Hoppa till huvudinnehåll
Mitt nya land
Bild: Haldin Communication/ Joakim Haldin

Artiklar av Malin Valtonen (Mitt nya land)

Multikulturell kärlek


Jag har sedan fjorton års ålder varit ett hängivet fan av metal-musik. Då menar jag inte bara musiken utan hela kulturen kring metal, det vill säga långt hår, svarta kläder, tatueringar och piercingar.

Blandförhållanden är ingen omöjlighet

Ett av inslagen från Perhentian-öarna i Malaysia handlar om ett blandäktenskap mellan svenska Jenny och hennes malaysiska man Weli. När jag för första gången fick höra om Jenny och Welis äktenskap blev jag varm och glad i själen.

Utflykt genom djungeln

Här på Perhentian-öarna ligger kvicksilvret oftast ovanför 35 gradersstrecket. När det är så varmt och oftast väldigt soligt blir man lat och dåsig. Men ibland rycker mina kompisar och jag upp oss och drar ut på utflykt.

"Finns saker som får mig se rött"

Jag älskar mitt nya hemland. Det är mångkulturellt, vackert och på många sätt väldigt positivt. Men det finns saker i det här landet som får mig att se rött.

Kulturchock i Malaysia

När man bor såhär på andra sidan planeten, i ett samhälle så väldigt annorlunda det finska, på en liten ö utan vägar och fast el så upplever man kulturkrockar var och varannan dag.

Skönhet under ytan i Malaysia

“Let’s go diving guys!” Det är den mest utslitna meningen på dykcentret jag bor på. Men tänk att en sådan enkel mening kan skapa så mycket glädje inombords.

Konsten att njuta av stunden

Något jag har försökt lära mig ända sedan jag åkte till Asien är att njuta av stunden, något som var väldigt svårt för mig förut.

Malin i monsunregnet

I skrivande stund ligger jag i en grön hammock med utsikt över det öppna havet. Jag hör regnet sakta droppa ner från taket och temperaturen har sjunkit och ligger nu på 26 grader Celsius. Det kanske låter varmt men här i Malaysia skulle vi nästan kunna kalla det höstväder, om inte vinterkyla.

Malin på paradisö i Malaysia

Hade någon synsk person för tre år sen berättat för mig att jag inom några år skulle inleda mitt första riktiga förhållande med en malaysisk man, och bosätta mig på en paradisö i det sydkinesiska havet skulle jag ha skrattat bort det hela.