Hoppa till huvudinnehåll

Låt som spelas

Laddar låt...
Senaste spelade låtar

En skallborr genom tinningen eller 1700 volt genom kroppen

Sockervatten i näsan och lobotomering som behandlingsmetod.

Tänk dig att få sockervatten insprutat i näsan tills du blir medvetslös eller att någon borrar hål i dina tinningar. Dessa behandlingsmetoder var vardag för intagna på Lappvikens mentalsjukhus under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Under sjukhusets 150-åriga historia praktiserades även modeflugorna såsom lobotomi, elchock och kalla bad.

Besök Lappvikens sjukhus i virtuell verklighet

Ta del av Radioteaterns hörspelsinstallation på din dator.

Lappvikens sjukhus har under sin 160-åriga historia vårdat såväl vanliga människor som många berömda personer som lidit av mentala problem. Den veckra byggnaden ritad av Carl Ludwig Engel har sett och hört många historier. Nu bjuder Radioteatern er på några av dem.

Jobbar du mindre jobbar du mera!

Helt sant: du blir effektivare av pauser.

De som arbetar mindre kan faktiskt få mera gjort. Hur bra låter inte det? Nå, så enkelt är det ändå inte.

Malena Holmström: Kullerbyttor och löprundor i läxa åt eleverna

Varför prioriteras gymnastikundervisningen så lågt?

Skolgymnastiken delar upp eleverna i två läger; de som kan och de som inte kan. Hör du till läger nummer två, då får du skylla dig själv och lida. Här finns ingen stödundervisning att få. Har du svårigheter med matematiken styks du medhårs och får stöd. Varför prioriteras gymnastikundervisningen så lågt då hälsa och motion är en resurs för resten av våra liv?

Studieliv

Finska för ålänningar: Spårvagnen

Ålänning! Nu har du lärt dig att fråga efter busstationen och beställa kaffe. Grattis! Men hur ska du ta dig till skolan? Med spårvagn så klart! Sista delen i Finska för ålänningar, varsågod.

Mattips: Carbonara à la Emma

Mattips: Carbonara à la Emma

Många har under sommaren unnat sig en bit mat ute på någon restaurang eller kunnat frossa på hemmafronten av mammas mat i mängd och massor. Studierna kör snart igång på många olika håll i Finland vilket för många betyder att svångremmen dras åt. I X3M-Kvälls matserie ber Hannes Björkqvist studerande kocka sin paradrätt åt honom.

Mattips: Roys kycklingröra på några minuter

Roy Mäki-Fräntis deliciösa kycklingröra är billig och god.

Som studerande kan det många gånger vara tomt i plånboken. När det närmar sig noll på kontot och matskåpen ekar tomma, sätts ofta fantasin på prov. Då hittar många studerande på makalösa rätter av bland annat syltlök, två knäckebröd och en flaska ketchup. Roy Mäki-Fränti från Vasa är en av dessa studerande.

Missa inte

Ted & Kaj: Vältra sig i världssorg

Ted och Kaj talar om stunderna då barndomen tog slut och om flygplatser för hästar. Kaj berättar om ett ofattbart misstag han gjorde i säkerhetskontrollen.

No Man's Sky – Sämre än hypen

Det efterlängtade spelet är här, men var väntan förgäves?

No Man’s Sky är släppt. Spelet hela internet har väntat på. Ett spel med så stora förväntningar på sig att det omöjligt kan leva upp till dem. Så hur blev det? Förväntningar är kraftfulla, så kraftfulla det har pågått ett teoretiskt krig mellan de tre rymdspelen No Man’s Sky, Elite:Dangerous och Star Citizen långt innan de alla är släppta. Vilket är löjligt.

Emil & Olivia: Stockholm Pride

Emil och Olivia har haft fullt upp under sommaren. De har bland annat flyttat till en större lägenhet och besökt Stockholm Pride. Hur skiljer sig Pride i vår grannhuvudstad från Pride i Helsingfors?

Finding Nemo 2 och Deus Ex – Veckan i film, tv och spel

Vad kommer det för filmer, tv och spel denna vecka?

Välkommen till Björns popkulturkoll, där jag kollar vad för filmer, tv-serier och spel som dyker upp i veckan. Så du slipper googla febrilt för att hänga med vid lunchsnacket. Måndag, kanske den minst populära dagen i veckan. Du är trött efter helgen och orkar knappt öppna din e-post för att se vad du ska ta tag i.

Weekend Festival 2016

Vilda, dansande och svettiga besökare och humöret på topp, så kunde man sammanfatta Weekend Festival 2016 i Helsingfors.

Humans of Ruisrock

Vilka berättelser gömmer sig bakom festivalfolket?

Ett liv innehåller många berättelser värda att berätta. Vi bad festivalbesökare på Ruisrock dela med sig av sina tankar, rädslor, drömmar och mål. Det här är deras historier.

Att lyssna efter ett ja

Vad är "Fair sex"?

Vill du komma upp på en kopp te? Vill du följa med på efterfest? Behöver du hjälp att skruva i en lampa? Ska vi kolla på film? Alla dom här frågorna kan betyda exakt det dom ser ut att betyda. Men det kan också vara olika sätt att säga att man vill ha sex med någon.

Nyligen publicerat - X3M