på Matokallio äger rum i dag eftermiddag på Senatstorget.

Ett skogsområde invid Kvarnbäcken ska avverkas, och klippan Matokallio som skogen står på ska sprängas och jämnas – allt för att göra plats för en ny ishall.

Planerna har väckt missnöje bland Helsingforsborna. Helsingfors stadsstyrelse behandlar ärendet i kväll under sitt möte, vilket är orsaken till demonstrationen.

En skiss på hur ett daghem ska se ut. Husen har mörka träpaneler, och barn leker på gården.

Daghemmet Killingen får nya lokaler i Kasberget

Daghemmet Killingen får nya lokaler vid Körsbärsparken på Kasberget, på Abraham Wetters väg.

De nya lokalerna ska ersätter de gamla lokalerna, som behöver renovering. De gamla lokalerna kommer ändå att användas medan de nya byggs. Det nya huset ska stå klart hösten 2025.

Enligt staden är behovet av ett nytt daghem stort i Hertonäs, på grund av att många nya bostäder byggts på industriområdet i Hertonässtranden.

Den nya byggnaden i Kasberget kommer att ha rum för cirka 220 barn, varav 60 är reserverade för det svenska daghemmet.

Västerleden ska kanske gå genom en tunnel på Drumsö

Stadens tjänstemän förslår att Västerleden sätts in i en tunnel på Drumsö.

Tanken är att se till att godstrafiken till hamnarna löper bra, samt att eliminera vägens buller.

På tunnelns lock och på Norra Drumsö ska sedan staden byggas ut. Till planen hör en strandpromenad, en cykelbana samt en möjlig spårväg.

En person står invid en röd bil, med Esbos logotyp.

Mellanchef vid Esbo stad körde nästan på en nioåring på ett övergångsställe med stadens bil – dömdes för grovt äventyrande av trafiksäkerheten

En mellanchef vid Esbo stadsteknikcentral körde närmare 70 km/h, trots att begränsningen på området var 30 km/h, och körde nästan på en nioåring på ett övergångsställe. Mannen dömdes för grovt äventyrande av trafiksäkerheten i Västra Nylands tingsrätt.

Person hittades död i vattnet i Munksnäs – polisen utreder dödsorsaken

Personen hittades i vattnet vid Lillnäsvägen, intill bron till Granö.

Det var en utomstående som anmälde liket till polisen. Polisen skriver på Twitter att de utreder dödsorsaken.

Polisen säger att de inte i det här skedet kan berätta mera om fallet.

Två personer står på en bro utomhus. Den ena pekar över räcket.

Skolbarnen måste korsa tre livliga vägar när den här bron rivs, vilket förundrar föräldrarna – bakom rivningen finns slarviga lastbilschaufförer och rasrisk

En övergångsbro vid en livlig korsning i Karamalmen ska rivas nästa vecka. I framtiden ska korsningen få flera tunnlar, men under tiden ska barnen i Karamalmens skola använda övergångsställena, vilket oroar föräldrarna.

Specialklasserna ska inte avskaffas, säger borgmästare Vartiainen – segregationen i skolan var frågetimmens heta potatis

Helsingfors borgmästare fick svara på fyra olika frågor om segregationen i stadens skolor på fullmäktiges frågetimme på onsdagskvällen.

Borgmästare Juhana Vartiainen (Saml) sade i sitt svar på frågorna att det inte är aktuellt att sluta med specialklasser för dem med starka kunskaper i till exempel musik eller språk. Bildningssektorns tjänstemän föreslog tidigare att klasserna ska avvecklas, eftersom de leder till så kallad ”skolshopping”, där de starkaste eleverna samlas i vissa skolor.

Få praktiska lösningar på nivåskillnaderna skolor emellan framfördes ändå under frågetimmen.

– Det här är en nationell fråga, det är frågan om ett specialdrag för metropol, som staten inte tar i beaktande i sin finansiering, säger Vartiainen.

En reklamskylt i en spårvagn.

”Måste jag välja mellan en biljett eller mat så äter jag” – HRT ger bilden av att de som åker snålskjuts är skyldiga till prishöjningar medan verkliga orsaken är Västmetron och Spårjokern

Infrastruktursinvesteringar i huvudstadsregionen leder till att biljetterna blir dyrare, men Helsingforsregionens trafiks senaste kampanj ger en bild av att åka utan biljett leder till orimliga priser. Många rasar mot kampanjen.

Blond ung kvinna mot en ljus vägg ler mot kameran.

”Tröskeln att köpa preventivmedel är hög, och många använder dem inte” – nu öppnar Helsingfors gratis walk-in-sexualrådgivning för unga under 25 år

Helsingfors har öppnat en walk-in-sexualrådgivning i Fiskehamnen för unga under 25. Staden delar också ut gratis preventivmedel. Pengarna sparas in då det blir färre aborter, säger staden.

Två kvinnor står på en balkong inne i ett hus. De ser rakt in i kameran och ser helt glada ut men samtidigt allvarliga.

Speciallärarna Susanna och Birgitta räcker inte till då yrkesstuderande behöver mer hjälp – information om närvaro, stöd och betyg i grundskolan når inte alltid andra stadiets personal

Behovet av stödundervisning har ökat kraftigt bland yrkesstuderande, säger Prakticums speciallärare. Information försvinner ofta mellan grundskolan och andra stadiet. Grundskolans stöd har problem i Helsingfors, visar Svenska Yles granskning.

I bakgrunden bild på en skolgård med elever. I framgrunden porträtt på två personer i gråskala, som ser allvarliga ut.

Kommentar: ”Jag vet vilka anonyma lärare du har pratat med”, säger Helsingfors bildningstjänster och missar än en gång poängen

Elever med allt svagare resultat blir godkända då få längre går om klasser. Konsekvenserna är att elever i sjuan inte kan läsa. Men Helsingfors svenska bildningstjänster vill inte höra lärarnas kritik, skriver Svenska Yles reportrar.

Graf på antalet elever som går om klasser i Helsingfors. Antalet var 2002 högre i de svenska skolorna, men 2019 var antalet lägre.

Lärare känner sig pressade att godkänna elever – Helsingfors försvarar kritiserad modell: ”Livet handlar inte bara om att kunna läsa”

Lärare i Helsingfors känner sig pressade att godkänna elever och anser att svaga elever slussas vidare med tvång. Det visar Svenska Yles enkät. Helsingfors stads ledning tillbakavisar kritiken.

Buss körde i diket på Åboleden vid Knektbro i Esbo – ta en omväg om du kan

Västra Nylands polisinrättning uppger på Twitter att trafiken står mellan Knektbro och Ring I på Åboleden i riktning västerut. Polisen dirigerar trafiken på plats.

Lokaltåg och fjärrtåg till och från Helsingfors försenade

Fjärrtågen är mellan 15-60 minuter sena, medan lokaltågen är mellan 5-15 minuter sena. En del lokaltågsturer är också inställda.

Problemen beror på ett elfel i Ilmala i Helsingfors, som gör att det går långsamt att flytta tåg till servicespåren på depån.

Förseningarna fortsätter fram till kl. 18, uppger Fintraffic.

En kvinna med ett spädbarn i sin famn.

Barnmorskan struntade i Ruuts önskemål på grund av brådska – att flytta föderskor från Helsingfors till Tammerfors gör inte läget bättre, säger hon

Föderskor i riskgrupper på HUS ska flyttas till Åbo och Tammerfors, för att säkra att det finns kapacitet. Att skickas långa vägar för att föda naggar på säkerheten, säger Ruut Luukkonen, som själv upplevt brådskan på avdelningen.

HS: Spårjokern kör redan i sommar

Den nya snabbspårvagnen Spårjokern börjar köra redan i sommar. Det uppger huvudstadsregionens stadstrafiksbolag till tidningen Helsingin sanomat. Tidigare har beskedet varit att spårvägen tas i bruk på hösten.

”Planen är att vi börjar trafikera rutten i augusti”, säger vd:n Juha Hakavuori till Helsingin sanomat.

Stadstrafiken rekryterar som bäst chaufförer till spårvagnarna. Sammanlagt 70 chaufförer ska anställas.

Spårvägsbygget har blivit klart betydligt tidigare än planerat. Ursprunligen skulle spårvägen tas i bruk först 2024.

En kvinna står framför ett blått tyg med ansiktet frånvänt.

Alice gavs elchocker till hjärnan och förlorade minnet – men elbehandling hjälper henne och andra med depression fast vi inte vet varför

Efterfrågan för elbehandling har ökat massivt de senaste tjugo åren. Patienten ges elchocker i hjärnan, som hjälper mot depression men ofta orsakar minnesförlust. Alice fick hjälp mot sin depression, men biverkningarna var grava.

Kokki Jenni Klasila valmistaa ruokaa Huoltamon Ravintola keittiössä. 3.2.2021.

”Väntat”, säger Palmias fackrepresentant om att företaget säljs till tyskt holdingbolag – kommunikationen med arbetsgivaren har löpt väl

Helsingfors servicebolag Palmia säljs till det tyska holdingbolaget Mutares. Inget dramatiskt besked, säger ordförande för JHL:s Palmiaavdelning. Palmia producerar bland annat mat- och städtjänster till staden.

Hoplaxskolan i Helsingfors

Elever blev rånade efter skoldagen i Helsingfors – utomstående har även rört sig i skolan

Elever i Hoplaxskolan i Munksnäs har blivit utsatta för misshandel och rån efter skoltid av utomstående personer. Det meddelar skolans rektor. Flera obehöriga personer har också varit inne i skolbyggnaden.

Västerskogin päiväkoti och dess gård i Sibbo.

Helsingfors flyttar personal från lekparkerna till daghemmen även på våren – personalläget är fortfarande kritiskt

Helsingfors flyttar personal från sina lekparker till sina daghem på våren. Som en följd håller 39 lekparker stängt. Det är 25 lekparker som fortfarande håller öppet under våren.

Helsingfors flyttar personalen till sina dagis för att försäkra att man kan hålla daghemmen öppna. Staden flyttade även personal från lekparkerna till daghemmen under den gångna hösten.

Du kan kolla vilka lekparker som är stängda på stadens webbsida.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida