Hoppa till huvudinnehåll
Anci Varoma

Artiklar av Anci Varoma

Palestinsk flicka och israelisk soldat i byn Al Zawiya på Västbanken.

Nytt palestinskt uppror i sin linda?

Förra intifadan krävde tusentals dödsoffer.

Översvämning i New Orleans efter orkanen Katrina.

En spökstad under vatten

Hur folk drabbades i New Orleans och vad som hände efteråt.

Kimmo Sasi i Bettinastudion

”Riksdagen är mitt liv och jag stortrivs”

Kimmo Sasi, långvarig politiker och riksdagsledamot är gäst hos Bettina den 5.5. Han har nyligen fått Pohjola-Nordenpriset Pohjola-Laatta och berättar i programmet om sin långa karriär inom politiken och att han fortfarande brinner för sitt jobb.

Elisabeth Rehn och Bettina

Elisabeth Rehn är bekymrad

Elisabeth ”Lillan” Rehn, före detta riksdagsledamot, försvarsminister och FN:s specialsändebud, har tillsammans med Bettina pratat bland annat om sin oro över läget i Ukraina.

Bettinastudion

”Man kan råka illa ut om man säger sanningar”

Jacob Söderman, tidigare domare, landshövding och justitieombudsman är aktuell med boken Jacke. Se honom som gäst hos Bettina!

Håkan Hemlin

Det är ett under att han lever

Folkpopartisten Håkan Hemlin, mera känd som Nordman, har tillsammans med författaren Anders Tengner gett ut boken Förlist – Mitt liv och Nordman. De är båda gäster hos Bettina måndagen den 31 mars.

Michael Nyqvist

”Första kapitlet i mitt liv saknas”

Den välkända svenska skådespelaren Michael Nyqvist är gäst hos Bettina den 24 mars. Han har rollen som Axel Oxenstierna i Mika Kaurismäkis film The Girl King som filmas som bäst i Åbo slott. Titta också på tilläggsmaterialet som finns i samband med artikeln.

Rädslan håller grottdykarna vid liv

Mia Pietikäinen, som är dykinstruktör och grottdykare är gäst hos Bettina måndagen den 17 mars. Hon har nyligen kommit hem från Kina där hon tillsammans med en grupp andra dykare utforskar en grotta där ingen dykt förut.

God tur och bullar är hemligheten bakom hög ålder

Nisse Eklundh är 94 år, aktiv slalomskidare, seglare och tennisspelare. Han är gäst hos Bettina den 10 mars och berättar om sin livsfilosofi och om sin goda tur i livet.

Nakenhet ger samhörighet

Koreografen Satu Tuomisto är gäst hos Bettina måndagen 3 mars. Hon är nytänkare inom danskonsten och kombinerar fördomsfritt dans, musik och uttryck. Hennes tanke är att väcka känslor hos åskådarna. Satus nyaste verk heter ”Riisuttuna” och har premiär på Uleåborgs stadsteater i mars.

"Jag har världens bästa yrke"

Journalisten Saska Saarikoski är nominerad till Stora Journalistpriset. Han är poeten och författaren Pentti Saarikoskis son och han samtalar med Bettina bl.a. om förhållandet till sin pappa.

”Det var min skyldighet att skriva boken”

Den förre chefredaktören på Helsingin Sanomat Mikael Pentikäinen är gäst hos Bettina måndagen 10.2. Han ställer upp som kandidat i EU-valet och är aktuell med sin bok Luottamus (Förtroende).

Drömmar och mardrömmar

Hilkka Ahde har just genomgått en uppslitande rättegång gällande arbetsplatsmobbning. Hon är kommunikationschef på Bil- och transportfacket AKT och gäst hos Bettina i kväll.

”Jag tömmer huvudet och har roligt”, säger Julia Kykkänen

Julia Kykkänen, som representerar Finland i damernas backhoppning i OS-tävlingarna i Sotji, är gäst i Bettinastudion måndagen den 27.1. Hon är nu på tolfte plats i världscupen och är i toppform.

Från festprisse till sportig musiker

Den före detta modellen, nuvarande musikern och personliga tränaren Kim Herold var gäst hos Bettina på måndagen. Han är aktuell med sin första skiva helt på finska.

Huligan och sjörövare

Greenpeaceaktivisten Sini Saarela blev anhållen i september då hon äntrade ett ryskt oljeborrningsfartyg och satt två månader i fängelse i Ryssland. Hon är gäst hos Bettina den 13.1. I programmet berättar hon om sina tankar kring fängelsetiden och om sin roll i Greenpeace. Sini är aktiv i Save the Arctic-kampanjen.

Finns det faktiskt inga britter?

Författaren och journalisten Charlotta Buxton, som är aktuell med boken Det finns inga britter och skotten och företagskonsulten Iain Muir var gäster hos Bettina måndagen den 28.10.

Laxar och skitstövlar

Jasper Pääkkönen är en av gästerna hos Bettina måndagen den 14.10. Förutom att Jasper är skådespelare och aktuell i filmen Lejonhjärtat, har han också ställt sig på barrikaderna för att försvara laxbeståndet i Östersjön.

Utvecklingen i Kuba är en chimär

Cecilia Samartin är gäst i Bettinastudion måndagen den 7.10. Hon är kubansk-amerikansk författare och aktuell med boken La Peregrina, andra delen i trilogin som behandlar de latinamerikanska flyktingarnas liv i USA. Som så många andra flydde hon och hennes familj undan revolutionen i Kuba på 1960-talet.

Paavo – en intelligent karikatyr

Boken Vastarannan kiiski om veteranpolitikern Paavo Väyrynen förutspås bli höstens heta politiska händelse. Lasse Lehtinen och Sanna Ukkola har skrivit boken om Centerpartiets frontfigur. Sanna Ukkola är gäst i Bettinastudion.

”Min far var en massmördare”

Gäst hos Bettina är Niklas Frank vars far Hans Frank var tysk naziofficer och en av Hitlers förtrogna män. Hans Frank avrättades efter andra världskriget. Niklas bodde med sin mamma och pappa och fyra syskon i Polen. I sin bok berättar han om sina barndomsår och om hur han aldrig kunnat godkänna sin fars handlingar.

Mördare som filmstjärnor

Filmregissören Joshua Oppenheimer, som är aktuell med den prisbelönta filmen The Act of Killing, var gäst hos Bettina på måndagen. Filmen behandlar folkmorden i Indonesien på 1960-talet och kan kallas för en fiktiv dokumentär.

”Min turkvot är förbrukad”

Författaren Kari Hotakainen råkade ut för en allvarlig bilolycka i mars 2012. Nu har han gett ut boken Luonnon laki som baserar sig på hans upplevelser av olyckan och av rehabiliteringen efter den.

Att vara bipolär

Päivi Storgård är aktuell med sin debutbok Keinulaudalla som grundar sig på hennes egna upplevelser av diagnosen bipolärt syndrom. Hon hoppas att hon med boken kan hjälpa andra personer i samma situation.

Kjell Westö och år 1938

Kjell Westö som är aktuell med sin roman Hägring 38 är gäst i höstens första Bettinaprogram. I romanen fortsätter han på temat Helsingforsmiljöer. Boken har redan väckt diskusson om vad som egentligen hände 1938 under invigningen av Olympiastadion i Helsingfors.

Krigskorrespondent skriver chick lit

Pia Heikkilä jobbade många år som krigskorrespondent i Afghanistan, bland annat i Kabul. Nu bor hon i Indien, där skrivit chick lit-romanen Operation Lipstick som nu har kommit ut i finsk översättning.

Vinn Raakel Lignells bok – Vastaa ja voita

Vinn Raakel Lignells bok – Vastaa ja voita

Två talkshowvärdar möts

Norrmannen Fredrik Skavlan är programvärd för Sveriges televisions populäraste talkshow Skavlan.

”Jag rullar mig inte i diamanter”

Toppmodellen Johanna Grönholm är berömd och efterfrågad ute i världen och 2012 vann hon Finlands Elle Style Awards-priset som bästa modell. Men hennes drömyrke har inte alltid varit att bli modell.

”Det finns inga misslyckanden, vissa saker bara fungerar bättre än andra”

Saku Tuominens affärsidé är att hjälpa människor att inte förkasta sina drömmar utan att modigt våga tro på sin egen förmåga att nå sina mål.

”Man kan inte dansa hur länge som helst”

Danslegenden, koreografen, solisten och professorn Jorma Uotinen var gäst hos Bettina. Han började sin karriär med att dansa klassisk balett, åkte sedan till Paris där han lärde sig nya stilar och kom hem och överraskade och chockerade 70- och 80-talens finländare, bland annat för att han dansade barfota.

Fotbollslegenden blev närvårdare

Atik Ismail är en fotbollslegend. Han har spelat 26 matcher för landslaget mellan 1978-1983. Nuförtiden tränar han unga spelare och jobbar som närvårdare.

"Jag vill ge kraft åt andra"

Anna Strömberg är aktuell i tv-serien Djungelns drottning (Viidakon tähtöset). Hon har också öppet gått ut och berättat om sina erfarenheter om familjevåld.

”Jag hade kommit lättare undan om jag druckit konjak i ett jaktlag”

Med sin skarpa tunga och sylvassa hjärna har Leif Salmén ställt många politiker mot väggen. Med sin lugna och trygga utstrålning och sina välmotiverade och sakliga svar har Pertti Salolainen alltid gett ett starkt motstånd.

Vargar och underjordiska moskéer

Veteranpolitikern Pertti Salolainen och författaren Leif Salmén möts i Bettinastudion. Singer-songwritern Irma Agiashvili uppträder.

Operationer och hjärnskakningar

Vill du veta mera om Eva Wahlström, Kaj Linna och Anssi Kela? Här hittar du lite bakgrundsfakta om Bettinas gäster.

Sociala medier saknar portvakter

Är det farligt att avslöja för mycket om sig själv i de sociala medierna? Kan det möjligtvis påverka någonting i framtiden? Vem kan se mina uppdateringar och vem kan vara intresserad av att kolla mitt liv? Veckans gäster i talkshowen Bettina representerar olika sidor i frågan.

Bettinas gäster 25 mars

Vill du veta mera om Baba Lybeck, Mikael Jungner och Pernille Tranberg som gästar Bettinastudion?

”Jag ser ut som en hårlös chihuahua”

Bruce Oreck har varit USA:s ambassadör i Finland sedan 2009 och nu håller hans mandat på att löpa ut. Bruce är inte den traditionella ambassadören, med en lång politisk karriär bakom sig i sitt hemland utan han har jobbat som jurist i över 25 år.

Chatta med Bettina varje måndag kväll

Bettina chattar med tittarna på måndagar efter att sändningen, kl. 21.40 tagit slut. Chatten öppnar redan kl. 21.00, alltså då Bettina-sändningen börjar. Bettina tar del av chatten efter sändningen och besvarar frågor som kommit in under sändningen. Läs den tidigare chatten här!

Bettinas gäster 18 mars

Vill du veta mera om Bruce J Oreck, Tuuli Petäjä-Sirén och Tomas Höglund som besökte Bettinastudion?

Paola Suhonen gästar Bettina.

Paola Suhonen filmar porrstjärna

Paola Suhonen som är kläddesigner och skaparen av varumärket Ivana Helsinki - Paola Suhonen, har nu vidgat sina vyer och gett sig in i filmbranschen i USA. För tillfället håller hon på med en dokumentärfilm om porrstjärnan Nina Hartley, 60 år.

Bettina Sågbom

Chatta med Bettina på måndag kväll!

Bettina chattade med tittarna på Svenska.yle.fi efter måndagens sändning. Här kan du läsa tittarnas frågor och Bettinas svar.

Bettina med gäster.

Bettinas gäster 11 mars

Vill du veta mera om Hjallis Harkimo, Paola Suhonen och Isac Elliot som besökte Bettina?

Felicia Feldt i Bettina

"Jag har andra mammor"

För ett år sedan utkom boken Felicia försvann. Den är skriven av Felicia Feldt som är dotter till barnuppfostringsgurun Anna Wahlgren, som i sin tur skrev Barnaboken och har utvecklat Sova hela natten-metoden. Felicia Feldt gästade första avsnittet av Bettina.

Bettina

Fakta om Bettinas gäster 4 mars

Vill du veta mera om Felicia Feldt, Larry Pounds och Arttu Wiskari som besökte Bettina i första programmet?

Bettina Sågbom

Bettina i sitt rätta element igen

Efter en paus på ett par år är Bettina tillbaka igen. Formatet är detsamma som förut, men det innehåller också lite nytt.