Hoppa till huvudinnehåll

Internationella dagen mot våld mot kvinnor

Framtiden: cirkulär ekonomi

Avmystifiera spelandet – Se de digitala spelen som digitala lekar som kompletterar de traditionella spelen och lekarna

Digitalt spelande blir allt vanligare. Vad är bra att veta?

Många barn, unga och vuxna gillar att spela olika digitala spel. För många handlar spelandet om en målinriktad fritidsaktivitet inte bara ett tidsfördriv. Vuxna intresserar sig kanske för andra spel än barn, men det är bra att spela barnens spel tillsammans med dem. Under spelveckan den här veckan fokuserar vi lite extra på digitalt spelande.

Agenda 2030

Mediekunskap

En kvinna från Helsingfors berättar hur hon råkade i klorna på QAnon – konspirationsteorin samlar anhängare med bland annat retorik om upplysning

QAnon rekryterar nu människor med intresse för new age.

När mannen började tala om upplysning och meditation var den 49-åriga kvinnan såld. Hon började tro på QAnons konspirationsteorier. De i grunden högerextrema och antisemitiska konspirationsteorierna rekryterar nu anhängare till “kampen mellan ljus och mörker”.

Yles Nyhetsskola turnerar inte i skolorna på grund av coronan, men är ändå närvarande i varje hem och skola

Här kommer Nyhetsskolans undervisningsvideo

Det ökade antalet coronafall har tyvärr lett till att Yles Nyhetsskola varken kan turnera i skolorna eller ta emot skolbesök i Yles utrymmen. Det här betyder ändå inte att vi lämnar skolorna utan mediekunskap. Här kommer vår tvådelade undervisningsvideo som kan användas i klassen, eller i distansundervisning.

Yle Nyhetsskolan: I karantän med en covid-19 patient

Hela Alvas familj försattes i karantän.

Det här är Alvas berättelse om hur frustrerande det var att tvingas leva i karantän efter att hennes syskon testat positivt för corona. Skolgången per distans var jobbig och tiden blev lång. Till slut gjorde hon storstädning och målade om hela sitt rum. Familjen vill vara anonym, därför är Alva inte 17 åringens riktiga namn.

Corona

Svenska dagen

Varför firas svenska dagen?

Dagen för finlandssvensk samhörighet sedan 1908.

Svenska dagen grundades av Svenska folkpartiet för att ena de svenskspråkiga i Finland och därigenom främja bevarandet av det svenska kulturarvet. Det hade gått nästan 100 år sedan vi varit en del av Sverige och den fennomanska rörelsen hade kommit långt i sina strävanden att göra finska till Finlands ledande språk.

Digiträning

Naturen

Fågelmatning – naturvännens realityshow

Hur kommer du i gång med fågelmatning?

Fåglar kan ha svårt att hitta mat i naturen då marken fryser till och täcks av snö. Då kan du hjälpa till och mata fåglar, som kan rädda många liv. Naturväktarnas fågelexpert Jörgen Palmgren berättar hur du kommer i gång.

Aktuellt

Känner du igen dessa 10 träd - testa din kunskap!

Hur bra känner du igen våra vanligaste träd?

Sista veckan i augusti firas trädkramarveckan. Tanken är att påminna folk om hur viktiga träden är för naturens mångfald. Men hur bra känner du våra vanligaste träd? Testa din kunskap!

30 vanliga svampar – testa hur bra du känner igen dem

Hur bra är du på skogssvampar?

Skivling, kremla, ticka, sopp ... våra skogar kryllar av olika svampar, många av dem ätbara och andra inte. Hur väl känner du igen dem? Utmana din svampkännedom och red ut om du är en riktig svampmästare eller främst en novis.

Historiequiz

Historiequizet: tobak, snus och fina pipor

Ett historiequiz för hela familjen med varierande teman.

Helsingfors stadsmuseum sammanställer varje vecka frågor om gamla tiders fenomen. Den här gången är temat tobak och rökning.

Historiska kvinnor

Vetenskap

Rymden

10 frågor om månen

Gör vårt quiz och testa din kunskap om månen.

Månen har fascinerat och beundrats av människor i alla tider. Hur mycket vet du om månen? Testa din kunskap med det här quizet!

Ekonomi

Författare och konstnärer

Affärsmannen, uppfinnaren och fredsvännen Alfred Nobel

Hur kunde en fredsvän ägna sitt liv åt att uppfinna dynamit?

År 1847 lyckades italienaren Ascanio Sobrero utveckla en olja med mycket explosiva egenskaper: nitroglycerin. Men oljan exploderade om man skakade den för hårt och var därför farlig att använda. Först när det blandades med kiselgur blev sprängämnet användbart och på många sätt världsomvälvande - och kom att kallas dynamit av sin uppfinnare, Alfred Nobel.

Edith Södergran - en poet före sin tid

Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

Martin Luther - omstridd reformist och misstolkad livsnjutare

Mannen som bröt med kyrkan och sökte en nådig Gud.

Martin Luther var en präst, teolog och munk som levde i Sachsen i nuvarande Tyskland på 1500-talet. Han var kritisk till den katolska kyrkans praxis och moraliska förfall, och inledde reformationen med sin protest mot kyrkan. Den gav till slut upphov till en helt ny kyrka.

Kroppen

Varför är vi kittliga? Varför skrattar vi när någon kittlar oss? Varför är inte alla kittliga? Vi svarar på 5 frågor om kittlighet

Vi reder ut en av kroppens märkligaste reaktioner.

Musklerna drar ihop sig, du känner paniken stiga – men ut kommer ett bubblande skratt. Vi har rett ut vad som ligger bakom kroppens helskumma reaktion på kittling.

Varför gråter vi? Varifrån kommer klumpen i halsen? Är det hälsosamt att gråta? Vi svarar på 6 frågor om gråt

Att starka känslor leder till blöta ögon är skumt, men sant.

Snyft, snörvel, hulk. Att gråta kan vara både befriande och besvärande. Men vad är egentligen kopplingen mellan blöta ögon och starka känslor? Och varför ska det vara så svårt att gråta snyggt?

Varför gäspar vi? Varför smittar gäspningar? Är du tråkig om du får dina vänner att gäspa? Vi svarar på 5 frågor om gäspningar

Gäspar du när du tittar på bilden ovan? Det är troligt.

Gäspar du när du tittar på bilden här ovan? Det är troligt. Att gäspa kan vara ett sätt att rycka upp sig, kommunicera eller ge uttryck för sina sociala färdigheter.

Psykologi/Biologi: Hjärnan

Fattigdom

Barn från fattiga familjer kan känna skam: "Har man inte stirrat saken i vitögat förstår man inte hur gruvlig den är"

Ges fattiga barn samma chans att föra fram sin begåvning?

Kompisarna pratar om nya spel, populära leksaker eller kanske en spännande resa utomlands. Den egna familjen har knappt råd med kläder eller en klapp till julen. Barn lär sig fort vad som uppfattas som något bra i samhället och fattigdom är en sak som barn kan känna skam över.

Mediekunskap

Miljö och klimat

Är alla klimatforskarna överens om klimatkrisen och dess orsaker? Nej, men spelar det någon roll?

"Det är som om försiktighetsprincipen aldrig existerat".

Då osäkerhet råder om en ny teknik eller ett politiskt beslut är farligt eller inte, då ska det betraktas som farligt, också om säkra vetenskapliga bevis saknas. Det här slår den så kallade försiktighetsprincipen fast. Varför accepteras det här allmänt som rimligt utom då det gäller klimatet, trots att vi har säkra bevis, frågar Svenska Yles vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund.

Mänskliga rättigheter

Dream Business - så här valde man att behandla människohandel i Kyrkslätt

Tips för hur du kan tala om människohandel i skolor.

Dream Business är en film om människohandel i kanske sin brutalaste form. Vi ser kvinnor lurade på drömmen om ett bättre liv, instängda i ett rum. Det är hårt men vi behöver veta om att det pågår och vi behöver prata om det. Genom att blunda ger vi ett tyst godkännande till att det hemska får fortsätta.

Historia

Matematik

Övningar i logiskt tänkande

Övningar i logiskt tänkande för barn i lågstadieålder.

Nedan hittar ni 7 stycken videor med matematiska problem för barn i årskurs 1-9.

Gissa de matematiska begreppen

Gissa och lär dig matematiska begrepp

I kortfilmerna beskriver eleverna matematiska begrepp. Tanken är att filmerna ska inspirera läraren och eleverna till att diskutera begrepp och jobba vidare med temat.

Människan och samhället

Lär dig grunderna i programmering med exempel i PHP

Kom igång med programmering med de här exemplen!

Programmering är roligt eftersom möjligheterna för vad du kan skapa för dataprogram är oändliga. Programmering lär man sig bäst genom att se på andras exempel och sedan prova själv. Här tar vi upp grundläggande element och viktiga byggstenar för hjälpa dig förstå programmeringens logik.

Digiträning

Nyhetsskolan: Mediekunskap

Animationsserien Journalistskolan förklarar det du behöver veta om journalistik

Nu publiceras Journalistskolan på Yle Arenan!

Miiku Lehteläs journalistskola förklarar hur politiska journalister bör agera för att vara trovärdiga och vad en redaktion kan göra under nyhetstorka. Söta djur fungerar för det mesta och stora bröst fångar blickar. Vill man vara en omutbar journalist ska man inte ta emot något värdefullare än en kopp kaffe.

Lärarhandledning

Lärlabbet – en serie för lärare, av lärare

Om bl.a. nyanlända elever och forskning i undervisningen.

Hur kan man bemöta nyalända elever och skapa en trygg skolmiljö för alla? Eller hur kan man använda forskning i sin undervisning? Serien Lärlabbet erbjuder reflektion och yrkesutveckling för pedagoger.

Yle Oppiminen

Yle Oppiminen erbjuder Yles utbildningsmaterial på finska.

Nyligen publicerat - Vetamix