Hoppa till huvudinnehåll

Löften och viljor i Åboland

Vad lovar de invalda? Kolla din kommun

I Yles valkompass bad vi kandidaterna om tre vallöften.

I Yles valkompass bad vi kandidaterna om tre vallöften. Här kan du se vad de nya beslutsfattarna lovade jobba för om de blir invalda.

Få svar hos nya fullmäktige i Pargas

Många av de nyinvalda fullmäktigeledamöterna har valt att inte ta ställning till frågorna i Yles valkompass. Vänsterförbundet och Socialdemokraterna har svarat flitigast. De kandidater som svarat på minst antal frågor kommer från SFP.

Av vilken åsikt är de nya kommunfullmäktige ? Kolla din egen kommun

Nu är de nya beslutsfattarna i kommunerna valda.

Nu är de nya beslutsfattarna i kommunerna valda. Svaren i Yles valkompass berättar var de står i en rad frågor som möter dem under de fyra följande åren. Här kan du klicka på din egen kommun för att se vad de invalda tycker. Du kan också se vad de invalda i hela landet har för åsikt i olika frågor.

Åbo

SFP tappar ett mandat i Åbo

Sannfinländarna kommer upp i sex mandat i Åbos kommunfullmäktige och är den stora vinnaren. De flesta övriga partier tappar i gengäld mark, däribland SFP som mister en av sina tidigare fyra platser i fullmäktige.

Invandrare in i Åbo fullmäktige

Tre invandrare får plats i den nya fullmäktigen i Åbo. Samlingspartiets Mohammad Azizi, De grönas Roda Hassan och Centerns Alas Ali kniper en plats. Av dem är Azizi och Ali nya i fullmäktige.

Kimitoön

Storseger för Fri samverkan i Kimitoön

Den obundna grupperingen Fri samverkan vann en brakseger i Kimitoöns kommun. Fri samverkan erövrade hela sju mandat, medan nästan alla övriga partier tappar mark. SFP behåller trots allt med klar marginal positionen som största parti, men SDP tappar andra platsen till Fri samverkan.

Pargas

Sannf regionens stora vinnare

Sannfinländarna ökade sitt väljarunderstöd med 6,7 procentenheter i Egentliga Finland och var det enda partiet som gick framåt i regionen. SDP backade mest, medan SFP gick bakåt 0,7 procentenheter.

Inget tredje SFP-mandat i S:t Karins

Sannfinländarna steg upp till tredje största parti i S:t Karins tack vare att partiet ökade sitt väljarunderstöd med nästan tio procentenheter. SFP såg länge ut att vara på väg mot tre mandat, men fick till slut nöja sig med de två som man även hade tidigare.

SFP in i Reso fullmäktige

Svenska folkpartiets Janette Broberg har blivit invald i Reso. Partiet hade inget mandat i föregående fullmäktige. Sannfinländarna är största vinnare även här, medan de stora partierna i gengäld backar.

Kimitoön

Valdebatt i Pargas!

Företagsamhet, ungdomar, närdemokrati, förbindelser och kommunsammanslagningar- bland annat det diskuterades i kommunalvalsdebatten i Pargas stadshus!

Åbo

Valdebatt från Åbo!

Åbo stads ekonomi är ansträngd men riktigt hur man ska få pengarna att räcka till delar på partierna i staden. Det framgick i Yle Åbolands valdebatt på onsdagen.

Sannfinländarna vill ha full sysselsättning i Åbo

Sannfinländarna vill främja företagandet och anser att Åbo borde satsa på stora infrastrukturprojekt som skapar arbetstillfällen. Dessutom vill partiet ha full sysselsättning genom att arbetsgivarna får betala mindre lön åt sina anställda.

Piratpartiet satsar på öppenhet

Piratpartiet vill att beslutsfattandet i Åbo öppnas upp för stadens invånare. Partiet anser dessutom att en större del av materialet som staden producerar borde vara tillgängligt för Åboborna.

S:t Karins

Valdebatt i S:t Karins!

S:t Karins ska också i framtiden fortsätta som självständig kommun, tyckte de flesta kommunalvalskandidater som deltog i Yle Åbolands valdebatt från den svenska skolan i S:t Karins.

Övriga kommuner

Nådendal går till val med andra bullar

Kommunfusioner och ekonomi, det är åtminstone två av de heta diskussionsämnena i Nådendalsfullmäktige de följande fyra åren. Klart redan nu är att SFP inte kommer att vara med i beslutsgången.

Nyligen publicerat - Valet i Åboland