Hoppa till huvudinnehåll

Sommar

Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

Pingst

10 frågor om pingsten - vårens andliga fest

Vet du vad pingsten innebär?

Vet du vad pingsten innebär? Förr i tiden var pingsten en stor vårhögtid både för kyrkan och för vanligt folk. I dag är pingstens betydelse diffus för många - testa hur mycket du själv vet om den!

Pingst - den stora högtiden som föll i glömska

Förr var pingsten en stor kyrklig och folklig fest.

Pingsten har gått från att vara en viktig vårhögtid till en diffus dag i kalendern, som inte föranleder någon större folklig fest. Men högtiden har en intressant historia, med inslag av både tungotal och kärlek - och den är trots allt en av kyrkoårets stora fester.

Trafik

Fåglar

Vårtecken

Skörda din sommarmat i naturen

Vilda örter och grönsaker är näringsrik och mångsidig mat.

Våren och sommaren erbjuder en ypperlig chans att plocka ingredienser till matlagningen rakt ur naturen. Ta en rundtur i din närmiljö och fynda spännande vilda örter och grönsaker.

Hygien

Corona

Europa

Psykologi/Biologi: Hjärnan

Din hjärna sjunger av glädje när du handarbetar

Handarbete lugnar och hjälper hjärnan att återhämta sig.

Hjärnan sjunger av glädje när du handarbetar. Alltid när du gör någonting med händerna, utvecklar du och piggar upp din hjärna. Häng med in i huvudet på 6-åriga Oona så får du se vad som händer i också din hjärna när du handarbetar.

Jobba eller umgås på distans

Fenomen i kroppen

Hemska sjukdomar

Världens hemskaste sjukdomar – tio av historiens mest fruktade sjukdomar i en underhållande serie

En serie om världens hemskaste sjukdomar. Vågar du titta?

I den här serien från SVT bekantar vi oss på ett närgående sätt med världens hemskaste sjukdomar. Följ med på en ruskig resa där Erik Ekstrand låter två försökskaniner prova på några av de värsta farsoterna som har plågat Sverige och Finland. Varje vecka testas en ny sjukdom och i slutet av säsongen utses världens hemskaste sjukdom. Vågar du titta?

Fattigdom

Barn från fattiga familjer kan känna skam: "Har man inte stirrat saken i vitögat förstår man inte hur gruvlig den är"

Ges fattiga barn samma chans att föra fram sin begåvning?

Kompisarna pratar om nya spel, populära leksaker eller kanske en spännande resa utomlands. Den egna familjen har knappt råd med kläder eller en klapp till julen. Barn lär sig fort vad som uppfattas som något bra i samhället och fattigdom är en sak som barn kan känna skam över.

Samtalstjänster för unga

När skolångesten tar över

I Finland ökar antalet skolvägrande barn.

Under de senaste åren har de blivit allt fler, troligtvis tusentals, enligt forskarna. Hemmasittarna, skolvägrarna eller vad man väljer att kalla dem. Barn eller unga med långvarig och problematisk skolfrånvaro.

Telefon och chatt hjälper unga i coronakrisen - den nyaste samtalstjänsten öppnas av Mannerheims Barnskyddsförbund

Barn, unga och unga vuxna kan med låg tröskel ta kontakt.

Vi står alla inför en ny situation och det är okej om det känns svårt, säger proffsen på krishantering. Bland barn och unga lurar coronakrisen någonstans i skuggorna. Den är orsaken till avbrutna studier, sommarjobb som har gått i putten och jobbig tillvaro tillsammans hemma med familjen.

Många ungdomar saknar sina kompisar och känner sig ensamma i coronatider - men du kan få hjälp för ångesten, påminner experter

Psykiskt stöd finns att få i coronatider.

Osäkerheten i vårt samhälle och hur allt ska bli efter coronaepidemin oroar också en del barn och unga. Men det jobbigaste för många unga är att den sociala samvaron nu har krympt och att man inte kan träffa sina kompisar som förut, berättar neuropsykolog Petra Boman vid Folkhälsan i Åboland.

Aktuellt

Ut på rast

Fokusera

Skola/Utbildning

Framtidens jobb: Att göra världen och miljön bättre

Utbildning inom Natur och miljö kan ha stor betydelse.

Vi har framför oss en del globala utmaningar som klimatförändring, energiförsörjning, ekonomisk kris, artutrotning och fattigdom. Utbildning inom Natur och miljö kommer att ha en stor betydelse i framtiden för att påverka och kämpa emot utmaningarna.

Framtidens jobb: Flygmekaniker, yrket med lyft

Därför är flygplansmekaniker så viktiga.

År 2017 fanns det ca 9 728 flygplan i luften varje dag med 1 270 406 passagerare. Inom de närmaste 20 åren kommer flygtransporter att öka årligen med 4,3 procent eller mera.

Minnesspel

Studieteknik

Miljö och klimat

Framtiden: cirkulär ekonomi

Agenda 2030

Amazonas roll som kolsänka kommer inte att återställas – 5 orsaker till att hela världen är i fara på grund av skogsbränderna

Det är allt skäl att oroa sig för Amazonas.

Om Amazonas rergnskogar går förlorade märks det snabbt över hela världen. De är en enorm kolsänka. De står också för en stor del av syreproduktionen och biodiversiteten i världen. Därför kallas de också "världens lungor" (trots att lungor inte producerar syre, utan konsumerar).

Hälsa

Tio skäl att sova tillräckligt

Prioritera sömn - det är livsviktigt.

Känner du dig trött? Slut? Totalt utmattad? Trötthet är det första tecknet på dålig eller otillräcklig sömn. Här är tio orsaker att prioritera sömn – det är inte bara tillåtet, utan direkt önskvärt.

Kroppen

Hjärtat - livets motor

Hjärtat är vår viktigaste muskel.

Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Mediekunskap

Lögndetektorn: Tortyrfilmer, hotelser och porr - den som modererar diskussioner på nätet utsätts i sitt arbete för folks mörkaste sidor

Saga blev utbränd av att gallra bland det värsta folk delar

Diskussioner om nätetikett och artighet på internet var populära då diskussioner på nätet var ett nytt fenomen. Nu verkar det som att man gett upp med att försöka uppfostra allmänheten till artighet. Fokus ligger istället på att rensa bort de värsta hatinläggen. Men det är ett tungt arbete att moderera nätdiskussioner.

Människohandel

Dream Business - så här valde man att behandla människohandel i Kyrkslätt

Tips för hur du kan tala om människohandel i skolor.

Dream Business är en film om människohandel i kanske sin brutalaste form. Vi ser kvinnor lurade på drömmen om ett bättre liv, instängda i ett rum. Det är hårt men vi behöver veta om att det pågår och vi behöver prata om det. Genom att blunda ger vi ett tyst godkännande till att det hemska får fortsätta.

Modersmål

Historia

Matematik

Övningar i logiskt tänkande

Övningar i logiskt tänkande för barn i lågstadieålder.

Nedan hittar ni 7 stycken videor med matematiska problem för barn i årskurs 1-9.

Gissa de matematiska begreppen

Gissa och lär dig matematiska begrepp

I kortfilmerna beskriver eleverna matematiska begrepp. Tanken är att filmerna ska inspirera läraren och eleverna till att diskutera begrepp och jobba vidare med temat.

Samhälle: Ekonomi

Människan och samhället

Alla människor är födda fria - de mänskliga rättigheterna fyller 70, men gäller ändå inte överallt

70 år sedan FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

För 70 år sedan antog FN deklarationen om de mänskliga rättigheterna, men ändå är det långt ifrån alla människor i världen som verkligen får leva ett sådant liv som deklarationen utlovar.

Demokrati

Månen

10 frågor om månen

Gör vårt quiz och testa din kunskap om månen.

Månen har fascinerat och beundrats av människor i alla tider. Hur mycket vet du om månen? Testa din kunskap med det här quizet!

Kodning

Lär dig grunderna i programmering med exempel i PHP

Kom igång med programmering med de här exemplen!

Programmering är roligt eftersom möjligheterna för vad du kan skapa för dataprogram är oändliga. Programmering lär man sig bäst genom att se på andras exempel och sedan prova själv. Här tar vi upp grundläggande element och viktiga byggstenar för hjälpa dig förstå programmeringens logik.

Kodning är enklare än du tror!

Lär dig kodning på ett roligt sätt.

Serien "Kan du koden" hjälper dig att komma igång med programmering. Du lär dig bl.a. grunderna i kodning, hur du kodar i olika program och hur du kan programmera robotar.

Fem smarta kodningsspel för skolelever

Lär dig kodningens grunder och logik på ett lätt sätt.

Från och med den här hösten kommer eleverna i grundskolan att bekanta sig med kodning då den blir en del av undervisningen i den nya läroplanen. Kodningsfärdigheter kan man lära sig med hjälp av spel som gör det roligare och lättare att lära sig nytt.

Nyhetsskolan: Mediekunskap

Val

Förstår du hur rösterna räknas i valet? Här får du lära dig d´Hondts valmatematik på ett enkelt sätt

Se på videon och lär dig d´Hondts metod på ett skönt sätt.

D´Hondts metod eller heltalsmetoden är ett sätt att fördela rösterna i ett val. Det gynnar stora partier och valförbund mellan mindre partier, medan riktigt små grupper kan ha svårt att komma igenom. Slappna av och lär dig d´Hondts metod på ett kittlande och lite annorlunda sätt.

#femtioelvafrågor: Vad händer dagen efter valet?

Oscar Stenbacka undrar hur man bildar en regering.

Gymnasieeleven Oscar Stenbacka från Vasa frågar vad som händer efter valet och hur regeringen bildas. Professor Åsa von Schoultz svarar på frågan och berättar också om tradition och vikten av vaga löften.

Digiträning

Bra bilder med telefonen

Digiträning: Fixa till dina foton med mobilen

Kunde dina mobilbilder vara snyggare?

Det är superenkelt att knäppa bilder med telefonen och dessutom dela dem på sociala medier. Men är dina bilder en fröjd för ögat eller kunde de se bättre ut? Så får du snyggare bilder med några enkla redigeringsknep.

Lärarhandledning

Lärlabbet – en serie för lärare, av lärare

Om bl.a. nyanlända elever och forskning i undervisningen.

Hur kan man bemöta nyalända elever och skapa en trygg skolmiljö för alla? Eller hur kan man använda forskning i sin undervisning? Serien Lärlabbet erbjuder reflektion och yrkesutveckling för pedagoger.

Yle Oppiminen

Yle Oppiminen erbjuder Yles utbildningsmaterial på finska.

Nyligen publicerat - Vetamix