Hoppa till huvudinnehåll

Nu på radio

Laddar program...

Låt som spelas

Laddar låt...
Senaste spelade låtar

Aktuella program i Yle Vega

De saliga själarnas dans ur balettmusiken till Orfeus och Euridice

av Christoph W. Gluck. Barbara Deleu, flöjt. Inspelning från den 16 april 2017 i Concertgebouw, Amsterdam. Produktion: NOS.
Tisdag 25.4. kl. 21.03

Ny etta på Vegatoppen?

Den österbottniska utmanaren Charlotta & The Napkins charmar med soulmusik. Soul, hjärta och smärta som får dig att dansa. Paulina Biström och bandet tolkar Lena Stenlunds text och musik.
Tisdag 25.4 kl. 23.20

Vega Kväll: Prata om cancer

Cancer berör oss alla. Svenska Yle uppmärksammar ämnet också i en faktabaserad podcast #prataomcancer på åtta avsnitt. Idag sänder vi de två sista avsnitten. Programvärd: Camilla Kivivuori.
Onsdag 26.4 kl. 17.30-19.00

The Beatles

I år har det gått 50 år sedan utgivningen av albumet "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band". Vega sänder Harri Nymans serie från 2006 i repris. John, Paul, George och Ringo erövrar Sverige och sedan USA.
Onsdag 26.4 kl. 21.03

Tomi Käkelä från Rauman Seudun MS-yhdistys

Tongåvan ber dig om en liten gest

I april samlas pengar för flera handikapp-organisationer

Tongåvans insamling går i april till människor i olika åldrar. Det hänger ju inte på åldern när man insjuknar i astma eller i diabetes, när man är synskadad eller har problem med hjärtat.

Österby skola i Raseborg.

Läs en bok och gör gott

Genom att läsa kan skolelever hjäpa folk i nöd.

Olika lässatsningar uppmuntrar skoleleverna att läsa och att bidra med pengar till biståndsarbete och katastrofhjälp, såsom Röda Korsets "Bokmånad"-projekt.

Jannike tolkar Lisa Ekdahl

Det är min tur nu, säger Jannike som många år jobbat bakom andra artister, lett körer och varit projektledare för olika finlandssvenska musiksatsningar. Det är hårda tider men det är bara att köra på 100%. Jannike har själv varit involverad i låtskrivandet och arrangemangen på sin debutplatta ”The Girl In The Picture”. Bland annat med den här Lisa Ekdahl tolkningen av "Vem vet" var Jannike med i Vår musik.

Bokrecension: Vägen heter Ryssland

I en ny bok reser Anders Mård längs riksväg M10 i Ryssland.

Riksväg M10 mellan S:t Petersburg och Moskva är 697 km lång. Vägen heter officiellt ”Ryssland” och den har en särskild symbolisk betydelse i den ryska kulturhistorien. Anders Mård har skrivit en personligt hållen reportagebok om M10 som en spegel av samhällsutvecklingen (eller stagnationen om man så vill) i Ryssland under de senaste seklerna.

Tussilago vid stranden med texten "Årets vårbild?"

Rösta på Naturväktarnas vårbild 2017

Vilka vårbilder gillar du mest?.

Naturväktarnas Facebookgrupp har samlat 3300 naturintresserade (18.4.2017) som delar med sig av upplevelser, frågor och framförallt bilder. Nu är det dags för oss att välja en ny omslagsbild för gruppen. För vi skall väl tro på att våren kommer ordentligt trots att starten har varit trög.

Två killar sitter i trappa i skolan.

Att leva med Kennedys sjukdom

Ovanlig muskelsjukdom bryter ner kroppen.

Michael och Daniel lever båda med Kennedys sjukdom. De har fått allt större problem att klara sig i vardagen och de berättar hur livet totalt förändrades efter att de insjuknade.

Bokpärm: Muminpappans memoarer,

Radioteatern öppnar arkivet

Yle öppnar sina arkiv och Radioteatern kan nu bjuda på en hel del dramaproduktioner på Arenan. Bland dem finns Julafton av Bo Carpelan från 1983 och Muminpappans äventyr, en dramaserie i fyra delar som baserar sig på Muminpappans bravader och Muminpappans memoarer. Höstens stora satsning på Lappvikens sjukhus hittar du också här.

Sidhuvud för Suomi Finland 100 på Arenan

Suomi Finland 100 på Arenan

Finland 100 med nostalgi!

Yle Arenans egen Finland 100-kanal för oss med hjälp av arkivmaterial på en nostalgiresa genom det 100-åriga Finland. Hur har Finland byggts upp, hur har dess miljöer, kultur och medborgare förändrats genom årtiondena? På kanalen samlas också jubileumårets viktigaste program.

Följ oss på Facebook och Instagram

Nyligen publicerat - Vega

  • Bild från bokmässan i Göteborg år 2015.

    Avvaktan kring bokmässan i Göteborg

    På finlandssvenskt håll avvaktar man läget i Göteborg.

    I fredags publicerades en lista i svenska medier med över hundra namn på författare med flera som meddelade att de inte kommer att delta i bokmässan i Göteborg i höst eftersom arrangörerna tillåter den högerextrema tidningen Nya Tider att ställa ut på mässan. I dagsläget avvaktar de finlandssvenska aktörerna läget, men den finlandssvenska scenen kommer att vara på plats i Göteborg.

  • Österby skola i Raseborg.

    Läs en bok och gör gott

    Genom att läsa kan skolelever hjäpa folk i nöd.

    Olika lässatsningar uppmuntrar skoleleverna att läsa och att bidra med pengar till biståndsarbete och katastrofhjälp, såsom Röda Korsets "Bokmånad"-projekt.

  • DJ Glenn Grip

    Cancern utvecklade empatin

    "Cancern gav ödmjukhet och insikter."

    För musikern Glenn Grip flöt livet på. Han jobbade heltid som dj och producent och hade just inlett arbetet med sin andra fulla lp-skiva då cancersjukdomen slog till. Diagnosen lymfkörtelcancer innebar många tuffa behandligar och såväl fysiska som psykiska påfrestningar. Fyra år senare kan Glenn också se att cancern innebar en resa in i honom själv.

  • Eeva Soivio i Mustarastas - eli kadonnut veli.

    Teaterrecension: En drabbande dokumentär om brodern som försvann

    Eeva Soivio rekonstruerar egen familjetragedi i Mustarastas.

    Vad hände med sjuttonåringen som försvann spårlöst under en kryssning till Sverige? I Mustarastas – eli kadonnut veli förvandlar Eeva Soivio sin egen familjetragedi till en berörande föreställning om maktlöshet, sorg och försoning.