Hoppa till huvudinnehåll
Johanna löder bleckplåt
Bild: YLE/Strömsö

Artiklar av Johanna Ahlskog

Johannas kappsäcksbord med alfapetrutor.

Kappsäcksbord

Gamla resväskor är perfekta att förvara saker i, men med lite mer färg och några extra funktioner bli det en möbel att bli glad av. Johanna gör bord av två kappsäckar i faner.

Johannas hemlagade lim

Kaseinlim (lim av mjölk)

Gör ditt eget papperslim av mjölk.

Nygamla spegelglas med ramar på Strömsö.

Spegelglas

Gammalt spegelglas är magiskt på något sätt. Slitet och fläckigt spegelglas som egentligen inte fungerar så bra att spegla sig, det är nämligen ingen som tittar tillbaka på en, är i mitt tycke så vackert.

Pelargoner i vita krukor.

Dekorera glaserade krukor

Allt du behöver är några krukor och dekorfilm för porslin.

Silikonformar för att gjuta fiskar i choklad

Gjutform i silikon

Jag hittade en leksaksfisk i plast som jag ville gjuta i choklad. Jag ville att den nya fisken skulle se ut exakt som originalet. Därför gjorde jag en tudelad gjutform i silikon som passar jättebra när man vill gjuta av detaljerade föremål.

Johanna Ahlskog bakar pepparkakor

Pepparkaksformar av bleckplåt

Johanna Ahlskog fick celebert besök av bleckplåtsmästare Krister Vidgren. Tillsammans tillverkade de pepparkaksformar av bleckplåt. Ritningen föreställde den kända Strömsöstjärnan som också pryder Strömsös flagga.

Emaljera kopparskyltar med gasbrännare

Jag var nyfiken på att pröva på en spännande teknik som jag inte har gjort sedan träslöjden i högstadiet. Ibland behöver man nya utmaningar och emaljering är ett fantastiskt hantverk med en lång historia.

Ge naglarna ny färglyster med marmoreing.

Marmorerade naglar

Ibland blir det roligare med lite mera färg. Ett annorlunda och mycket roligare sätt att lacka naglarna på är att använda sig av marmorering.

Inflätad stol

Inflätade möbler

Ännu en gång får vi bevis på att man kan förena nytta med nöje! På samma gång som vi vårrensar i skåpen och får ordning i hyllorna, hittas allt som oftast godbitar i glömda vackra tyger och urväxta kläder. Om du har en gammal hetekkasäng på vinden är det dags att plocka ner den, eller varför inte andra möbler med någon form av metallstomme.

Johanna stickar väggbonad

Johannas stora stickor

Jag gillar när saker ändrar proportioner,när något stort blir mindre eller när något litet blir oväntat stort. Inspirerad av den rådande hantverkstrenden blev det ett par rejäla stickor av ”kvastskaft”.

Porslinsmycken

Porslinssmycken

En del av mitt gamla trasiga porslin fick leva vidare i ny form. Det blev unika juveler av porslin i bästa återvinningsanda, i min värld är de här bättre än diamanter.

Riskvastar

Riskvastar

Johanna och Camilla återanvänder en gammal teknik och gör en äkta kvast av vide, grönskande kvistar, blommande kvistar och ett naturskaft.

Visselpipa av plåt

Visselpipa av plåt

Om du, som jag, aldrig har lärt dig att busvissla, gör då en enkel, rolig och ljudlig visselpipa av plåt Då lovar jag dej ett öronbedövande ljud och många glada stunder.

Åsa med en galgtorkställning

Galgtorkställning

Gamla galgar kan man ha mycket roligt med. Alltså det finns massor av vackert dekorerade galgar man kan hitta på loppis.

Ostbricka

Fula och trista brickor gör ingen glad, men gamla träbrickor är perfekta att göra nya av. Varför då inte designa dina egena brickor? Jag använde mig av hemmagjort degopagelim och tyg.

Dekorativa träkuber med tryck och foton.

Kuber i storformat

Vem har väl inte lekt med klossar när vi var små? Varför sluta nu? Kuben är snygg, praktisk och framför allt finns det många sidor att kreativt breda ut sig på! Kuber i storformat blir en tungt vägande färgklick där hemma!

Bordsdekorationer med äpplen, apelsiner och ljusfrukter

Bordsdekorationer med äpplen, apelsiner och ljusfrukter

Doften av apelsiner och äpplen förknippar jag definitivt med jul så jag beslöt mig för att använda dem som i en bordsdekoration till juldukningen. Dekorationen byggs på höjden, men idéen fungerar bra hela året runt.

Bord målat med äggoljetempera.

Gör din egen äggoljetempera

Ägg, linolja, pigment och vatten är allt du behöver.

Måla på läderskor

Måla på läderskor

Ge dina gamla, glömda skor ett färgglatt nytt liv. Du kan bättra på dina skor om de är slitna, har tappat färg framme vid tårna eller för att du helt enkelt inte gillar den nuvarande färgen.

Förgyllning (en illusion av fattigmanssilver)

Förgyllning (en illusion av fattigmanssilver)

Den kemiska beteckningen på silver är Ag som kommer fån latinets argentum som betyder pengar. Vad är väl då mer passande än en spargris i imiterat fattigmans silver?