Hoppa till huvudinnehåll

Låt som spelas

Laddar låt...
Senaste spelade låtar

"Också på Hawaii behövs volontärer"

Samuel Snellman hjälper hemlösa i öparadiset.

Vad har surfbräden med frivilligarbete att göra? Som volontär på Hawaii fick Samuel Snellman bland annat surfa och mingla, och på det sättet hjälpa mindre lyckligt lottade i livet.

Andra stadiet - Avsnitt 1

Unga finlandssvenskar ska ut i livet.

Vi möter skidlöparen Julia Häger på Vörå idrottsgymnasium, blivande datanomen Jonathan Mattson på Prakticum i Helsingfors och lantbruksstuderanden Jonatan Backlund på YA i Vasa.

Andra stadiet - Avsnitt 2

Vi följer unga finlandssvenskar ut i livet.

Vi träffar Adam Grönberg på Maskin och Metallteknik i Vasa, Jonathan Mattson som arrangerar en CS-turnering i Helsingfors och Jonatan Backlund som gör sin praktik på en svingård.

Malena Holmström: Kullerbyttor och löprundor i läxa åt eleverna

Varför prioriteras gymnastikundervisningen så lågt?

Skolgymnastiken delar upp eleverna i två läger; de som kan och de som inte kan. Hör du till läger nummer två, då får du skylla dig själv och lida. Här finns ingen stödundervisning att få. Har du svårigheter med matematiken styks du medhårs och får stöd. Varför prioriteras gymnastikundervisningen så lågt då hälsa och motion är en resurs för resten av våra liv?

Studieliv

Finska för ålänningar: Spårvagnen

Ålänning! Nu har du lärt dig att fråga efter busstationen och beställa kaffe. Grattis! Men hur ska du ta dig till skolan? Med spårvagn så klart! Sista delen i Finska för ålänningar, varsågod.

Mattips: Carbonara à la Emma

Mattips: Carbonara à la Emma

Många har under sommaren unnat sig en bit mat ute på någon restaurang eller kunnat frossa på hemmafronten av mammas mat i mängd och massor. Studierna kör snart igång på många olika håll i Finland vilket för många betyder att svångremmen dras åt. I X3M-Kvälls matserie ber Hannes Björkqvist studerande kocka sin paradrätt åt honom.

Mattips: Roys kycklingröra på några minuter

Roy Mäki-Fräntis deliciösa kycklingröra är billig och god.

Som studerande kan det många gånger vara tomt i plånboken. När det närmar sig noll på kontot och matskåpen ekar tomma, sätts ofta fantasin på prov. Då hittar många studerande på makalösa rätter av bland annat syltlök, två knäckebröd och en flaska ketchup. Roy Mäki-Fränti från Vasa är en av dessa studerande.

Missa inte

Ted & Kaj: Vältra sig i världssorg

Ted och Kaj talar om stunderna då barndomen tog slut och om flygplatser för hästar. Kaj berättar om ett ofattbart misstag han gjorde i säkerhetskontrollen.

No Man's Sky – Sämre än hypen

Det efterlängtade spelet är här, men var väntan förgäves?

No Man’s Sky är släppt. Spelet hela internet har väntat på. Ett spel med så stora förväntningar på sig att det omöjligt kan leva upp till dem. Så hur blev det? Förväntningar är kraftfulla, så kraftfulla det har pågått ett teoretiskt krig mellan de tre rymdspelen No Man’s Sky, Elite:Dangerous och Star Citizen långt innan de alla är släppta. Vilket är löjligt.

Emil & Olivia: Stockholm Pride

Emil och Olivia har haft fullt upp under sommaren. De har bland annat flyttat till en större lägenhet och besökt Stockholm Pride. Hur skiljer sig Pride i vår grannhuvudstad från Pride i Helsingfors?

Finding Nemo 2 och Deus Ex – Veckan i film, tv och spel

Vad kommer det för filmer, tv och spel denna vecka?

Välkommen till Björns popkulturkoll, där jag kollar vad för filmer, tv-serier och spel som dyker upp i veckan. Så du slipper googla febrilt för att hänga med vid lunchsnacket. Måndag, kanske den minst populära dagen i veckan. Du är trött efter helgen och orkar knappt öppna din e-post för att se vad du ska ta tag i.

Weekend Festival 2016

Vilda, dansande och svettiga besökare och humöret på topp, så kunde man sammanfatta Weekend Festival 2016 i Helsingfors.

Humans of Ruisrock

Vilka berättelser gömmer sig bakom festivalfolket?

Ett liv innehåller många berättelser värda att berätta. Vi bad festivalbesökare på Ruisrock dela med sig av sina tankar, rädslor, drömmar och mål. Det här är deras historier.

Att lyssna efter ett ja

Vad är "Fair sex"?

Vill du komma upp på en kopp te? Vill du följa med på efterfest? Behöver du hjälp att skruva i en lampa? Ska vi kolla på film? Alla dom här frågorna kan betyda exakt det dom ser ut att betyda. Men det kan också vara olika sätt att säga att man vill ha sex med någon.

Nyligen publicerat - X3M

  • "Också på Hawaii behövs volontärer"

    Samuel Snellman hjälper hemlösa i öparadiset.

    Vad har surfbräden med frivilligarbete att göra? Som volontär på Hawaii fick Samuel Snellman bland annat surfa och mingla, och på det sättet hjälpa mindre lyckligt lottade i livet.

  • Vem behöver spioner 2016?

    Har teknologin gjort spionerna överflödiga?

    Kalla krigets spioner var tystlåtna och oansenliga män som i stillhet utväxlade information. Populärkulturens spioner var raka motsatsen: glamourösa och världsvana män som kunde slåss och skjuta. Hur ser dagens spioner ut och vem behöver deras tjänster idag?