Hoppa till huvudinnehåll
Bild: Haldin Communication/ Joakim Haldin

Artiklar av Sebastian Nummelin

Unga kvinnor har ett "bäst-före-datum"

I Kina gifter man sig inte alltid bara för kärlekens skull. Det är i många fall föräldrarna som väljer vem man ska gifta sig med, särskilt i mindre byar utanför storstäderna.

Kina bygger snabbt men dåligt

I Kina förändras allting otroligt snabbt. När man kommer tillbaka efter en månads semester, ser man nya hus eller stora parkeringsplatser som inte fanns där tidigare.

Rötter är viktiga men problematiska i Kina

Kina är ett av världens äldsta länder med många gamla traditioner. Människor i Kina tror ännu att om man äter fiskögon får man bättre syn eller att fårnjure gör ens egna njurar bättre.

Rött förknippat med staten i Kina

Kommunismens färg har alltid varit röd och därför är röd en färg som för alltid är förknippat med allting som har med staten att göra. Man ser dagligen statliga meddelanden på gatorna.

Kineserna vill vara moderna

Eftersom Kina har vuxit till världens näst största ekonomi har människors värden och drömmar också ändrats. För inte så länge sedan var allting mycket traditionellt i Kina, men i dag vill många kineser leva som vi gör i västvärlden. Utländska företag som Ikea har sina största försäljningsframgångar i Kina. Kineserna vill prova på någonting annat, vara moderna.

Stick inte ut i Kina

I Kina är det viktigt att tänka som massan och aldrig sticka ut. När det kommer till kultur, skönhetsideal och konst bör man alltid hålla sig ”inom ramarna” för det som är politiskt korrekt att säga och tycka.

Te näst viktigast, efter vatten

Efter vatten är te den mest konsumerade drycken i världen idag! Det finns massor av olika slags te men ett av de mest traditionella är grönt te som har hälsosamma egenskaper.

Kina är bekant för Sebastian

År 2007 fick jag idéen att åka på utbyte via yrkeshögskolan Arcada. Min plan var att åka till Japan men eftersom Arcada inte hade partnerskolor i Japan så blev det Kina, och Shanghai.