Hoppa till huvudinnehåll

Doomscrolling – därför dras vi till negativa nyheter

För mycket negativa nyheter kan orsaka stora problem.

Den tråkigare nyheten efter den andra dyker upp i ditt nyhetsflöde men du kan inte sluta läsa. Doomscrolling innebär att du fortsätter skrolla negativa nyheter på till exempel sociala medier fast det kan kännas tråkigt och deprimerande. Men varför fortsätter vi skrolla om det gör oss på dåligt humör?

Yles Nyhetsskola turnerar inte i skolorna på grund av coronan, men är ändå närvarande i varje hem och skola

Här kommer Nyhetsskolans undervisningsvideo

Det ökade antalet coronafall har tyvärr lett till att Yles Nyhetsskola varken kan turnera i skolorna eller ta emot skolbesök i Yles utrymmen. Det här betyder ändå inte att vi lämnar skolorna utan mediekunskap. Här kommer vår tvådelade undervisningsvideo som kan användas i klassen, eller i distansundervisning.

Nyhetsquizet: Statyetter, brott och straff

En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

Förenta Nationerna

FN-dagen – värd att fira!

Flaggdag för FN:s viktiga internationella arbete.

FN, Förenta Nationerna, bildades 1945 för att främja fred, utveckling och mänskliga rättigheter i världens alla länder. I Finland är den här dagen en flaggdag där man flaggar antingen med FN-flaggan eller med det egna landets flagga.

Alla människor är födda fria - de mänskliga rättigheterna fyller 70, men gäller ändå inte överallt

70 år sedan FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

För 70 år sedan antog FN deklarationen om de mänskliga rättigheterna, men ändå är det långt ifrån alla människor i världen som verkligen får leva ett sådant liv som deklarationen utlovar.

Corona

Agenda 2030

Naturen

Fågelmatning – naturvännens realityshow

Hur kommer du i gång med fågelmatning?

Fåglar kan ha svårt att hitta mat i naturen då marken fryser till och täcks av snö. Då kan du hjälpa till och mata fåglar, som kan rädda många liv. Naturväktarnas fågelexpert Jörgen Palmgren berättar hur du kommer i gång.

Digiträning

Aktuellt

Titanic, Olympic och Britannic: Tre osaliga systrar

Tre mäktiga oceanångare. Tre tragiska öden.

RMS Titanic var legendarisk, hon var mäktig, hon var störst på de sju haven – en kort stund. Men hon var inte ensam. Hon hade två minst lika mäktiga systerfartyg, Olympic och Britannic. Den sistnämnda var till och med lite större. Men inte osänkbar, den heller. Bara Olympic undgick förlisning, men döden följde också i hennes kölvatten.

Vetenskap

Rymden

10 frågor om månen

Gör vårt quiz och testa din kunskap om månen.

Månen har fascinerat och beundrats av människor i alla tider. Hur mycket vet du om månen? Testa din kunskap med det här quizet!

Historiequiz

Ekonomi

Författare och konstnärer

Affärsmannen, uppfinnaren och fredsvännen Alfred Nobel

Hur kunde en fredsvän ägna sitt liv åt att uppfinna dynamit?

År 1847 lyckades italienaren Ascanio Sobrero utveckla en olja med mycket explosiva egenskaper: nitroglycerin. Men oljan exploderade om man skakade den för hårt och var därför farlig att använda. Först när det blandades med kiselgur blev sprängämnet användbart och på många sätt världsomvälvande - och kom att kallas dynamit av sin uppfinnare, Alfred Nobel.

Edith Södergran - en poet före sin tid

Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

Martin Luther - omstridd reformist och misstolkad livsnjutare

Mannen som bröt med kyrkan och sökte en nådig Gud.

Martin Luther var en präst, teolog och munk som levde i Sachsen i nuvarande Tyskland på 1500-talet. Han var kritisk till den katolska kyrkans praxis och moraliska förfall, och inledde reformationen med sin protest mot kyrkan. Den gav till slut upphov till en helt ny kyrka.

Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

År 1818 kom ett barn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då, stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

Kroppen

Varför är vi kittliga? Varför skrattar vi när någon kittlar oss? Varför är inte alla kittliga? Vi svarar på 5 frågor om kittlighet

Vi reder ut en av kroppens märkligaste reaktioner.

Musklerna drar ihop sig, du känner paniken stiga – men ut kommer ett bubblande skratt. Vi har rett ut vad som ligger bakom kroppens helskumma reaktion på kittling.

Varför gråter vi? Varifrån kommer klumpen i halsen? Är det hälsosamt att gråta? Vi svarar på 6 frågor om gråt

Att starka känslor leder till blöta ögon är skumt, men sant.

Snyft, snörvel, hulk. Att gråta kan vara både befriande och besvärande. Men vad är egentligen kopplingen mellan blöta ögon och starka känslor? Och varför ska det vara så svårt att gråta snyggt?

Varför gäspar vi? Varför smittar gäspningar? Är du tråkig om du får dina vänner att gäspa? Vi svarar på 5 frågor om gäspningar

Gäspar du när du tittar på bilden ovan? Det är troligt.

Gäspar du när du tittar på bilden här ovan? Det är troligt. Att gäspa kan vara ett sätt att rycka upp sig, kommunicera eller ge uttryck för sina sociala färdigheter.

Psykologi/Biologi: Hjärnan

Fenomen i kroppen

Fattigdom

Barn från fattiga familjer kan känna skam: "Har man inte stirrat saken i vitögat förstår man inte hur gruvlig den är"

Ges fattiga barn samma chans att föra fram sin begåvning?

Kompisarna pratar om nya spel, populära leksaker eller kanske en spännande resa utomlands. Den egna familjen har knappt råd med kläder eller en klapp till julen. Barn lär sig fort vad som uppfattas som något bra i samhället och fattigdom är en sak som barn kan känna skam över.

Mediekunskap

Lögndetektorn: Tortyrfilmer, hotelser och porr - den som modererar diskussioner på nätet utsätts i sitt arbete för folks mörkaste sidor

Saga blev utbränd av att gallra bland det värsta folk delar

Diskussioner om nätetikett och artighet på internet var populära då diskussioner på nätet var ett nytt fenomen. Nu verkar det som att man gett upp med att försöka uppfostra allmänheten till artighet. Fokus ligger istället på att rensa bort de värsta hatinläggen. Men det är ett tungt arbete att moderera nätdiskussioner.

Miljö och klimat

Framtiden: cirkulär ekonomi

Mänskliga rättigheter

Dream Business - så här valde man att behandla människohandel i Kyrkslätt

Tips för hur du kan tala om människohandel i skolor.

Dream Business är en film om människohandel i kanske sin brutalaste form. Vi ser kvinnor lurade på drömmen om ett bättre liv, instängda i ett rum. Det är hårt men vi behöver veta om att det pågår och vi behöver prata om det. Genom att blunda ger vi ett tyst godkännande till att det hemska får fortsätta.

Historia

Modersmål

Matematik

Övningar i logiskt tänkande

Övningar i logiskt tänkande för barn i lågstadieålder.

Nedan hittar ni 7 stycken videor med matematiska problem för barn i årskurs 1-9.

Gissa de matematiska begreppen

Gissa och lär dig matematiska begrepp

I kortfilmerna beskriver eleverna matematiska begrepp. Tanken är att filmerna ska inspirera läraren och eleverna till att diskutera begrepp och jobba vidare med temat.

Människan och samhället

Lär dig grunderna i programmering med exempel i PHP

Kom igång med programmering med de här exemplen!

Programmering är roligt eftersom möjligheterna för vad du kan skapa för dataprogram är oändliga. Programmering lär man sig bäst genom att se på andras exempel och sedan prova själv. Här tar vi upp grundläggande element och viktiga byggstenar för hjälpa dig förstå programmeringens logik.

Digiträning

Nyhetsskolan: Mediekunskap

Animationsserien Journalistskolan förklarar det du behöver veta om journalistik

Nu publiceras Journalistskolan på Yle Arenan!

Miiku Lehteläs journalistskola förklarar hur politiska journalister bör agera för att vara trovärdiga och vad en redaktion kan göra under nyhetstorka. Söta djur fungerar för det mesta och stora bröst fångar blickar. Vill man vara en omutbar journalist ska man inte ta emot något värdefullare än en kopp kaffe.

Lärarhandledning

Lärlabbet – en serie för lärare, av lärare

Om bl.a. nyanlända elever och forskning i undervisningen.

Hur kan man bemöta nyalända elever och skapa en trygg skolmiljö för alla? Eller hur kan man använda forskning i sin undervisning? Serien Lärlabbet erbjuder reflektion och yrkesutveckling för pedagoger.

Yle Oppiminen

Yle Oppiminen erbjuder Yles utbildningsmaterial på finska.

Nyligen publicerat - Vetamix