Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Unga. Nu!

Huvudinnehåll

Under hösten 2013 lyfter Yle upp ungdomsfrågor och fokus ligger på den stora gruppen ungdomar som riskerar att hamna utanför samhället. Syftet med kampanjen på Svenska Yle är att låta de unga själva komma till tals, och att utmana vuxna att hjälpa till.

Rektor för Vörå medborgarinstitut Pernille Nilsson-Wik

Framtiden för den fria bildningen hotad – speciellt kritiskt på landsbygden: ”Katastrof om staten skär ner”

Finansministeriet föreslår att man kan spara in 50-90 miljoner av en summa på 182 miljoner som är reserverat för den fria bildningen i statsbudgeten.

En svensk polis går runt på explosionsplatsen.

I Sverige fortsätter gängkriminaliteten att eskalera – nu oroar sig många för att det kan gå likadant i Finland

Ungdomsgäng rånar och förnedrar jämnåriga. Samtidigt går unga vuxna ihop i kriminella gatugäng, där man inte ens drar sig för att skjuta. Vad är det som händer?

UMK-priset och händelseinformation

Tävlingen för ny musik UMK ordnas den 25 februari i Logomo i Åbo – biljetterna ute nu!

Finalen i Finlands största musikshow UMK 2023 ordnas lördagen den 25 februari i Logomo i Åbo. UMK23-evenemanget pågår hela kvällen och bjuder återigen på både välkända och nya artister som offentliggörs i januari.

Skylt med Venedigs filmfestival

Venedigs sjuttionionde filmfestival går mot sitt slut – det här var höjdpunkterna

På båten till Lido sitter reportrar, studerande och folk inom filmbranschen. Det luktar svett och hav. Samtidigt anländer vår tids största stjärnor till ön i privata båtar för att visa upp sig. Det är frågan om Venedigs filmfestival.

Paula, Unga Nu

Tänk om jag blir kvar här?

Paula har sökt jobb efter jobb och till slut äntligen fått ett. Jobbet på lopptorget är bra, men hon ser det bara som en tillfällig lösning. I Jakobstad vill hon nämligen inte bo kvar.

Adam, Unga Nu

Ingen får komma för nära

Adam har genomgått en könskorrigering och börjat på ny utbildning. Han smider planer för framtiden, men är osäker på vad han egentligen vill. En sak i alla fall säker: han blir mer och mer intresserad av att inleda en kärleksrelation.

Sanna, Unga Nu

Inga egna pengar

Depressioner, svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, dålig ekonomi. Sanna har kämpat och tagit sig in på ett nytt spår. Studierna i foto och data på folkhögskolan känns bra, men ibland känns livet fortfarande tungt. Ändå måste hon blicka mot framtiden.

Paula, Unga Nu

I en småstad måste man känna folk för att få jobb

Paula börjar äntligen jobba och trots att hon får svara på samma frågor dag ut och dag in, så trivs hon. Jobbigare är det att acceptera reglerna som tycks gälla för de som lyckas få jobb.

Adam, Unga Nu

En andra pubertet

Adam har bytt kön. Han får extra testosteron och har opererat bort brösten. För tillfället funderar han på om han ska göra ytterligare operationer och reser därför till Helsingfors för ett besök på transpolikliniken. Men allt går inte som han tänkt sig.

Benjamin, del 4 - Hur ska man bete sig bland folk?

Benjamin har börjat studera socialt arbete på Soc & kom. Det känns bra, men ställer också stora krav. Efter alla år som narkoman och flera isolerade vistelser på mentalsjukhus är det här med att vara bland folk någonting nytt och ovant. Hur ska man egentligen bete sig?

En enda jävla pina

Benjamin flyttar till en bättre lägenhet, går på gulnäbbsintagning och håller sig nykter. Livet har tagit en positiv vändning, men plötsligt stöter han på ett bakslag. När han ringer till socialen vänds allt upp och ner. Kontot är tomt och suget efter knark blir allt starkare.

Sanna, Unga Nu

Sanna, del 4 - Att trivas med sig själv

Sanna har börjat på den nya utbildningen och trivs bra. En annan utmaning är att trivas med den egna kroppen.

Paula, Unga Nu

Paula, del 3 - Äntligen ett ja

Paula är arbetssökande och har hört arbetsgivare efter arbetsgivare säga nej. Nu får hon äntligen beskedet hon väntat på, men snabbt byts glädjen mot oro.

Adam, del 3 - Född i fel kropp

Adam är och har alltid varit transsexuell – även innan han kände till begreppet. Under årens lopp har han fått ta del av en rad olilka fördomar om kön, fördomar som han gärna vill krossa.

Sanna, Unga Nu

Sanna, del 3 - Inga pengar till hyran

Sanna har för tre månader sedan flyttat ihop med sin pojkvän. Att ha ett eget hem känns bra, men det ställer också stora krav - inte minst ekonomiska.

Benjamin del 3 - Alkoholen flödar i studielivet

Benjamins nya liv börjar nu. - Nu är jag inte längre marginaliserad, säger han. Idag börjar jag studera. Nattsömnen har blivit störd av högljudda grannar och nervositeten stiger för varje steg mot skoldörren.

Paula, del 2 - Fem ansökningar, fem nej

Paula har sökt fem jobb, bara under sommaren. Hittills har hon fått avslag på alla, fast hon vet att hon är kvalificerad. Att vara bildkonstnär är ingen lätt sits på arbetsmarknaden och funderingar på att söka sig till andra branscher blir mer och mer lockande.

Adam, del 2 - Osäkerhet inför studierna

Adam har sadlat om och börjat studera till formgivare. Inför skolstarten är han dock osäker på om han valt rätt. Dessutom är skolvägen ett stressmoment utöver det vanliga.

Yle Areena logo.

Sanna del 2 - Från arbetslös till studerande

Efter att ha varit arbetssökande har Sanna nu inlett fotostudier på Evangeliska folkhögskolan. Hon ser fram emot studierna, men att inleda en och en halv vecka senare än de övriga är inte alldeles enkelt.

Benjamin del 2 - På tåget till Helsingfors

Benjamin är 23 år och har flyttat 22 gånger. Nu bär det av igen. Nyklippt och med nya mål i sikte lämnar han sin tidigare hemort och behandlingshemmet för Helsingfors och studier i socialt arbete på Soc & kom.

Yle Areena logo.

Paula, del 1 - Dåliga besked från arbetskraftsbyrån

Paula vill delta i arbetsprövning, men på arbetskraftsbyrån får hon beskedet att hon inte varit arbetslös tillräckligt länge. Dessutom blir hennes mamma sjuk och Paula måste hjälpa till allt mera i föräldrarnas växthus. Det känns stressigt. Helst av allt vill hon bara hitta ett eget jobb.

Yle Areena logo.

Adam, del 1 - Identitet som transperson

Adam är livsriktningssökande. När en artesanexamen inte ledde till jobb började han studera till formgivare. Det allra viktigaste har dock varit att jobba på det personliga planet; att som transperson hitta sin identitet.

Han ser vem som är påtänd i gatubilden

Alkoholiserad pappa, psyksjuk mamma, mobbningsoffer, drogmissburk och elchocker i tjugoårsåldern.

Yle Areena logo.

Sanna, del 1: Ångest och nystart

Sanna har varit deprimerad, men mår bättre nu. Efter en period som arbetssökande får hon till slut studieplats på en folkhögskola. Det är en chans till nystart, men erfarenheten av utbildning är inte den bästa.

Ulrika Sandell, Mecki Andersson och Beni Edström på After Eight i Jakobstad.

Viktigt att anställa ungdomar

Unga som står utan meningsfull sysselsättning kan alltid söka en praktikplats på After Eight i Jakobstad för att komma ett steg vidare. After Eights målsättning är att ge meningsfull arbetspraktik och uppmana till fortsatta studier eller arbete. Men också hjälpa ungdomar att ta kontroll över vardagen och stärka självkänslan.

Romska kulturen - inte längre så stereotyp som du tror

Janette Grönfors menar att det är naturligt att ha fördomar, men låt alltid den andra berätta först. Läs vad hon säger om att den romska ungdomskulturen är i ett brytningsskede.

Benjamin, del 1 - Sista dagarna på behandlingshemmet

Benjamin är på Tolvis Center i Malax, intagen för alkohol- och drogmissbruk. Matlagning, möten med självhjälpsgruppen och terapisessioner avlöser varandra. Dessutom har han en flytt till Helsingfors att tänka på. Se första delen av Videodagböckerna här.

Videodagböckerna - möt fyra unga

Sanna kan inte sova. Benjamin muckar behandlingshemmet. Paula hjälper sina föräldrar istället för att söka eget jobb. Adam söker sin livsriktning på longboard.

Trettio nej, inget ja

Att vara arbetslös är nånting som få önskar, men om man är det gäller det att ha rätt inställning för att ta sig ur det.

Kändisar utmanar - vad kan du göra?

Många unga behöver en chans till, ett gott råd på vägen eller en rejäl dos motivation. Också du kan hjälpa! Se här vad olika kändisar bestämt sig för att göra för att förbättra vardagen för de unga.

Den största orsaken att förlora i tennis

I populärkulturen finns många manliga idoler som unga ser upp till. Charlie Sheen är kanske inte ändå den lämpligaste kandidaten att ge livsråd åt en ung pojke. En helt vanlig individ med ett stabilt liv kan däremot bli stödperson för pojkar eller flickor i åldern 8 till 21.

Öppna stanklås, rensa avlopp

Är det fortfarande en god idé att utbilda sig till VVS-montör?

Ungdomsarbetare söker förvirrade ungdomar

Alla känner vi någon som fallit av kälken. Vi vill förstås hjälpa, men det är inte så lätt. En uppsökande ungdomsarbetare, som Jonas Ehrsten, kan vara lösningen.

Bettina

Livet på en gungbräda

Päivi Storgårds liv går i perioder. Ibland är hon hyperaktiv och rentav manisk medan hon ibland endast kan ligga i sängen och gråta, inte äta, inte prata, bara gråta. Läs hennes intervju här.

Från botten av badkaret till de kriminellas kompis

Mikael Maltzeffs ungdom var ingen finlandssvensk Kulturfonden-bubbla. Läs hans historia om att gå från det destruktiva livet till att hjälpa andra.

Du kan vända dig till oss

Här är några organisationer som du som ung kan vända dig till när du behöver råd eller hjälp.

Ge en chans - för vuxna

Är du en vuxen eller kanske ett företag som vill och har möjlighet att sträcka ut en hand? Fyll i detta formulär.

sluta panta

Ta din chans - för unga

Känner du att du behöver hjälp, bara vill prata med nån, lite råd på vägen eller en ledande hand? Fyll i detta formulär.

Vad är Unga.Nu?

Yles storsatsning denna höst riktar sig till dig som är ung och till dig som vill finnas till hands. Läs mer här.

Olli Hietanen, Julian Turunen-Forsbäck

En andra chans - en dokumentär om att växa

Tionde klassen blir en andra chans.