Hoppa till huvudinnehåll

Nu på radio

Laddar program...

Låt som spelas

Laddar låt...
Senaste spelade låtar

Aktuella program i Yle Vega

Vega Kväll

En stor paneldebatt på fredag om jämställdheten inom den nordiska filmbranschen. Medieforskaren och professorn Anu Koivunen pratar kring temat. Världsmusiken ikväll kommer bl.a. från Sydafrika.
Torsdag 23.3. kl. 17.30-19.00

Alla tiders F1-säsong – men spelar finländarna andrafiol?

Med Valtteri Bottas i mästarstallet Mercedes och Kimi Räikkönen hos utmanaren Ferrari är allting upplagt för en högintressant blåvit formel 1-säsong. Hör racerföraren Rory Penttinen och F1-företagaren Tony Svartsjö.
Fredag 24.3 kl. 12.03 och 22.45

Tongåvan samlar för barnen i Somalia

Två år av torra regnperioder har gjort att boskapen har dött och skörden misslyckats. Antalet mänskor som är i akut behov av humanitär hjälp är stort. Organisationen Rädda Barnen har flera olika hjälpinsatser på gång.
Fredag 24.3 kl. 19.22-22.00

Fokus på Lisa Ekdahl

Del 1/2. Året var 1994 då hon slog igenom med låten Vem vet. Det nionde albumet har nyligen utkommit och hon är också ute på en ny turné och uppträder i Helsingfors den 12 april. Kjell Ekholm träffade artisten.
Lördag 25.3 kl. 13.03

Tove Jansson i dokumentaristen Kalle Kultalas svartvita foto.

Ny programserie om Tove Jansson också för unga

Tove Janssons liv i åtta nya radioprogram.

I en ny serie om Tove Janssons liv handlar det bland annat om Tove under kriget. Redaktören Kira Schroeder tänker sig att yngre som i dag ser bilder från krigsområden som Syrien, kan få perspektiv på hur det har varit också i vårt land, faktiskt för inte så länge sedan.

Harry Martinsons rymdepos Aniara är alltid aktuell

Ständigt förefaller den aktuell, Aniara från år 1956.

Harry Martinson rymdepos Aniara från år 1956 fortsätter att fascinera. Kolossens ensamma färd speglar nya generationers alienation och missmod, samtidigt som bokens filosofiska diskussion om konstens och religionens berättigande i en kall och hänsynslös värld, är minst lika relevant som den var på 50-talet.

Ann-Mari Skogberg

Ann-Mari önskar pianomusik i de handskrivna breven

tongåvan hör till hennes fredagsrutiner.

Uppe på backen i den norra ändan av Linnankoskigatan i Borgå bor Ann-Mari Skogberg i en hemtrevlig lägenhet. Det är här som de handskrivna breven till Tongåvan blir till.

15 månader gamla Abdifatax har hämtats till sjukhus av sina föräldrar.

Hjälp barnen i Somalia via Tongåvan

Torkan har lett till svår hungersnöd.

Nöden är för tillfället stor i Somalia och hjälp behövs nu snabbt. Två år av torra regnperioder har gjort att boskapen har dött och skörden misslyckats. Antalet mänskor som är i akut behov av humanitär hjälp ökar hela tiden.

Solflare.

Vårdagjämningen och den fläckfria solen

Ljuset besegrade mörkret, men solens beteende väcker frågor.

Vårdagjämningen inträffade i dag klockan 10:28 på förmiddagen, den långa mörka vintern ligger alltså officiellt bakom oss. Men vad är på gång med solen just nu? Vi har två år kvar till solfläcksminimum men solen är redan nu uppseendeväckande fläckfri - solskivan har varit blank i två hela veckor.

En underdogs klassresa i 1700-talets Åbo

Han blev tiggare för att få studera vid Kungliga Akademien.

Han blev tiggare för att få studera vid Kungliga Akademien i Åbo. Pehr Stenberg gjorde en klassresa från fattig bondpojke i Umeåtrakten till att bli prästvigd i Åbo domkyrka på 1780-talet. Underdogperspektivet genomsyrar hans självbiografi och ger också en unik inblick i östra rikshalvan på den här tiden.

Bokpärm: Muminpappans memoarer,

Radioteatern öppnar arkivet

Yle öppnar sina arkiv och Radioteatern kan nu bjuda på en hel del dramaproduktioner på Arenan. Bland dem finns Julafton av Bo Carpelan från 1983 och Muminpappans äventyr, en dramaserie i fyra delar som baserar sig på Muminpappans bravader och Muminpappans memoarer. Höstens stora satsning på Lappvikens sjukhus hittar du också här.

Sidhuvud för Suomi Finland 100 på Arenan

Suomi Finland 100 på Arenan

Finland 100 med nostalgi!

Yle Arenans egen Finland 100-kanal för oss med hjälp av arkivmaterial på en nostalgiresa genom det 100-åriga Finland. Hur har Finland byggts upp, hur har dess miljöer, kultur och medborgare förändrats genom årtiondena? På kanalen samlas också jubileumårets viktigaste program.

Följ oss på Facebook och Instagram

Nyligen publicerat - Vega

 • Konstnärens uppfattning av Aalto-2-satelliten i rymden.

  Finlands första egna satellit blir försenad

  Aalto-2 försenas ytterligare, meddelar projektledningen.

  Aalto-2 skulle ursprungligen skickas upp i rymden från Cape Canaveral i USA inkommande lördag, men datumet ändrades nyligen till måndag eller tisdag. Men nu ser det ut som att uppskjutningen blir uppskjuten ytterligare. Förseningar är vardagsmat i den här branschen.

 • epa000449263 Not long to go now for Cliff Richard fan Pat Denton as she sleeps in her tent Friday 03 June 2005 inside a multi- storey car park at the NIA (National Indoor Arena) in Birmingham, central England. She is among hundreds of fans of the veteran

  Hur långt har du gått för att få en biljett?

  Har du köat efter konsertbiljetter eller köpt dig förbi kön?

  När biljetterna till Metallicas spelningar i Finland släpps på fredag väcks frågan igen om det är rejält mot fansen att ta 2399€ för en VIP-biljett. Har man inte råd att lägga ut flera hundra euro på en biljett så får man köa som alla andra, men hur var det förr när det betydde att helt fysiskt köa utanför biljettjänsten? Har du erfarenheter och minnen från gamla biljettsläpp?

 • Lisa Ekdahl på väg på turné.

  Lisa Ekdahl längtar efter att få odla

  Lisa Ekdahl har gått tillbaka till sina musikaliska rötter.

  Året var 1994 då låten Vem vet blev något av en landsplåga i Sverige och över en natt var Lisa Ekdahls namn på allas läppar. Det var många som förutspådde att karriären skulle ta ett snabbt slut men så gick det inte. Idag är hon lika aktuell som då.