Hoppa till huvudinnehåll

Nu på radio

Laddar program...

Låt som spelas

Laddar låt...
Senaste spelade låtar

Soulvibbar med Jakobstad-Helsingforsbandet The Napkins

Moderna soulvibbar med inspiration från 60-talet.

The Napkins är ett soulband från Jakobstad/Helsingfors som spelar original soulmusik i retrostil. Deras musik kombinerar moderna soulvibbar med inspiration från det svängande 60-talet och musiken har allt från rytmiska, dansvänliga melodier till snabba ballader. Normalt består bandet av nio medlemmar men i Vår musiks studio var de tre som bjöd på en minikonsert.

Aktuella program i Yle Vega

Arvet efter president Koivisto

I hans livsgärning återspeglas Finlands efterkrigstida historia: år av återuppbyggnad, tillväxt och framåtanda – men även utmaningar och hot. I Slaget efter tolv diskuterar minister Elisabeth Rehn och filosofie doktor Lasse Lehtinen.
Torsdag 25.5 kl. 12.03

President Mauno Koivistos statsbegravning

Mauno Koivisto välsignas till den sista vilan av biskop emeritus Eero Huovinen. Samsändningen med TV1 refereras på svenska.
Torsdag 25.5 kl. 12.50-14.15

Pressfotografens roll idag

Vi behöver historier för att förstå vår omvärld, just nu workshoppar nordiska pressfotografer på Malakta i Malax. Illustratör Sanna Mander har gjort flera bokomslag. Nu har hon illustrerat och skrivit sin första egna barnbok.
Torsdag 25.5 kl. 17.30-19.00

Vega återträff: Ulla Linder

När Ulla var kring fyrtio tog hon ett mellanår och flyttade hem till Jeppo. Det här var år 2003. Några år senare tog Ullas liv en överraskande vändning när hon helt oplanerat blev gravid... Hur har hon det idag?
Torsdag 25.5 kl. 22.15

Margaretha och Ramon Sanchez-Beyrath

Tongåvan har hängt med i familjen Sanchez sedan 70-talet

Margaretha och Ramon Sanchez är aktiva Tongåvelyssnare.

För Margaretha och Ramon Sanchez betyder fredag och Tongåvan avslutning på arbetsveckan. Trots att de varit pensionerade sedan några år tillbaka vill de ändå göra skillnad på vecka och veckoslut.

En mormor med sitt udnernärda barnbarn på Kismayo General Hospital’s Stabilization Centre

Hjälp hungrande i Östafrika via Tongåvan

20 miljoner mänskor får inte tillräckligt med mat.

Över 20 miljoner människor har svårigheter med att få tillräckligt att äta i östra Afrika. Läget är värst i Somalia och Sydsudan eftersom de långvariga konflikterna försvårar matbristen ytterligare.

13-åriga Henrik Creutz år 1987 sminkad som Gene Simmons i Kiss framför Kiss-plansch

Henrik är värvad av Kiss Army för livet

Henrik Creutz är Kiss-fan och Kiss Army-medlem.

Åttiotalets Kiss hade tvättat bort sminket men via hitlåtar som Heavenś on fire och Tears are falling hittade en generation tonåringar det amerikanska bandet som redan då var veteraner i gamet. En värld av svartvit smink, blod, bomber, granater, konfetti och litet under bältet-humor satte sina spår för livet. Nu som förälder gäller det att lära nästa generation glädjebudskapet om världens hetaste band när de är i stan; KISS.

Skön gungig soulmusik med The Napkins

Soulmusik kan aldrig vara fel.

The Napkins är ett soulband från Jakobstad / Helsingfors som spelar original soulmusik i retrostil. Deras musik kombinerar moderna soulvibbar med inspiration från det svängande 60-talet och musiken har allt från rytmiska, dansvänliga melodier till snabba ballader. Normalt består bandet av nio medlemmar men i Vår musiks studio var de tre som bjöd på en minikonsert.

Symbolisk begravningsprocession utanför teatern.

Teaterrevolutioner i Berlin

Nya Volksbühne presenterade sig.

Parallellt med festivalen Theatertreffen pågår en kontroversiell teaterrevolution i Berlin, med två klassiska teaterhus som får nya chefer. Tomas Jansson besöker Volksbühne, och kommenterar den nya chefens efterlängtade presskonferens.

Bokpärm: Muminpappans memoarer,

Radioteatern öppnar arkivet

Yle öppnar sina arkiv och Radioteatern kan nu bjuda på en hel del dramaproduktioner på Arenan. Bland dem finns Julafton av Bo Carpelan från 1983 och Muminpappans äventyr, en dramaserie i fyra delar som baserar sig på Muminpappans bravader och Muminpappans memoarer. Höstens stora satsning på Lappvikens sjukhus hittar du också här.

Sidhuvud för Suomi Finland 100 på Arenan

Suomi Finland 100 på Arenan

Finland 100 med nostalgi!

Yle Arenans egen Finland 100-kanal för oss med hjälp av arkivmaterial på en nostalgiresa genom det 100-åriga Finland. Hur har Finland byggts upp, hur har dess miljöer, kultur och medborgare förändrats genom årtiondena? På kanalen samlas också jubileumårets viktigaste program.

Följ oss på Facebook och Instagram

Nyligen publicerat - Vega

 • Författaren Malin Kivelä.

  Bärtils bokklubb: Malin Kivelä vill trotsa och trösta

  I sina texter för barn går Malin Kivelä ofta motströms.

  Malin Kivelä skriver ofta på trots och mot gängse uppfattningar, vare sig det gäller relationer eller hälsohets. Hennes böcker utmanar och uppmuntrar föräldrar och barn.

 • Operhuset i Sydney sett från havet om kvällen.

  Operahuset i Sydney: En opera ur verkliga livet

  Tacka Eero Saarinen för att det står där i Sydneys hamn.

  Storyn om hur Sydney, och världen, kom att få ett av sina allra mest kännspaka landmärken, är som direkt ur en opera. Maktspel, svek, sårad stolthet och smällande dörrar. Och utan en viss Eero Saarinen skulle det kanske aldrig ha byggts.

 • Abstrakt bild av konstnären Anna-Sofia Nylund

  Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Asta Pellinen-Wannberg.

  Asta fick sin egen asteroid

  Möt den sverigefinländska astronomen med en egen asteroid.

  Näst efter ett Nobelpris är till exempel en elementarpartikel, en skalbaggsart eller en asteroid som uppkallas efter en, kanske den största ära som någon inom naturvetenskapen kan få. Sverigefinländska Asta Pellinen hör sedan helt nyligen till den här utvalda skaran. Hon har numera sin egen asteroid.

 • Barn och vuxen hand i hand.

  Skolstart - även för föräldrarna

  Föräldrarnas insats i skolan uppmärksammas allt mer.

  I maj besöker kommande förstaklassisterna på många håll sina nya skolor och spänningen inför skolstarten i augusti börjar byggas upp. Men det är inte bara barnen som kommer att sitta på skolbänken. Föräldrarna finns mentalt bredvid dem. Den största betydelsen för barnens skolgång är faktiskt just föräldrarna, konstaterar Micaela Romantschuk på förbundet Hem och skola.

 • Symbolisk begravningsprocession utanför teatern.

  Teaterrevolutioner i Berlin

  Nya Volksbühne presenterade sig.

  Parallellt med festivalen Theatertreffen pågår en kontroversiell teaterrevolution i Berlin, med två klassiska teaterhus som får nya chefer. Tomas Jansson besöker Volksbühne, och kommenterar den nya chefens efterlängtade presskonferens.