Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från Vardagsäventyr

Huvudinnehåll

Gänget på Yle Åboland var 2014 ute på nya äventyr och besökte under året arbetsplatser, föreningar och personer för att lyssna och lära av andra men också för att helt konkret göra en insats!

bunker

Ön är som en schweizerost

Urban exploration på Hangö Udd

Firande tennisförening med växtvärk

Fyra välskötta, rektangulära grusbanor ligger tätt intill varandra. Banorna gapar tomma men lyser jämnt orangea i det mulna förmiddagsljuset. Bristen på snö och is får dem att se nästan spelbara ut trots att det är slutet av december.

Drogsprutor på en vägg.

Milli behövs fortfarande

Milli finns till för personer som använder sprutdroger.

Privat parkeringsövervakning

"Det är ett viktigt jobb, men inget jag går och berättar öppet om"

Parkeringsvärd J. har redan i sju år arbetat som…ja, som vad då? Jag hade ringt Q-Park för ett arbetsplatsbesök, för jag ville veta mera om arbetet med privat parkeringsövervakning. Och jag ville veta vad för slags personer som vill göra ett jobb, som är bespottat och ofta hatat.

Stort intresse för hämtmat inför jul

Många väljer idag att köpa julmaten färdig istället för att själv stå vid spisen och kocka. Det här för att njuta mer och stressa mindre.

Stort behov av mathjälp- och några vänliga ord

Det är redan full rulle i Frälsningsarméns utrymmen i Nummisbacken i Åbo då jag stiger in för att hjälpa till en morgon i december.

Tillbaka till skolbänken

Hyvää huomenta! Så låter det i högtalarna när skoldagen inleds i högstadiet Puropellon koulu i Åbo en gråmulen decembermorgon.

"Använd tandtråd, gott folk!"

Då jag kliver in på den nyöppnade tandläkarmottagningen i S:t Karins faller blicken genast på en skål med lite julgodis. Eh, godis? Haha, kunderna har faktiskt frågat vad vi har för motiv då vi bjuder på choklad i väntrummet. Men det gör vi bara för att det snart är jul, skrattar tandläkaren.

Ett besök på Alla Nyheters Moderskepp BBC

För surfaren kanske det är "North Shore" på O'ahu på Hawaii och för historieälskaren är det troligen Rom. Men för den som jobbar med tv, radio och framförallt nyheter, är det ett ställe som på står högt, om inte högst, på önskelistan över av platser att besöka - British Broadcasting Corporation, eller BBC i London.

Salongen som är mer än en frissa

Stina Liman slår sig ner i frisörstolen och fäller ner sitt långa röda hår. Hon ska på audition i morgon och vill att håret ska vara i toppskick. Frisören Petra Salmi som i december öppnat upp sin drömsalong tar saxen i handen och sätter i gång.

Statliga verk och skolornas huvudvärk

Finland består av en uppsjö av statliga verk som kanske inte alla gånger är så lätta att greppa. Ett av dessa verk är Regionförvaltningsverket som jag jobbade för en dag.

En präst håller gudstjänst i en kyrka.

”Det hör inte hit!”

Hon står framför altaret och bänkarna fylls av förväntansfulla barn och vuxna. Det är dagen före skolavslutning och skolgudstjänsten är ett säkert tecken på att sommarlovet står inför dörren.

Bevis på att jag jobbade!

På talko i storköket

Då jag lovade ställa upp som frivillig vid Samstämt 2013 – Spelmans- och folkdansstämman i Pargas den 7-9.6.2013, så visste jag inte direkt vad de väntade av mej. Men, ganska snabbt fick jag klart att det var på kökssidan man behövde hjälp, och så blev det.

Äldre människor umgås med vårdare och varandra via nätet

Äldrevård på distans

Tänk dig att sitta på en ö långt ute i Skärgårdshavet och ändå kunna umgås med t.ex. en person i Västanfjärd eller på något helt annat ställe.

Stadshuset i S:t Karins

Svenska i S:t Karins

-Skulle du ha lust att berätta för oss om ert jobb på Yle och samtidigt hjälpa oss att bli bättre på att tala svenska?

Ett "lätt" arbete

”Vilket lätt jobb du har! Du får leka med barn varje dag!” Det är en bekant fras för de som jobbar på daghem.

Vem är det egentligen som lyssnar på oss?

Annika Holmbom besökte den Tyska församlingens diskussionsgrupp i Åbo, för att berätta om jobbet på Yle Åboland och journalistutbytet i Tyskland.

Va sa dom i radion?

Hur man ska få svåra och ofta komplicerade saker begripliga i radio är en av de största utmaningarna för en nyhetsredaktion. Utmaningen gäller givetvis också på webb och tv, men inte i så hög grad som då vi inkluderar radio.

En vanlig dag på Malmkulla

Om det finns någonting som har valsat runt i medierna det senaste året så är det frågan om ombyggnaden av Malmkulla i Pargas. Men hur många av dem som följt debatten har egentligen besökt Malmkulla, undrade Marie och åkte dit för att lära sig mer om arbetet på åldringshemmet.

Det kunde inte ha varit värre

Stekande solsken och snålblåst från havet som gör att man svettas och fryser samtidigt. Folkmängder som tränger sig förbi en där man står och försöker hitta lite skugga och vindskydd. En skorrande trumpet som tävlar med trummorna om vem som kan skära upp djupare skavsår i öronen.

Nilla sjöng för Pargasiterna

Nilla valde att fördjupa sina kontakter med pensionärerna i Pargas. Hon besökte dem på deras septemberträff.

Tomtar, troll, onda och goda makter i vårt vardagsliv

Vi här på Yle Åboland har så länge jag kan minnas haft ett gott samarbete med Åbo Akademi. Ett gäng som brukar vara speciellt utsatt inför olika högtider eller då det gäller olika traditioner är folkloristerna.

Så mycket glädje i ett skolhus

Pyttesmå fingrar följer texten i läseboken medan munnen formar orden. Multiplikationstabeller. Vi stavar tillsammans och sedan räknar vi hur många bokstäver det finns i ett sådant krångligt ord.

En kvinna i en matbutik

Nedsatt syn problem i vardagen

Hur känns det att inte se alls eller att se ytterst lite? Nina från Yle Åboland tillbringade en dag med en äldre dam med nedsatt syn - tillsammans besökte de gravgården i Åbo dit hon normalt inte kan ta sig, då hon bor på landet och rör sig till butiken med hjälp av färdtjänst.

"Sandpappring är ingen rymdvetenskap"

- Det här är ingen rocket science. Du kan inte gör fel. Mathias Mattsson tittar ändå noggrant på när jag börja sandpappra skrovet på Simone.