Hoppa till huvudinnehåll

Nära dig - Kommunvalet

Li Andersson: Jag tröttnar aldrig på att tala om vårdreformen

Kommunalvalet är Anderssons första som partiordförande.

Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson är känd för sin förmåga att argumentera. I sitt första val som partiordförande har hon fått extra mycket användning för den egenskapen. Nu gäller det nämligen att sätta stopp för regeringens planer för valfrihet i vården, menar Andersson i Svenska Yles serie Fokus på partiet.

Vänsterförbundet vill ha vett i vården

Partiet är starkt i Hangö där vården är utlokaliserad.

Vänsterförbundet går till kommunalval med goda social- och hälsotjänster högst på agendan. I Svenskfinland har Vänsterförbundet ett starkt fäste i Hangö, där partiet är tredje störst efter SDP och SFP. I Svenska Yles serie Fokus på partiet följer vi med kampanjen i Finlands sydspets.

Sipilä: Lokala språkexperiment skadar inte svenskan

Statsministern tonar ner betydelsen av experimentet.

Statsminister Juha Sipilä är van att försvara den jättelika vårdreformen när han rör sig ute på kampanjfältet inför kommunalvalet. Kolugnt håller han fast vid att allt kommer att gå som smort, bara folk förstår hur bra reformen är. Däremot vill Sipilä tona ner betydelsen av regeringens språkexperiment med slopad skolsvenska.

Centern vill värna om servicen och driva reformer

Kommunalvalet en balansgång för statsministerpartiet.

Centern står inför stora utmaningar i kommunalvalet. Den stora vård- och förvaltningsreformen ska försvaras, samtidigt som väljarna på landsbygden och i småstäderna runtom i landet måste fås övertygade om att servicen inte försvinner. Det är nu Centerns tur att analyseras i Yles satsning Fokus på partiet.

Sari Essayah: Barn under tre mår bättre hemma än på dagis

Kristdemokraterna vill behålla hemvårdsstödet.

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah anser att barn som är tre år eller yngre mår bättre hemma än på dagis, och därför ska kommunerna inte erbjuda gratis dagvård. I Svenska Yles kommunalvalsintervju säger hon också att skolorna ska hålla fast vid kristna traditioner och att kommuner inte ska delta i Pride-evenemang.

Med rosor i näven går SDP till kommunalval

Oppositionspartiet nummer ett siktar högt i valet.

Tiden i opposition har gett fart åt Socialdemokraterna, som på gator och torg kämpar mot bolagiseringen av den kommunala vården. Också dagvården och skolor med problem i inomhusluften är högt på agendan. I Svenska Yles serie Fokus på partiet följer vi kampanjarbetet i Borgå.

Orpo: Jag ser ingen motsättning mellan svenskan och andra språk

Samlingspartiets ordförande tror på kommunernas framtid.

Med en samlingspartistisk valseger i bagaget från kommunalvalet år 2012, kunde man tänka att partiordförande Petteri Orpo har en lätt match att föra sitt parti till kommunalval nu. Men hårda sparbeslut inom utbildningen och en jättereform inom social- och hälsovården kan sätta käppar i hjulet. Den här intervjun är en del i Svenska Yles valserie Fokus på partiet.

Invandringskritik är viktigt tema för Sannfinländarna i valet

Partiets valslogan vill börja i finländarnas vardag.

Arjesta se alkaa - det börjar i vardagen, deklarerar Sannfinländarna inför kommunalvalet. Invandringskritiken är som vanligt med som ett starkt element i Sannfinländarnas politik, men valet förutspås bli svårt för partiet, som fått lida av regeringsansvaret. Det är nu Sannfinländarnas tur i Svenska Yles serie Fokus på partiet.

Här är frågorna som känns viktiga i kommunalvalet

Invandringen bedöms inte vara en speciellt viktig valfråga.

Äldreomsorgen, hemkommunens ekonomi och skuldsättning, hälsoservicen och sysselsättningen är de viktigaste valfrågorna inför kommunalvalet i april. Över 90 procent kategoriserar dem som viktiga i en undersökning som Stiftelsen för kommunal utveckling (KAKS) låtit göra.

Sjundeårektor: 20 elever i en klass är idealet

Kommunerna funderar över klasstorlekar för hösten.

Den här tiden på året planerar kommunerna hur klassindelningen ska se ut i skolorna i höst. Man kunde kanske tro att en lärare föredrar små klasser, men så är inte alltid fallet. I min idealklass finns runt 20 elever berättar Katarina Lodenius, lärare och rektor i Sjundeå svenska skola.

Vill du att dagis ska vara gratis? Se upp när du väljer kommunalvalskandidat

Frågan om avgiftsfri småbarnspedagogik splittrar partierna.

Frågan om avgiftsfri småbarnspedagogik splittrar partierna. Bara De gröna och Vänsterförbundet tar tydligt ställning till frågan i sina nationella valprogram. SDP i Helsingfors och Esbo stöder avgiftsfri dagvård, men driver inte frågan på nationell nivå. Flera partier har både kandidater som är för och de som är emot.

Nyligen publicerat - Val